Somerniemellä asuva Pilvari Pirtola on monipuolinen taiteilija, joka maalaa ja valokuvaa, tekee grafiikkaa, installaatioita, performansseja, kokeellista musiikkia ja tietokonepohjaista taidetta. Hän jatkaa taiteen ammattilaisena vanhempiensa viitoittamalla tiellä, vaikka aikoi nuorena vakaasti hankkia ammatin, joka antaisi toimeentulon helpommin.

Taidevaikuttaja ja ite-taiteen uranuurtaja Erkki Pirtolan ja turvetekstiilitaiteilija Papu Pirtolan poika suuntasi yliopistoon opiskelemaan tietojenkäsittelyä, mutta vaihtoi lopulta kuvataideakatemiaan.

– Aloin tehdä videojuttuja ja performansseja, Pirtola kertoo.

Parhaillaan mies työskentelee Taideakatemiassa tohtorikoulutettavana ja tekee väitöskirjaa demoskenestä, joka on tietokoneharrastajien alakulttuuri. Audiovisuaalinen taide yhdistää ohjelmointia, musiikkia ja kuvaa.

Pirtola haluaa tuoda tutkimuksellaan näkyvyyttä 1980-luvulla alkaneelle demoskenelle, jossa on itsekin ollut mukana 25 vuotta.

Pirtola on kotiutunut Somerolle poikansa kanssa. Kaamos aloitti syksyllä ensimmäisen luokan Oinasjärven kyläkoulussa.

Kuvateksti: – Poikani Kaamos maalasi tämän matkien tyyliäni eikä myöhemmin enää uskonut tehneensä sitä, vaan luuli sitä minun työkseni, Pilvari Pirtola nauraa.

Lue lisää Salon Seudun Sanomien kulttuurisivuilta 4.1.2019

Pilvari Pirtolalla on sosiaalisessa mediassa taideprojekti, jonka avulla hän vähentää kertyneiden teostensa määrää huutokauppaamalla niitä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo