Tiistain Top Ten: Pisimmät putket Suomen miesten suurimmissa jalkapallosarjoissa

0
Juha Halonen (keskellä) pelasi SalPassa Kakkosta kaudella 2002. Sen jälkeen salolaiset ovat pysyneet samalla sarjatasolla, ja Halonen on toiminut kahteen otteeseen edustusjoukkueen päävalmentajana. Viimeisimmästä päävalmentajakaudesta on aikaa jo yli kymmenen vuotta.

1) Helsingin Jalkapalloklubi, alkaa 55:s kausi pääsarjassa

Jo kolmen sukupolven muisteloissa ikuinen pääsarjajoukkue. Vaikka Veikkausliiga on ollut nimenä käytössä jo vuodesta 1990, on HJK pelannut yhtäjaksoisessa putkessaan myös mestaruussarjaa, SM-sarjaa ja Futisliigaa.
Läheltä tosin liippasi kaudella 1996, jolloin HJK voitti putoamiskarsinnassa Hangö IK:n yhteismaalein 2–1.

2) FC Inter, 21:s kausi Veikkausliigassa

Seuran perustaja ja omistaja Stefan Håkans on luonut Suomen selvästi toiseksi pisimpään liigassa pysyneen yksikön. Taloudellisesti Inter tekee isot tappiot joka vuosi, mutta rikastaa omalta osaltaan pääsarjafutista. Mestaruus 2008 sekä hopeat 2011 sekä 2012 huippuina, Turun paikallisderbyt liigakarsinnassa 2016 lähimpänä putken katkaisijaa.

3) Salon Palloilijat, 18:s kausi Kakkosessa

Täysin käsittämätöntä, että sama seura pysyy näin pitkään sarjatasolla, jonka joukkuevaihtuvuus on kausittain noin 30 prosenttia. SalPa oli viimeksi Kakkosen ulkopuolella vuonna 2001. Tuolloin miesten lentopalloseura Salon Piivolley oli hiljattain perustettu, ja naisten SM-liigaa pelasi Urheilutalolla Salon Viesti. Jääkiekkoseura Kiekkohaiden perustamiseen meni vielä kahdeksan vuotta.

4) IFK Mariehamn, 15:s kausi Veikkausliigassa

2004 tapahtuneen liiganousun jälkeen putoaminen uhkasi 2010 (säilyminen kahden pisteen erolla) ja viime vuonna (ero liigakarsintaan joutumiseen kaksi pistettä). Muutoin vuodesta 2012 lähtien aina liigan ylempää kastia.

5) Vaasan Palloseura, 14:s kausi Veikkausliigassa

Nousu 2005, sen jälkeen kerran pronssia kaudella 2013. Toisaalta putoaminenkaan ei ole uhannut suuremmin kuin kertaalleen: kaudella 2015 suoran putoajan paikkaan jäi eroa neljä pistettä.

6) Gamlakarleby Bollklubb, 12:s kausi Kakkosessa

SalPan jälkeen Kakkosen putkissa selkeä kakkonen. Tosin viime kaudella putki oli äärimmäisen lähellä katketa positiivisella tavalla: nousukarsinta päättyi tappioon vasta rangaistuspotkukilpailussa. Vuodesta 2011 lähtien joka kerta vähintään viides omassa lohkossaan.

7) Kuopion Palloseura, 12:s kausi Veikkausliigassa

2010-luvulla kahdesti hopealla ja kerran pronssilla. Toisaalta myös viisi vuotta peräkkäin korkeintaan seitsemännellä sijalla, ja vuonna 2012 putoaminen kävi neljän pisteen päässä.

8) AC Oulu, 9:s kausi Ykkösessä

Ykkösessä vaihtuvuus on ollut villiä, ja AC Oulu onkin suorastaan hämmästyttävä poikkeus. Oulun Palloseuran, Tervareiden, Oulun Työväen Palloilijoiden ja Oulun Luistinseuran yhteenliittymä putosi Veikkausliigasta 2010. Sen jälkeen loppusijoitusten suora on ollut ääritasainen: 3, 6, 5, 4, 5, 4, 4, 4. Nousu on kuitenkin enimmäkseen ollut suhteellisen kaukana.

9) Järvenpään Palloseura, 9:s kausi Kakkosessa

Viime kaudella lähellä nousua. Hävisi lohkovoiton kahdella pisteellä ja oli lohkossaan toinen. PS Kemin tilanteen vuoksi lohkovoitto olisi tuonut automaattisesti paikan Ykköseen – toki lisenssiehdot täyttämällä.

10) FC Lahti, 8:s kausi Veikkausliigassa

Alleviivaa sitä, että vain neljä joukkuetta on pysynyt Veikkausliigassa koko 2010-luvun.

Salkkarin urheilutoimitus listaa joka tiistai kymmenen parasta oleellisissa ja varsinkin epäoleellisissa kategorioissa.

Tiistain Top Ten 11: Suomen parhaat tv-selostajat juuri nyt

Tiistain Top Ten 10: Suomen jääkiekon MM-kultakapteenit

Joulun Top Ten: Jouluaattona syntyneet suomalaiset olympiaurheilijat

Tiistain Top Ten 8: Koripallon miesten pääsarjahistorian yleisimmät sukunimet

Tiistain Top Ten 7: Salon hiljaiset urheilulajit

Tiistain Top Ten 6: Kansanedustajana toimineet suomalaisurheilijat

Tiistain Top Ten 5: Kokonimikaimat

Tiistain Top Ten 4: Suomen parhaat jääkiekkomaalivahdit

Tiistain Top Ten 3: Vanhimmat suomalaiset olympiavoittajat

Tiistain Top Ten 2: Suurimmat suomalaiskunnat, joissa ei ole koskaan pelattu jalkapallon miesten pääsarjaa

Tiistain Top Ten 1: Suomalaisurheilijat, joiden sukunimi on myös miehen etunimi