Ruotsin puolueille pari päivää lisäaikaa erimielisyyksien sopimiseen

0

Ruotsin valtiopäivien puhemies Andreas Norlén antaa puolueille kaksi vuorokautta lisäaikaa hallituskysymyksen ratkaisemiseen. Norlén aikoo nimittää ehdokkaansa pääministeriksi keskiviikkona, ja hänestä äänestetään valtiopäivillä perjantaina.
Aiemmin ehdokas piti nimittää tänään ja äänestyksen olla keskiviikkona. Tilanne kuitenkin muuttui vasemmistopuolueen ilmoitettua, että se aikoo nykytilanteesta äänestää sosiaalidemokraattien Stefan Löfveniä vastaan.
Ratkaisevaan asemaan noussut vasemmistopuolue ei toistaiseksi tue sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenin valintaa pääministeriksi. Vasemmistopuolueen puheenjohtajan Jonas Sjöstedtin mukaan Löfveniltä halutaan lisäselvityksiä ennen vasemmistopuolueen mahdollista tukea sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallitukselle.
Punavihreät puolueet ovat neuvotelleet keskustapuoleen ja liberaalien kanssa sopimuksen, jossa kaksi viimeksi mainittua porvaripuoletta tukisivat hallitusta sen ulkopuolelta. Sjöstedin mukaan vasemmistopuolueen mieluisin vaihtoehto pääministeriksi olisi kyllä Löfven, mutta ei nykyehdoin.
– Olemme yllättyneitä ja pettyneitä siihen, kuinka pitkälle oikealle Stefan Löfven on ollut valmis menemään, Sjösted sanoi.
Hän piti myös aivan käsittämättömänä neljän puolueen kirjausta, jonka mukaan vasemmistopuolue aiottaisiin pitää sivussa kaikesta vaikutusvallasta uuden hallituksen kaudella. Sjöstedin mukaan asiasta aiotaan neuvotella Löfvenin kanssa, vaikka tämä aiemmin lehdistötilaisuudessa totesi, ettei neljän puolueen hallitussopua avata.
Samalla Löfven yritti kuitenkin esiintyä sovittelevana eikä sulkenut pois mahdollisuutta, että vasemmistopuoleen kanssa myöhemmin tehtäisiin yhteistyötä asiakysymyksissä.
Sjöstedtin mielestä Löfvenin pääministeriehdokkuudesta ei pitäisi äänestää vielä ylihuomenna. Valtiopäivien puhemies Andreas Norlén on aiemmin kertonut nimittävänsä pääministeriehdokkaan tänään ja äänestyksen olevan keskiviikkona. Vasemmistopuolueen pitäisi keskustan ja liberaalien tavoin äänestää tuolloin tyhjää, että Löfven tulisi valituksi.
– Jos tilanne ei muutu, emme voi äänestää keltaista (tyhjää), Sjösted sanoi.
Keskiviikon äänestys pääministeristä olisi järjestyksessään kolmas. Jos neljäskin yritys valita pääministeri epäonnistuu, edessä ovat automaattisesti uudet vaalit.

Asiantuntija uskoo vasemmistopuolueen taipuvan

Ruotsin vasemmistopuolue suostunee lopulta hyväksymään sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenin nousun pääministeriksi, arvioi professori Åsa von Schoultz Helsingin yliopistosta. Hänen mukaansa puolueelle voi riittää se, että Löfven suostuu ylipäänsä keskustelemaan tilanteesta vasemmistopuolueen puheenjohtajan Jonas Sjöstedtin kanssa.
– Ilman muuta Löfveniltä tarvitaan jonkinlainen kädenojennus, von Schoultz sanoo.
Hänen mukaansa vasemmistopuolue provosoitui hallitusyhteistyöstä sopineiden puolueiden kirjauksesta, jonka mukaan vasemmistopuolueelle ei aiota antaa minkäänlaista vaikutusvaltaa.
– Siinä mentiin yksinkertaisesti liian pitkälle, se oli liikaa puoleen äänestäjille. Jos tätä kirjausta ei olisi ollut, niin luulen, ettei mitään ongelmaa olisi syntynyt, von Schoultz sanoo.
Uudelle hallitukselle ehdotettu oikeistolaiseksi koettu politiikka ei sen sijaan ole vasemmistopuolueelle kynnyskysymys luopua Löfvenin vastustamisesta.
– Se ei selvästikään ole jotain, mistä vasemmistopuolue pitäisi. Mutta he tietävät että vaihtoehto, joka olisi maltillisen kokoomuksen johtama hallitus, olisi heidän äänestäjiensä kannalta paljon huonompi, von Schoultz sanoo.


Korjattu aiempaa uutista klo 16.51: Alkuperäisen aikataulun mukaan äänestyksen piti olla keskiviikkona, ei perjantaina.

STT

Kuvat: