Sähkön hinnat nousivat jyrkästi viime vuonna

0

Sähkön hinnat nousivat jyrkästi viime vuonna, kertoo Energiavirasto tiedotteessaan. Sen mukaan kotitaloudet maksavat sähköstään nyt noin 85 euroa enemmän kuin vuosi sitten. Sähkölämmittäjän lasku on noussut vuodessa noin 260 euroa.
Kotitalouksien sekä sähkölämmittäjien sähkölaskun kokonaissumma on noussut yli 10 prosenttia.
Kuluttajahintoja nosti sähköenergian tukkuhintojen jyrkkä nousu, jonka taustalla on kesästä asti jatkunut keskimääräistä heikompi vesitilanne Pohjoismaissa sekä kivihiilen ja maakaasun hintojen jatkunut nousu. Lisäksi päästöoikeuden hinta nousi vuoden aikana kahdeksasta eurosta yli 20 euroon ja oli keskimäärin 16 euroa hiilidioksiditonnia kohden.
Energiaviraston mukaan sähkönmyyjien hintatarjouksissa on paljon vaihtelua, joten kuluttajien kannattaa tarkastaa ja tarvittaessa kilpailuttaa sähkösopimuksensa.

Säävarman verkon rakentaminen nostaa kuluttajien maksuja

Sähköä sekä tuotettiin että kulutettiin Suomessa hieman aiempaa vuotta enemmän. Nettotuonti pysyi ennallaan, kun kasvanut Venäjän tuonti korvasi Ruotsin pienentynyttä osuutta.
Sähköverkon toimitusvarmuutta parannetaan tällä hetkellä mittavilla investoinneilla, Energiavirasto kertoo tiedotteessa. Vuosien 2014-2036 aikana sähköverkkoon investoidaan 9,7 miljardia euroa, mistä kaksi kolmasosaa kuluu nykyisen toimitusvarmuustason ylläpitämiseen.
Säävarman verkon rakentaminen nostaa kuluttajien verkkopalvelumaksuja. Viime vuonna 35 sähköverkkoyhtiötä nosti siirtohintoja, ja korotukset olivat keskimäärin seitsemän prosenttia.
Energiaviraston mukaan tällä hetkellä 74 prosenttia kaikista sähkönkäyttöpaikoista on säävarman verkon piirissä. Maakaapelointi lisää sähköverkon säävarmuutta.

STT

Kuvat: