Sainio Salosta jakoi oikeutta tyttöjääkiekon MM-finaalissa

0
MM-turnaus Japanin Obihirossa huipentui myös Linnea Sainiolla loppuotteluun.

Tasavallan presidentin onnitteluviestinkin saaneet Suomen alle 18-vuotiaat tytöt saavuttivat MM-pronssia viime viikonloppuna päättyneissä kisoissa. Myös turnauksen loppuottelussa nähtiin kuitenkin suomalaisosaamista, jonka toisen osapuolen juuret ovat Salossa.

26-vuotias Linnea Sainio toimi linjatuomarina Kanadan ja Yhdysvaltojen välisessä finaalissa Japanin Obihirossa. Häntä voi luonnehtia Salo Hockey Teamin ja Salon Jääkiekkoerotuomareiden kasvatiksi. Sainio käy – tuomarihommien määrästä riippuen – edelleen säännöllisen epäsäännöllisesti Salossa perheen myötä.

Sainio pelasi Salo HT:ssa jääkiekkoa 15-vuotiaaksi, kunnes jalkavamma pakotti lopettamaan pelit. Laji ei sen sijaan jäänyt, vaan rooli vaihtui nopeasti toiseen.
Hän tuomitsi ensimmäisen ottelunsa noin kymmenen vuotta sitten Salon jäähallissa, jossa toisena osapuolena olivat HT:n tyttöjuniorit.

Lukion jälkeen Sainio suuntasi Tampereelle. Siellä hän opiskeli fysioterapeutiksi, valmistui 2015 ja tekee alan töitä.

Jääkiekkotuomarointia hän luonnehtii elämäntavaksi.
– Joku voisi puhua tästä työnä, kun siitä maksetaan korvaus. Ensisijaisesti tämä on minulle kuitenkin rakas ja paljon aikaa vievä harrastus. Tuomaritoiminta on kuitenkin hieno mahdollisuus jatkaa lajin parissa, Sainio kuvaili torstai-iltana puhelimitse.

Aikaa vievä osuus koostuu osittain otteluista ja niihin matkustamisista.

– Kaksi-kolme vihellettävää ottelua viikossa on kauden aikana keskivertotahti. Toissa kaudella vihelsin 130 matsia, mikä oli hirvittävä määrä. Nyt tahti on rauhallisempi.

Sainio linjasi jo muutama vuosi sitten päämäärikseen olympialaiset ja aikuisten naisten MM-kilpailut.

– Tällä hetkellä olympialaisia voi pitää unelmana, mutta MM-kisat ovat aivan realistinen tavoite.

Tavoitteen suhteen mahdollisuuksia ei ainakaan heikennä onnistuminen tyttöjen MM-kisoissa. Finaalituomarointi osoitti, että vihellykset kisojen aikana menivät valintaraadin mielestä hyvin.

Suomessa on 54 nais- ja 1 711 miestuomaria. Kansainvälinen lisenssi löytyy Sainion lisäksi 11:ltä naiselta.

Aikuisten naisten MM-kisoihin nimetään Suomesta kaksi pää- ja kaksi linjatuomaria.

Lue lisää perjantain lehdestä