SSS:n juhlaseminaarissa puhuttiin nimen julkaisemisesta rikosuutisessa ja päättäjien ja toimittajien suhteista – katso videot Hilkansalista

0

Vastuullisen journalismin seminaari keräsi runsaan yleisön keskiviikkoiltana Hilkansaliin. Seminaari oli osa Salon Seudun Sanomien satavuotisjuhlintaa.

Yleisö tivasi Salon Seudun Sanomien toimitukselta, miksi rikosuutisissa ei kerrota tekijöiden nimiä. Myös toimittajien ja poliitikkojen suhteet kiinnostivat. ”Saunotaanko yhdessä” kysyttiin yleisöstä.

Seminaarissa kuultiin useita alustuksia vastuullisesta journalismista.

Salon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen (sd.) toivoi omassa alustuksessaan, että päätöksenteosta saataisiin enemmän julkista keskustelua Salossa. Aikataulu on hänen mukaansa kuitenkin vaikea. Kun kokousasiakirjat julkistetaan vasta torstaina, on aika ennen maanantain kokousta lyhyt julkiseen keskusteluun.

Katso video yllä.

Keskiviikkoillan seminaarissa yleisöä kiinnostivat toimittajien ja kunnallisten päättäjien väliset suhteet. Saija Karnisto-Toivonen sanoi, että välit ovat ihan hyvät, eikä hän pelkää toimittajia. Päätoimittaja Ville Pohjonen oli samoilla linjoilla, puhevälit toimivat molempiin suuntiin.

SSS:n päätoimittaja Ville Pohjonen alusti vastuullisesta journalismista, joka on yksi SSS:n 100-vuotisjuhlavuoden pääteemoista.

Pohjosen mukaan runsaan nettitiedon aikakaudella moneen kertaan tarkistettu tieto eli journalismi on nostanut uudelleen luottamusta perinteiseen mediaan.

 

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström vieraili Salossa juhlistamassa satavuotiasta lehteä ja kertomassa median itsesäätelyelimestä, Julkisen sanan neuvostosta. Grundströmin mukaan Suomessa luotetaan uutismediaan.
– Meillä median itsesääntely toimii kansainvälisten tutkimusten mukaan poikkeuksellisen hyvin.

– Itsesääntelyn merkitys on korostunut disinformaation aikakaudella ja neuvosto on nyt tärkeämpi kuin koskaan, hän painotti.

 

Nimen julkaiseminen tai sen julkaisematta jättäminen rikosuutisissa kiinnosti paljon keskiviikkoillan yleisöä. SSS:n toimittaja Lasse Kylänpää taustoitti median pelisääntöjä alustuksessaan ja totesi, että nimen julkaisemista harkitaan aina tarkkaan ja se on tapauskohtaista.

 

Juttua päivitetty 17.1.2019 kello 12:50 ja lisätty video toimittaja Lasse Kylänpään alustuksesta.