Talvimyrsky koettelee Salon seutua: Salossa ja Somerolla enää vähän sähköttömiä talouksia

4

Talvimyrsky riepottelee Suomea. Carunan jakelualueella Lounais-Suomessa sähköttömiä talouksia on iltapäivällä kello 15 aikaan noin 2 000.

Sähkövikoja on saatu korjattua hyvää vauhtia, sillä aamukahdeksalta sähköttä oli kaikkiaan noin 12 000.

Kello 15 jälkeen Salossa oli vielä muutama kymmenen taloutta ilman sähköä. Laajimmat sähkökatkot osuivat Salossa Perniöön, Märynummelle ja Vaskiolle. Illalla sähkökatkot haittasivat Kiskossa, jossa sähköttömiä talouksia oli reilut 50.

Somerolla sähköttä oli kello 15 vajaa 400. Viiteen mennessä sähköttömiä talouksia oli vajaat 200. Ennen kahdeksaa illalla sähköt puuttuivat vajaalta 60 asiakkaalta Somerniemellä. Kymmenen jälkeen illalla kaikki Salon seudun viat oli saatu korjattua.

Salossa hankalin hetki osui kello yhdeksään, jolloin sähköttömiä talouksia oli lähes 2 300. Samaan aikaan sähköttä on Somerolla yli 700 taloutta ja Sauvossa lähes 600. Kemiönsaaressa ilman sähköä oli noin 300 taloutta aamuyhdeksän jälkeen.

Keskiviikon vastaisena yönä mitattiin ennätyksellistä tuulta Suomen merialueilla. Tuuli yltyi lähes hirmumyrskyksi, kertoo Ilmatieteenlaitos.
– Kökarin Bogskärissä 10 minuutin keskiarvo tuulen nopeudesta oli 32,5 metriä sekunnissa. Tämä ylittää entisen Suomen ennätyksen 31 m/s, mikä on mitattu vuosina 1971, kahdesti 1975 ja 1995, kertoo meteorologi Pauli Jokinen.
Kökarin tuulen nopeus jää hieman alle hirmumyrskyrajan eli 33 m/s. Puuskissa tuuli oli kovimmillaan merellä 41,6 m/s.

Aallokko oli myös rajua. Selkämerellä mitattiin aaltopoijun kahdeksanvuotisen mittaushistorian suurin aallonkorkeus. Alustavien tietojen mukaan merkitsevä aallonkorkeus oli 7,9 metriä.
Maa-alueilla tuuli oli puuskissa maan länsiosassa paikoin yli 20 m/s. Manner-Suomen kovin puuska oli Vaasan Klemettilässä mitattu 32,8 m/s. Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin 29,8 m/s.

Myrskymatalapaineeseen liittyen maan keskiosassa on satanut myös reippaasti lunta. Pirkanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella on kertynyt noin 20 cm lunta ja tykkylumi on aiheuttanut sähkökatkoja.

Pohjois-Itämeren länsiosaan, Ahvenanmerelle ja Selkämeren eteläosaan Ilmatieteenlaitos lupaa pohjoismyrskyä, 29 metriä sekunnissa.
Pohjois-Itämeren itäosaan ja Saaristomerellä pohjoismyrsky tarkoittaa tuulta 25 metriä sekunnissa.

Pohjois-Itämeren länsiosassa, Ahvenanmerellä ja Selkämeren eteläosassa esiintyy myrskyaallokkoa, jossa merkitsevä aallonkorkeus ylittää 7 metriä.
Ilmatieteenlaitos kertoo Twitterissä, että yöllä Kökarissa mitattiin 10 minuutin keskituuleksi 32,5 metriä sekunnissa, puuskassa jopa 41,6 m/s.

 

 

 

 

Ilmatieteenlaitoksen mukaan matalapaine väistyy kaakkoon ja tuulet alkavat tänään heiketä.
SSS seuraa sähkökatkotilannetta ja päivittää tätä juttua päivän mittaan.

 

Lue myös:

Myrsky riepottelee nyt kaikkea mahdollista – kymmenettuhannet ilman sähköä, aallokko huippukorkea, tieliikenne umpisurkeaa, junaliikenne tökkii

Tieliikenteessä ei tiedossa vakavia turmia, vaikka lumimyräkkä aiheuttanut vaarallisen kelin

 

Juttua päivitetty kello 12.25, 15.10, 17.10, 19.50 ja 22.45. 

Kyllästynyt

Onkohan Caruna kaivanut kaapelit liian syvälle, kun sähkö ei siirry? Vai onko sähkönsiirtomaksut lähetetty suoraan Austraaliaan ja Kanadaan, kun tilanne on lähes sama kun Tapani-myrskyn aikaan.

Langattomasti

Ehkä kaapelit unohtuivat kokonaan.

Kansantalkoilla kilpaileva sähkönsiirto

Se on hyvä bisnekselle, että osa kaapeleista kulkee maan päällä. Sähkönkulutus kasvoi 50%, kun mökki ehti kylmetä katkon aikana.

Utelias

Löytyykö niitä sähkönsiirtomaksuja internetistä?
Voisi vähän vertailla asuinalueita ja mahdollisen uuden osoitteen asumiskuluja.