Tiistain Top Ten: Suomen jääkiekon MM-kultakapteenit

1
Aarne Talvitie nousi ryminällä suomalaisen kiekkokansan tietoisuuteen toimimalla nuorten maailmanmestarijoukkueen kapteenina.
1) Mikko Koivu, miesten MM 2011

Häkellyttävästi kymmenettä kauttaan NHL-joukkue Minnesota Wildin kapteeni. Lähes kaikissa arvokisoissa Suomen joukkueen keskeinen lenkki. Kasassa jo yli tuhat NHL-ottelua, joissa keskimäärin yli 0,7 tehopistettä per ottelu. Eivätkä tehopisteet kerro miehen tasosta vielä paljoakaan.

2) Mikko Rantanen, alle 20-vuotiaiden MM 2016

Koko NHL:n toiseksi paras pistemies tällä kaudella sekä kalenterivuonna 2018. Jos pysyy runkosarjan loppuun ehjänä, riittää sadan pisteen rikkomiseen hieman alle piste per ottelu -tahti, kun tähän asti pinnoja on kertynyt ottelua kohti 1,55.

3) Timo Jutila, miesten MM 1995

Maine kiirii 24 vuoden takaa joukkuepelistä ja ”nevö fogetin” eli MM-1995-joukkueen kapteeniudesta. Jotkut muistuttavat, että NHL-ura kesti kymmenen ottelua ja ylipäätään visiitti Pohjois-Amerikassa vain yhden kauden. Kuitenkin paikoitellen myös puolustajalle hurjia teholukemia, kuten SM-liigassa kahdella kaudella yli piste per ottelu.

4) Janne Ojanen, alle 20-vuotiaiden MM 1987

Klassinen esimerki pelaajasta, joka olisi 2010-luvulla todennäköisesti tehnyt pitkän NHL-uran. Kun keskushyökkääjä lopetti NHL:ssä keväällä 1993, oli liigassa vain 24 joukkuetta nykyisen 31:n sijaan, eikä Bosmania tunnettu. NHL:n 98 ottelussa tehopisteet 21+23=44, SM-liigassa jatkuvalla tähtistatuksella 876 peliä lukemin 283+516=799. Nelinkertainen miesten Suomen mestari, aikuisten maailmanmestari 1995.

5) Teuvo Teräväinen, alle 20-vuotiaiden MM 2014

Voisi olla jo nyt listalla korkeammallakin, ja nousee sinne jatkossa varmasti. Nauttii kolmatta kautta Sebastian Ahon jääkiekkoaivoista Carolina Hurricanesissa, viime keväänä henkilökohtaisella tasolla loistavat MM-kisat.

6) Tuukka Mäntylä, alle 18-vuotiaiden MM 1999

Varattiin NHL:ään suurella numerolla, ei piipahdusta Pohjois-Amerikassa. Silti läpi 2010-luvun Euro Hockey Tour -tason puolustaja, joka 37-vuotiaana uraansa Tapparassa edelleen jatkaessaan edustaa tärkeää kokemusta kotimaan kentillä.

7) Juuso Välimäki, alle 18-vuotiaiden MM 2016

Siirrymme osastolle, jota on vielä epäreilua verrata uransa jo lopettaneisiin (nuorten) leijonakapteeneihin. Kaksikymppinen pelaaja on kuitenkin jo ehtinyt piirtää NHL-historiaansa tällä kaudella 22 ottelun verran, ja hänet varattiin taalajäille puolitoista vuotta sitten niinkin pienellä numerolla kuin 16.

8) Aarne Talvitie, alle 20-vuotiaiden MM 2019

Oli harvakseltaan jääkiekkoa seuraavalle täysin vieras nimi vielä kaksi viikkoa sitten. Nyt jo erittäin paljon tutumpi erittäin monelle.

9) Pasi Petriläinen, alle 20-vuotiaiden MM 1998

Johtajaominaisuuksista kertoo myös nimitys Tapparan miesten liigajoukkueen kapteeniksi 21-vuotiaana. Ura vei pikkuhiljaa alaspäin Ruotsin kakkosliigan kautta Sloveniaan, Mestikseen ja Ranskaan.

10) Toni Utunen, alle 18-vuotiaiden MM 2018

Pudottaa listalta sen 11:nnen mestarikapteenin, Harri Suutarisen (U18, 2001), joka sukkuloi SM-liigan ja Mestiksen välillä.

Salkkarin urheilutoimitus listaa joka tiistai kymmenen parasta oleellisissa ja varsinkin epäoleellisissa kategorioissa.

Joulun Top Ten: Jouluaattona syntyneet suomalaiset olympiaurheilijat

Tiistain Top Ten 8: Koripallon miesten pääsarjahistorian yleisimmät sukunimet

Tiistain Top Ten 7: Salon hiljaiset urheilulajit

Tiistain Top Ten 6: Kansanedustajana toimineet suomalaisurheilijat

Tiistain Top Ten 5: Kokonimikaimat

Tiistain Top Ten 4: Suomen parhaat jääkiekkomaalivahdit

Tiistain Top Ten 3: Vanhimmat suomalaiset olympiavoittajat

Tiistain Top Ten 2: Suurimmat suomalaiskunnat, joissa ei ole koskaan pelattu jalkapallon miesten pääsarjaa

Tiistain Top Ten 1: Suomalaisurheilijat, joiden sukunimi on myös miehen etunimi

Mikoyan

Puolet Tapparasta