Tiistain Top Ten: Suomen parhaat tv-selostajat juuri nyt

1
Eurosportin selostaja Arne Six parantaa Roger Federerin tuomaa tennisnautintoa vielä pykälällä.
1) Arne Six, Eurosport, tennis

Roger Federer ei ollut suurin syy, miksi vuoden ensimmäistä Grand Slam -turnausta Australian avointa odotti niin kiihkeästi. Six jakaa mammuttimaisesta tietopankistaan sopivan kokoisia paloja juuri sopivina hetkinä. Kiihtyy vasta sitten kun on aihetta ja ymmärtää tauon merkityksen. Ei pidä liikaa omasta äänestään ja antaa rohkeasti tilaa myös asiantuntijakommentaattori Jarkko Niemiselle.

2) Peter Selin, Eurosport, pyöräily

Mitä Suomen kesä olisi ilman Ranskan ympäriajoa ja Selinin rauhoittavaa ääntä? Selin ei oikeastaan ole edes selostaja, vaan valistaja. Yleissivistys ja sanavarasto tekevät tunteja kestävistä etapeista saumattoman tarinan, jossa käsitellään huippupyöräilyn lisäksi niin Etelä-Ranskan agrikulttuuria kuin Alppien ruokakulttuuria – kunnes päästään taas pohtimaan pelloille levitetyn lannan hajun vaikutusta irtiottoihin.

3) Tuomas Virkkunen, C More, jalkapallo

Kulttiselostajasta maksukanavakansan ykkösfutisääneksi noussut Virkkunen on samaan aikaan terävä kuin Mo Salah rankkarialueella ja leppoisa kuin Lukas Hradecky iltaoluella. Vaikka vuodet ovat karsineet selostuksista parhaan progen ja psykedelian, on edelleen omaa luokkaansa tunnelmanluojana. Silti paljon enemmän kuin pelkkä kiljuva hassuttelija.

4) Tero Kainulainen, Viasat/Yle, jalkapallo/jääkiekko

Viasatin jääkiekkoselostaja toimi viime kesänä yhtenä Ylen MM-jalkapalloselostajista ja hurmasi välittömästi. Rytmittää selostustaan täydellisesti, ei tyrkytä omia mielipiteitään ja sulautuu osaksi ottelunautintoa. Yksinkertaisesti miellyttävää kuunneltavaa.

5) Aki Kauppinen, Eurosport, snooker

Palvelee sekä vähemmän että enemmän lajille vihkiytyneitä. Ei sorru pikkunättiin sisäpiirin termibrassailuun, vaan on sopivan kansantajuinen. Kun oma silmä ei erota hyvää lyöntiä huonosta, Kauppisen silmä auttaa aina. Kauppinen on tehnyt enemmän suomalaisten lajisivistyksen eteen kuin sata savuista snookersalia.

6) Matti Härkönen, Yle, jalkapallo

Ylen jalkapallon pääselostajaksi noussut Härkönen kuuluu Virkkusen johtaman uuden selostajasukupolven eliittiin. Monipuolisesti eri lajeja selostava Härkönen on kuin kaveriporukan suulain jäsen, joka antaa intohimonsa ryöppyä – joskus vähän liikaakin, kuten yleläisillä tapana on. Huolellinen, mutta sopivan huoleton.

7) Jussi Eskola, Yle, yleisurheilu/maastohiihto

Selostaa Suomen kahta seuratuinta yksilölajia sadoille tuhansille suomalaisille ympäri vuoden. Ei jatka Tiilikaisen, Noposen, Häyrisen ja Mertarannan pienen ja sorretun isänmaan paatosperinnettä, eikä siksi tule koskaan nousemaan koko kansan suosikiksi. Eskola täyttää silti selostajan tärkeimmän tehtävän eli antaa valtavan lisäarvon viikonlopusta toiseen.

8) Toni Flink, Ruutu/Elisa Viihde, lentopallo/koripallo

Salolaistunut Flink on Suomen ainoa lentopalloselostaja, jonka kompetenssi riittää sarjatasosta tai sukupuolesta riippumatta. Tekee läksynsä huolellisesti, eikä jää koskaan kiinni pinnaamisesta. Parasta, mitä suomalaiselle lentopallosivistykselle voisi tapahtua olisi se, että Flink selostaisi jokaisen vapaalla kanavalla lähetettävän lentopallo-ottelun.

9) Johannes Oikarinen, Yle, ampumahiihto

Pertti Tapolan ja Jussi Eskolan seuraaja Ylen ampumahiihtoselostajana. Joku muu voisi sortua yliyrittämiseen, mutta ei Oikarinen. Rauhallinen ja harkitseva, osaa antaa tilaa lajin tärkeimmälle hetkelle eli ampumasuoritukselle.

10) Juhavaltteri Salminen, Elisa Viihde/Viasat, jalkapallo

Suurelle yleisölle vielä tuntematon turkulaisselostaja. Salminen välttyy kuntopuntarin kertaamiselta ja nurmella palloa kierrättävien pelaajien nimien toistamiselta. Tuntee seurat, niiden historian ja myös täällä vieraan kannattajakulttuurin. Ei ole tallettanut koko sanavarastoaan fraasipankkiin, vaan käyttää suomen kieltä 2010-lukulaisittain nokkelasti.

Salkkarin urheilutoimitus listaa joka tiistai kymmenen parasta oleellisissa ja varsinkin epäoleellisissa kategorioissa.

Tiistain Top Ten 10: Suomen jääkiekon MM-kultakapteenit

Joulun Top Ten: Jouluaattona syntyneet suomalaiset olympiaurheilijat

Tiistain Top Ten 8: Koripallon miesten pääsarjahistorian yleisimmät sukunimet

Tiistain Top Ten 7: Salon hiljaiset urheilulajit

Tiistain Top Ten 6: Kansanedustajana toimineet suomalaisurheilijat

Tiistain Top Ten 5: Kokonimikaimat

Tiistain Top Ten 4: Suomen parhaat jääkiekkomaalivahdit

Tiistain Top Ten 3: Vanhimmat suomalaiset olympiavoittajat

Tiistain Top Ten 2: Suurimmat suomalaiskunnat, joissa ei ole koskaan pelattu jalkapallon miesten pääsarjaa

Tiistain Top Ten 1: Suomalaisurheilijat, joiden sukunimi on myös miehen etunimi

Rami Lappeteläinen

Hyvä listaus. Arne Six on Primus Inter Pares, eikä useinkaan saa ansaitsemaansa huomiota. Eurosportilla muutenkin selostajat ovat laadukkaita verrattuna esimerkiksi Yleen, jonka puuhastelijat saavat usein aivan liikaa arvostusta taitoihinsa nähden.