Trumpin tilanne käy ahtaammaksi

0
Demokraattien kokeneen Nancy Pelosin valinta edustajainhuoneen puheenjohtajaksi voi tietää vaikeuksia Trumpille.

Demokraattien kokenut Nancy Pelosi valittiin odotetusti Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtajaksi. Demokraattienemmistö ja Pelosin valinta tekevät presidentti Donald Trumpin politiikanteosta entistä vaikeampaa.
Presidenttiä haastetaan myös omista joukoista. Republikaanipuolueen entinen presidenttiehdokas Mitt Romney arvosteli voimakkain sanakääntein Trumpia.

Välivaalien jälkeinen tilanne ei Yhdysvalloissa sinänsä ole poikkeuksellinen. Olipa presidenttiys kummalla puolueella tahansa, pystyy vastapuolen hallitsema edustajainhuone vaikeuttamaan tai ainakin hidastamaan Valkoisen talon lakihankkeita.
Presidentti Trumpin poukkoilevassa politiikassa uusi tilanne voi aiheuttaa tavallista enemmän ongelmia.
Meksikon muurin rakentamisesta noussut rahoituskiista on ajautunut pattitilanteeseen. Trump vaatii rahoja muurin rakentamiseen. Edustajainhuoneen tuore puheenjohtaja Nancy Pelosi sanoi suoraan, että rahaa ei tipu.
Pelinappulaksi on joutunut liittovaltion rahoitus. Budjettilait eivät kiistan vuoksi etene, ja monet virastot ovat joutuneet sulkemaan ovensa.

Edustajainhuoneen ja Valkoisen talon jännitteiden lisäksi Trump joutuu taistelemaan myös omiensa kanssa. Senaattorina aloittava, republikaanien entinen presidenttiehdokas Mitt Romney arvioi mielipidekirjoituksessaan, että Trumpin presidenttikausi ajautui joulukuussa syöksykierteeseen.
Romney paheksui erityisesti kokeneiden puolustusministeri James Mattisin ja kansliapäällikkö John Kellyn lähtöä. Presidentti ei Romneyn mielestä ole kasvanut viran edellyttämälle tasolle.
Tunnetun republikaanin voimakas arvostelu voi olla merkki siitä, että istuva presidentti halutaan haastaa esivaaleissa.

Alkanut vuosi voi olla presidentti Trumpille paljon vaikeampi kuin hänen alkukautensa. Lakien läpi vieminen vaatii paljon enemmän työtä, neuvotteluja ja kompromisseja.
Maailmantalouden alamäki on myös iso riski Trumpille, ja merkkejä talouskasvun hiipumisesta on saatu muun muassa Kiinan markkinoilta.