Venezuelassa pidätettiin sotilaita, jotka kapinoivat presidentti Maduroa vastaan

0

Venezuelassa on pidätetty joukko sotilaita, jotka kapinoivat presidentti Nicolas Maduroa vastaan. 27 sotilaan joukko oli julkaissut sosiaalisessa mediassa videon, jossa he ilmoittivat vastustavansa Maduron hallintoa ja pyysivät itselleen tukea.
– Olemme kansalliskaartin ammattisotilaita ja vastustamme hallintoa, jonka torjumme täysin. Tarvitsemme apuanne, lähtekää kaduille, kapinallisjoukon johtajana itsensä esitellyt mies sanoi videolla.
Sotilaat hyökkäsivät toiselle armeijan vartioasemalle pääkaupunki Caracasissa, ottivat vankeja ja varastivat aseita. Heidät kuitenkin pidätettiin nopeasti, kun armeijan joukot hyökkäsivät kansalliskaartin vartioasemalle, jota kapinalliset sotilaat pitivät hallussaan.
– Pidätyksen aikana saatiin takaisin varastettuja aseita, ja kapinalliset antavat hyödyllistä tietoa tiedustelupalveluille ja sotaoikeudelle, sanoi Venezuelan puolustusministeri Vladimir Padrino.
Hän totesi, että kapinaan nousseet sotilaat joutuvat oikeuden eteen. Maduron liittolainen, kansallista edustajistoa johtava Diosdado Cabello puolestaan sanoi sotilaiden kertoneen, että heille oli luvattu huviloita ja muita palkkioita kapinoimisesta, mutta että heidät oli jätetty yksin. Cabello ei tarkentanut, kuka tällaisia lupauksia olisi tehnyt.
Opposition hallussa oleva Venezuelan parlamentti julisti viime viikolla, että Maduroa vastaan kääntyvät armeijan jäsenet saavat armahduksen. Parlamentti on myös julistanut Maduron vallananastajaksi.
Maduron liittolaisten hallussa oleva korkein oikeus puolestaan julisti parlamentin päätökset mitättömiksi.

Parlamentin puhemies tuki kapinallisia

Tässä kuussa parlamentin puhemieheksi valittu Juan Guaido ilmaisi tukensa kapinallisille sotilaille.
– Se mitä tapahtui kansalliskaartissa Cotizassa, on osoitus yleisestä tuntemuksesta, joka vallitsee armeijassa, Guaido tviittasi.
– Asevoimamme tietävät, että komentoketju rikkoontui, kun presidentin virka anastettiin.
Maduro aloitti aiemmin tässä kuussa toisen presidenttikautensa, jota parlamentti ja monet Amerikan maat eivät ole tunnustaneet. Venezuelan taloudellisesta ja poliittisesta kaaoksesta huolimatta Maduro on toistaiseksi säilyttänyt armeijan johdon tuen.
Levottomuudet saattavat jatkua Venezuelassa tällä viikolla, sillä Guaido on kehottanut ihmisiä tulemaan keskiviikkona kaduille osoittamaan mieltään Maduroa vastaan. Hallinnon tukijatkin kaavailevat omia mielenosoituksiaan. Venezuelassa ei ole nähty merkittävää katuliikehdintää sen jälkeen, kun 125 ihmistä kuoli vuonna 2017 neljä kuukautta jatkuneissa mielenosoituksissa.

STT

Kuvat: