Aurinkosähköä kimpassa

0
Aurinkopaneeleiden yhteishankinta käynnistyi Somerolla viime syksynä tiedotustilaisuudella. Kiinnostuneita tuli heti mukavasti paikalle.

Somerolaisille kiinteistönomistajille tarjottiin viime syksynä mahdollisuutta aurinkopaneeleiden yhteishankintaan. Yhteishankinnan avulla aurinkoenergiasta kiinnostuneet taloudet voivat saada paneelit yhteisen tarjouskilpailun kautta.
Somero oli Varsinais-Suomessa toinen kunta, jossa aurinkopaneeleiden yhteishankintaa kokeillaan. Kestävän kehityksen ja energia-asioiden asiantuntijaorganisaationa toimiva Valonia järjesti ensimmäisen yhteishankinnan Mynämäellä.

Aurinkopaneeleiden yhteishankinta onnistui Somerolla erinomaisesti. Hankintarinkiin lähti mukaan yhteensä 24 omakotitaloa ja vapaa-ajan asuntoa, kun vähimmäisvaatimuksena oli kymmenen kiinteistöä.
Yhteishankinta kiinnosti myös alan yrityksiä, sillä aurinkopaneeleiden toimittamisesta jätti tarjouksen 15 yritystä. Tarjouskilpailun voitti salolainen Areva Solar. Arevan yhtenä valttina kisassa oli kotimaisuus, sillä sen aurinkopaneelit valmistetaan Salossa.

Ajatus aurinkopaneeleiden yhteishankinnasta on erinomainen. Aurinkopaneelit edustavat uutta tekniikkaa, joka on monelle omakotitalon ja mökin omistajalle vierasta.
Yhteishankinnassa mukana on asiantuntijoita, jotka tuntevat alan. Sen sijaan, että jokainen kiinteistönomistaja joutuisi itse tutustumaan eri yritysten tarjoamiin tuotteisiin ja vertailemaan hintoja, tekee työn heidän puolestaan joku muu.
Yhteishankinta näkyy myös aurinkopaneeleiden hinnassa, sillä monen kiinteistön muodostama rinki kiinnostaa yrityksiä.

Ilmastonmuutoksen ja sähkön hinnan nousun myötä aurinkosähkö kiinnostaa yhä suurempaa joukkoa. Samalla lisääntyy myös kiinnostus aurinkopaneeleiden yhteishankintoja kohtaan.
Valonia on jo saanut aurinkoenergian lisäämisestä kiinnostuneilta kunnilta useita pyyntöjä, että se toteuttaisi uusia yhteishankintoja.
Valonia on luonut Mynämäellä ja Somerolla valmiin ja toimivan paketin, joten aurinkoenergian yhteishankinta on helppo viedä uusille paikkakunnille. Näin varmasti tapahtuukin, mikä on myös kuluttajan etu.