Jack Gibbsin satumainen puoliaika ratkaisi kuuman kärkiottelun – Vilppaan runkosarjan voitto alkaa olla varma

1
Jack Gibbs (oik.) nousi toisella puoliajalla ratkaisijaksi Antti Niskasen (vas.) ja Bojan Sarcevicin puolustuksesta huolimatta. (kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Jack Gibbs nousi ratkaisijaksi, kun Vilpas voitti Korisliigan kuumassa kärkiottelussa Karhubasketin 90–86 keskiviikkona Salohallissa. Vaisusti ottelun aloittanut Gibbs heitti toisella puoliajalla peräti 25 pistettä.

– Jack voi voittaa yksittäisiä pelejä joukkueelleen. Se oli ajan kysymys, koska tällainen peli tulee, Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo kertoi Elisa Viihteen haastattelussa.

Voitto varmisti käytännössä Vilppaan runkosarjan voiton. Vilpas johtaa sarjaa nyt 12 pisteellä ennen Karhubasketia. Vilppaalla on runkosarjaa jäljellä 12 ottelua ja Karhubasketilla 13.

Ottelua seurasi 1 587 katsojaa.

Karhubasket määräsi tahdin ottelun alussa. Cameron Jonesin ja Bojan Sarcevicin koreilla vieraat siirtyivät jo 5–11-johtoon. Kokoonpanoon palannut, mutta vaihtopenkiltä aloittanut Vilppaan kapteeni Teemu Rannikko vaihdettiin ensimmäisen kerran kentälle avausneljänneksen lopussa tilanteessa 8–13. Rannikko käänsi ottelun kolmessa minuutissa heittämällä kolme peräkkäistä kolmen pisteen korilla, joiden ansiosta Vilpas voitti avausneljänneksen 19–15.

Vilppaan puolustaminen oli muutamaa nukahdusta lukuun ottamatta hyvää ja Karhubasket joutui tekemään ison työn hyvien heittopaikkojen eteen. Karhubasket heitti ensimmäisestä 11 kolmen pisteen heitosta vain yhden koriin.

Hyökkäyspäässä Rannikko jatkoi maagista iltaansa aiheuttamalla Karhubasketille kolme virhettä alle minuutissa ja toteutti omalta osaltaan Vilppaan ottelusuunnitelmaa vajaalla kokoonpanolla pelaavia vieraita vastaan.

Jamie Skeenin kolmosella Vilpas siirtyi jo 30–21-johtoon, kunnes Karhubasket löysi oman heittojyvänsä: Rene Rougeaun, Greg Manganon normaalia kuumempana käyneen Sarcevicin kolmosilla ottelu tasoittui 32–32:een. Huomionarvoista oli se, että kun Karhubasket kiri Vilppaan johdon kiinni, istui Rannikko vaihtopenkillä. Vilpas kuitenkin pääsi tauolle kuuden pisteen johdossa, kun Jack Gibbsin, Antonio Ballardin ja pirteitä otteitaan jatkavan Riku Laineen ajot päättyivät koriin.

Kolmannella neljänneksellä ottelun tempo nousi ja kaikki korijuhlan merkit täyttyivät. Juhlan aloitti Gibbs kahdeksalla peräkkäisellä pisteellään, jotka veivät Vilppaan takaisin yhdeksän pisteen johtoon (52–43). Juhlia jatkoi Vilpas Ultrasin lempilapsi Greg Mangano, joka heitti kymmenen pistettä kahteen minuuttiin. Sen jälkeen juhlissa oli vain yksi osapuoli – Karhubasket.

Antti Niskasen kolmosella vieraat siirtyivät ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin johtoon (60–61). Vilppaan vaikeuksia lisäsi Rannikon suunsoitosta saama tekninen virhe. Karhubasket piti Vilppaan neljänneksen lopussa peräti neljä minuuttia ilman pisteitä ja fantastisen Cameron Jonesin vapaaheitoilla ero kasvoi jo kuuteen pisteeseen (60–66). Rannikko kuitenkin paikkasi heikon hetkensä kalastamalla hyökkääjän virheen ja upottamalla sen perään kolmosen neljänneksen viimeisellä sekunnilla.

Tässä vaiheessa suurin ero kahden tasaisen joukkueen välille tuli vapaaheittoviivalta, josta Vilpas oli heittänyt kolme ja Karhubasket 11 pistettä.

Päätösneljännes alkoi Vilppaan kannalta loistavasti. Gibbsin kolmonen tasoitti ottelun ja heti perään Jones otti neljännen virheensä. Näin vieraiden kaksi avainpelaajaa Jones ja Rougeau joutuivat pelaamaan ratkaisevat minuutit yhden virheen päässä ulosajosta.
Lyhyen Vilpas-uransa kirkkaasti parasta ottelua pelannut Gibbs heitti kaksi peräkkäistä kolmosta ja kun Koivisto upotti omansa, oli Vilppaalla jo viiden pisteen etumatka, kun peliaikaa oli jäljellä neljä minuuttia.

Vilpas siis teki pääosan pisteistään edelleen kolmen pisteen heitoilla, huolimatta Karhubasketin virhevaikeuksista. Tässä isoa roolia näytteli Jamie Skeen, joka ei pystynyt poraamaan korin alla riittävän tehokkaasti ja aggressivisesti.

Kun ottelua oli jäljellä reilut kolme minuuttia, vaihtoi Vilpas kentälle toimivimman nyrkkinsä Rannikko–Gibbs–Ballard–Nenonen–Skeen. Se ei kuitenkaan riittänyt. Vilpas heitti kaksi peräkkäistä heittoa ohi ja Karhubasket tuli Jonesin koreilla rinnalle ja ohi. Skeenin jo ennestään heikko ilta heikkeni 82 sekuntia ennen loppua, kun hän heitti vapaaheitot ohi ja sysäsi ratkaisun avaimet syvemmälle Karhubasketin taskuun. Mutta sekä Rougeau ja Jones saivat virhetilinsä täyteen peräkkäisissä hyökkäyksissä ja Karhubasket joutui pelaamaan tilanteesta 82–83 alkaneen päätösminuutin poikkeuksellisella viisikolla.

Vilpas sai pakotettua Sarcevicin huonoon heittoon ja Gibbs ajoi Antti Niskasta vastaan kauniin lay-upin koriin. Vilpas johti pisteellä, kun peliaikaa oli jäljellä 25 sekuntia.
Karhubasketin vaihtopelaaja Eero Innamaa ajoi vauhdilla korille ja pääsi vapaaheittoviivalle: ensimmäinen ohi, toinen sisään ja peli tasan, kun kellossa 16 sekuntia.

Innamaa vuorostaan rikkoi Gibbsiä, joka heitti ensimmäisen vapaaheiton sisään ja toisen ohi, mutta haki levypallon omasta heitostaan ja Sarcevic rikkoi Gibbsiä uudelleen – nyt tahallisesti. Tilanteessa päreensä poltti Mangano, joka purnasi itselleen teknisen virheen. Peli oli joka tapauksessa paketoitu ja Salohalli pääsi virittelemään Gibbsin johtamaa voittotanssia.

Yhteensä 27 pistettä heittäneen ja viisi kertaa rikotun Gibbsin lisäksi Vilppaan onnistujiin kuului Ballard, joka heitti 19 pistettä ja kahmi 11 levypalloa. Myös Rannikko oli loistava: 18 minuutissa 14 pistettä ja viisi syöttöä. Vilppaan voiton arvoa nostaa, että toipilas Brandon Taylor pystyi pelaamaan vain seitsemän minuuttia.

Karhubasketin ylivoimainen hahmo oli 28 pistettä, kahdeksan levypalloa ja viisi syöttöä merkkauttanut Jones.

Korisliiga jäi Vilppaan osalta kahden viikon maaottelutauolle. Osa Vilppaan pelaajista päävalmentaja Joonas Iisalon johdolla matkustaa viikonloppuna Tarttoon, jossa pelataan lauantaina Korisliigan ja Viro-Latvia-liigan välinen tähdistöottelu. Osa Vilppaan pelaajista, todennäköisesti Juho Nenonen ja Mikko Koivisto, lähtevät maajoukkueen mukaan pelaamaan ratkaisevia MM-karsintaotteluita.

Vilppaan seuraava ottelu on 27. helmikuuta Salohallissa Korihaita vastaan.

Korjattu 13.2. kello 22.53 ottelun yleisömäärä.

Peku

Hallissa sanottiin yleisömääräksi 1587 ja siinäkin on perinteiseen tyyliin muutama sata liikaa. Hieno peli molemmilta joukkueilta.