Syyte: ”Metsuri” Huohvanainen potki ja löi rikollisvaikuttaja Raimo Anderssonin kuoliaaksi – laittoi välissä jalkaan turvakengät

1

Murhakäräjät rikollisvaikuttaja Raimo Anderssonin kuolemasta alkoivat torstaiaamuna Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla. Syyttäjän mukaan Veli Matti Huohvanainen potki ja löi Anderssonin kuoliaaksi talon pihalla Vantaalla viime huhtikuussa. Noin 20 minuutin jälkeen Huohvanainen kävi laittamassa asunnossa jalkaansa turvakengät.
– Huohvanainen on poistunut asuntoon sisälle, pukeutunut ja laittanut jalkaansa turvakengät, syytteessä sanotaan.
Kaikkiaan teko kesti syytäjän mukaan noin puolitoista tuntia, mutta välissä oli taukoja. Alussa sekä Andersson että Huohvanainen olivat tallentuneet valvontakameralle ilman paitaa.
Syytteen mukaan Huohvanainen myös poltti uhria tupakalla ja tupakansytyttimellä. Lopulta Huohvanainen raahasi liikkumattoman Anderssonin eteiseen ja poistui tekopaikalta.
Sekä Huohvanainen että Andersson ovat olleet merkittäviä hahmoja suomalaisessa alamaailmassa. Huohvanainen on aiemmin tuomittu kolmesta murhasta, jotka tapahtuivat vuonna 1999. Hän on ollut lähellä lepakkoliigaksi kutsuttua Bats-jengiä.
Andersson puolestaan istui yhä tuomiota alamaailman palkkamurhasta, joka tapahtui vuonna 2003 Helsingin Vuosaaressa. Hän kuului tuolloin M.O.R.E.-jengiin, jossa kirjainyhdistelmä tulee sanoista me olemme rikollisten eliittiä.
Kihlakunnansyyttäjä Mika Appelsin sanoi medialle tauolla, että Anderssonin murha ei ole ainakaan toistaiseksi näyttäytynyt suunniteltuna alamaailman välienselvittelynä vaan enemmänkin humalaisten toimintana.

Puolustuksen mukaan tarkoitus ei ollut tappaa

Puolustus myöntää pääpiirteittäin teonkuvauksen, mutta kiistää tappamistarkoituksen. Mitään sitkeää surmaamispyrkimystä Huohvanaisella ei puolustuksen mukaan ollut.
– Kuten esitutkinnassa ja loppulausunnossa, Huohvanainen katsoo aiheuttaneensa Anderssonin kuoleman, mutta kiistää tappamistarkoituksen, Huohvanaista puolustava Ilkka Ukkonen sanoi oikeudessa.
Helvetin enkelit -taustainen Ukkonen sai itse tuomion 1990-luvulla taposta ja tapon yrityksestä. Hän ampui vuonna 1996 Bandidos-jengin varapresidentin Helsingin Lönnrotinkadulla. Pian Lönnrotinkadun ampumisen jälkeen Suomen Helvetin enkelit sai täysvärit eli Suomeen tuli kansainvälisen jengin alaosasto.
STT kertoo Ukkosen taustasta, koska puolustajalla on merkittävä rooli oikeudenkäynnissä, Lönnrotinkadun ampuminen on ollut näkyvä tapahtuma suomalaisjengien välienselvittelyissä ja asialla on siksi myös yhteiskunnallista merkitystä.
Puolustus toi ilmi, että Andersson ja Huohvanainen ovat olleet vanhoja hyviä ystäviä. Puolustuksen mukaan Huohvanainen oli nukahtanut ja herännyt yöllä siihen, että häntä oli läpsytelty naamaan.
– Hän ei ole tunnistanut Raimo Anderssonia.
Puolustuksen mukaan Huohvanainen kohdisti jo sisällä väkivaltaa Anderssoniin ja raahasi tämän sitten pihalle. Päihtymisellä oli puolustuksen mukaan vaikutusta asiaan.

Tontilla useita valvontakameroita

Syyttäjän keskeistä näyttöä on valvontakameroista taltioitu materiaali. Tämän perusteella syyttäjät ovat päätelleet, ketkä asunnolla ovat milloinkin liikkuneet. Myös murha on syyttäjien mukaan tallentunut pääosin kameroille.
Ennen Anderssonin kuolemaa valvontakamerat tallensivat, kuinka tontille saapui Andersson, tämän kuskina ollut mies ja Huohvanainen. Tallenteisiin jäi myös, kuinka kuski poistui paikalta.
Ennen väitettyä murhaa kolmikko oli istunut iltaa ravintola Saslikissa Helsingissä.
Anderssonin perheen mukaan Huohvanainen myös vei Anderssonilta omaisuutta, minkä vuoksi he vaativat tälle tuomiota myös törkeästä varkaudesta.


Korjattu klo 19.41: muutettu jutun lopussa yksi murha-sana väitetyksi murhaksi, koska rikosnimike on oikeudessa yhä riidanalainen.

STT

Kuvat:

Heikki Linnapuomi

Oikeusprosessissa toistuvat syytettyjen surkuhupaisat teon kuvaukset ja luonnehdinnat.