Poliisin uusi panssariauto pysäyttää luodit, mutta tekee myös normaalia partiointia – katso video, miltä auto näyttää

9

Lounais-Suomen poliisilaitoksen käyttöön tulee kaksi panssaroitua ajoneuvoa. Poliisin mukaan uusien Mercedes-Benz -autojen suojaustaso on sellainen, että rauhan aikana minkään lentävän ei pitäisi lävistää autoa. Poliisi kertoo 5,4 tonnia painavan auton varustelusta vain yleisesti ja jättää yksityiskohdat omaan tietoonsa.

Turkuun uusi auto on jo saapunut, ja sen voi nähdä ajossa eri puolilla maakuntaa. Toinen uusista autoista sijoitetaan Poriin, ja se tulee lähiviikkoina.
Autoja ei säilötä poliisilaitoksen suojissa erikoistehtäviä odottaen, vaan ne voidaan nähdä myös normaaleissa partiotehtävissä, esimerkiksi Salon seudulla.
– Meillä on käytössä noin sata maijaa ja näitä panssariautoja on vain yksi, joten ihan jokapäiväinen näky uusi panssariauto ei ole, kuvailee Lounais-Suomen poliisin apulaispoliisipäällikkö Teijo Ristola.
Yleisötilaisuudet ovat paikkoja, joissa panssarimersun voi esimerkiksi nähdä.

PANSSAROIDUT autot ovat poliisin mukaan tarpeen, sillä poliisi joutuu usein tilanteisiin, joissa on mukana ase.
– Esimerkiksi muutama vuosi sitten Salossa oli tehtävä, jossa poliisiauto sai luodeista 13 osumaa. Oli ihme, että tavallisessa autossa olleet poliisit selviytyivät tilanteesta, sanoo komisario Joonas Tikka.

Poliisihallitus on hankkinut Suomen poliisin käyttöön yhteensä 15 panssaroitua ajoneuvoa.
Autot ovat kuorma-autoiksi rekisteröitäviä panssaroituja poliisiautoja. Poliisihallituksen mukaan ajoneuvot parantavat poliisin toimintaa sellaisissa tehtävissä, joissa tarvitaan luotisuojattua kalustoa.
Panssariajoneuvoja sijoitetaan Suomen kaikkiin yhteentoista poliisilaitokseen.

 

PANSSARIAUTOT

  • Autot ovat mallia Mercedes-Benz G280 CDI LAPV 5.4.
  • Yksi auto maksaa 400 000 euroa ja painaa 5,4 tonnia.
  • Autoon mahtuu neljä henkilöä.
  • Jokainen poliisilaitos tekee auton loppuvarustelun itsenäisesti.
  • Autot ovat tummansinisiä ja niissä on poliisin hälytysajoneuvojen normaali tekninen varustus.
  • Niiden suunniteltu käyttöikä on 20 vuotta.

 

Tase3

Mikäs tarve tällaisille ajoneuvoille nyt on tullut?

Jesuiitta

Joskos ne alkaa poliitikot pelkäämään kansalaisia, tahi voihan ne alkaa varautumaan no-go alueisiin, näin hyvissä ajoin.

Muu maa

Jahas, Suomessakin siirrytään suuren maailman malliin. Esim. Roomassa panssaroituja Hummereita on melkein joka kadun kulmalla ja sotilaita sekä poliiseja näkyvästi esillä. Lisäksi kaikki nähtävyydet on suojattu alaslaskettavilla tolpilla, ne estää autolla ajamisen yleisön joukkoon. Ehkä Suomeenkin tarvitaan vähän rajumpia ja näyttävämpiä otteita, ei olla enää lintukodossa.

Tasavallassa kaikki hyvin

Lintukoto juontaa juurensa muinaissuomalaisesta puhekielestä. Ajalta jolloin ei vielä tiedetty, miksi useimmat linnut muuttavat syksyllä Suomesta pois. Kun ne aina kuitenkin talveksi lähtivät, niiden sanottiin menevän lintukotoon ja tulevan sieltä keväällä takaisin. Näin ollen lintukoto tarkoittaa alun alkaen etelän maita; niitä leveysasteita joilla muuttolinnut talvehtivat. Tämän historiallisen faktan valossa Suomi ei ole milloinkaan ollut lintukoto vaan muuttolintujen kohdemaa. Se jonne lintukodosta tullaan kesäksi rakentamaan pesää, syömään tuoretta ravintoa, saamaan poikasia, ja kasvattamaan ne lentotaitoisiksi ennen paluuta talveksi takaisin lintukotoon.

Matti

Poliiseja lapsettaa. Kyseisellä leikkikalulla ei ole mitään käyttöä.

Paukkula

Halikon kirkonkylä pari vuotta sitten…

Että näin

Vaikea uskoa että meillä Suomessa olisi näille autolle käyttöä. Tuntuu käsittämättömältä tälläiset ratkaisut että rahaa löytyy tälläisiin, mistä tässsä mahtaa olla kyse. Mieluummin enemmän poliiseja kenttätyöhön kuin panssariautoja että näin.

Marko

Poliisin on sitten turha valittaa resurssipulasta.

Keijo K.

Onhan tuolla hulppeaa kruisailla kaupungilla toisin kuin työnnellä vanhuksia pyörätuollilla. Arvostusta kun on niin monenlaista.