Salon johto luupin alla

5
Ensi maanantaina kaupunginvaltuusto asettaa tilapäisen valiokunnan ratkomaan tilannetta, joka syntyi kaupungin johdon saatua huomautuksia eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä.

Salon kaupungissa ollaan harvinaisen hankalassa tilanteessa. Kaupungin johdon ja hallinnon luottamusta punnitaan monella vaa´alla. Arvioitavana ovat kaupungin johtavat virkamiehet, kaupunginhallitus ja tarkastuslautakunta.
Ensi maanantaina kaupunginvaltuusto asettaa ylimääräisessä kokouksessaaan tilapäisen valiokunnan ratkomaan tilannetta, joka syntyi kaupungin johdon saatua huomautuksia eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä.
Toinen tilapäinen valiokunta on jo työssään. Se selvittää tarkastuslautakunnan luottamusta. Kaupunginvaltuusto päättää tarkastuslautakunnan kohtalosta viimeistään kesäkuussa. Todennäköisesti lautakunnan kokoonpano muuttuu ainakin osittain.

Tarkastuslautakunnan tehtävä on arvioida kunnan toimintaa ja hallintoa. Nyt sen oma toiminta on arvioitavana. Luottamuspulasta puhutaan ainakin siksi, että lautakunnasta on vuotanut julkisuuteen tietoja, joita lautakunnan kaikkien jäsenten mielestä ei olisi pitänyt kertoa.
Apulaisoikeusasiamiehen huomautukset ja moitteet johtaville virkamiehille ja kaupunginhallitukselle ovat vakavampi asia. Ne heittävät varjon sekä kaupungin ylimmän virkamieskunnan että poliittisen johdon ylle. Tilannetta on lähdetty ratkomaan niin nopeasti kuin se kunnallisessa päätöksenteossa on mahdollista.

Valtuuston kokoonpano on ensi maanantaina mielenkiintoinen. Puolet valtuutetuista on hallituksen jäsenyyden tai varajäsenyyden takia esteellisiä käsittelemään asiaa. Siksi tärkeää päätöstä on tekemässä ennätysmäärä varavaltuutettuja. Tämä taas edellyttää ryhmiltä tavallistakin perusteellisempaa taustatyötä.
Valtuusto päättää, millainen toimeksianto tilapäiselle valiokunnalle annetaan. Valtaa sillä joka tapauksessa tulee olemaan. Valiokunta tekee päätöksiä työnantajan ominaisuudessa, eikä valtuusto puutu niihin.

Kevään aikana mitataan johdon luottamuksen lisäksi kaupungin organisaation toimintakykyä. Vireillä on suuria asioita kouluverkosta kärkihankkeiden edistämiseen, eikä niitä voi pysäyttää sisäisten selvittelyjen ajaksi. Ennen muuta on tärkeä, että johtoportaan kriisi ei vaikuta kaupunkilaisten tarvitsemiin palveluihin.

Repa

Onneksi kaupungin johtajien palkkoja ehdittiin korottamaan syyskuussa, pitäähän johtajien palkkojen olla kohdallaan vaikka työn laadussa on apulaisoikeusasiamiehenkin mielestä moitittavaa. Outoa ja harkitsematonta oli myös kaupunginhallituksen puheenjohtajan mielipidekirjoitus Salkkarissa muutama viikko takaperin, jossa hän vähätteli kaupungin virkamiesjohdon toimintaa kyseisessä asiassa ennenkuin asiaa ovat esteettömät poliittiset päättäjät selvittäneet.

Reilu peli

Kärkihankkeet, visiot ja strategiat ovat haitallisen ylimalkaisia termejä kaupungin asioiden hoitoon. Niiden nimissä moni kunta on ajanut läpi pikkuseikkoina pidettyjä päätöksiä, joista koostuu kallis ja hankalasti hallittava kokonaisuus.

2010-luvun Suomessa asukkaat odottavat toimeliasta tapauskohtaista reagointia eteen tuleviin kysymyksiin sekä julkisia ennakkolaskelmia kaupungin suunnittelemista yksittäisistä investoinneista.

Entinen kuntapäättäjä

Sivullisena veronmaksajana tuntuu, ettei Salossa pystytä tekemään päätöksiä ainakaan homekouluihin liittyvissä asioissa.

Päätöksiä pystyvät tekemään myös varavaltuutetut, kunhan virkamiehet saisivat aikaiseksi päätösehdotuksia. Menihän aikoinaan tuo jätelaitoksellekin hankittu ja edelleen annettu kymmenien miljoonien lainapäätöskin ilman kommentteja muiden päätösten lomassa.

Toivottavasti vanhusten hoidon ulkoistukset ovat virkakunnan aktiivisessa seurannassa.

Veronmaksaja

Saisi olla kyllä isommankin luupin alla. Edellisen ”pormestarin” aikana asiosita ei saanut puhua niiden oikeilla nimillä, ja päätöksiä juntattiin.

Poliittiset puolueet tappelevat sisäisesti ja keskenään. Ei siis ihme, että mikään asia ei etene ja niistä vähistäkin valitetaan.

Kohta meillä on uusi lama päällä, ja Salo ei edes päässyt mukaan lounaisen Suomen positiiviseen rakennemuutokseen. Sitä saa mitä tilaa.

Hellevi reinikainen

Olisi hyvä tietää, paljonko euroja kysymyksiin vastaamatta jättäminen ja niitä edeltäneet toimenpiteet tulevat salolaisille hallinnon korvauksina asianomistajille maksamaan. Tehtävää tutkivalle journalismille?