Somerolainen luottotoimittaja Kai Merilä: Matti Nykänen oli humoristinen jänkäpää

0
Matti Nykänen (vas.) ja Kai Merilä kuvattuna vuonna 2007. (kuva: Somero-lehti/Sari Merilä)

Somerolainen Kai Merilä tietää poikkeuksellisen hyvin, millainen ihminen oli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kuollut Matti Nykänen. Sekä lööpeissä että niiden ulkopuolella tapahtuneissa asioissa.

– ”Masa” oli humoristinen, hemmetin mukava kaveri. Samalla hän oli myös haastava jänkäpää, ihan kuten minäkin. Naurettiin, itkettiin, painittiin ja välillä lyötiin nyrkeilläkin, Merilä muisteli Salon Seudun Sanomille puhelimitse maanantaina iltapäivällä.

– Juuri huumori on se asia, josta haluaisin Matin muistettavan. Hän oli hersyvä ihminen.

Somerolaisuus ja täysi sattuma johti koko Suomen mittakaavassa ainutlaatuiseen työ- ja ystävyyssuhteeseen. Nykänen sattui asumaan 1990-luvun alussa muutaman kuukauden Somerolla, ja Merilä oli sattunut muuttamaan silloiseen kuntaan aiemmin.

Noina aikoina Merilä teki ensimmäisen juttunsa Nykäsestä paikallislehti Someroon.
Säännöllinen yhteistyö alkoi vuonna 1999. Tuolloin Merilä meni töihin Seiska-lehteen, johon hän kirjoitti yli 200 artikkelia Nykäsestä vuoteen 2015 mennessä.

Juttujen aihepiirit vaihtelivat ulkomaiden laulukeikoista kotimaan vankeustuomioihin.

– Kun ”Masa” oli kannessa, myytiin 2000-luvun alussa lehden irtonumeroita aina huomattavasti enemmän kuin viikkoina ilman Mattia. Niinä aikoina lähes koko työnkuvani liittyi häneen, Merilä sanoi.

– Silloin 2015 tulimme Matin kanssa molemmat siihen tulokseen, ettei tässä ole enää mitään kerrottavaa. Siinä vaiheessa oli kierretty 17 vuoden aikana maapallo ympäri ja tehty hulluja juttuja.

Yhteydenpito jatkui työsuhteen päättymisen jälkeenkin. Ennen Nykäsen kuolemaa oli suunnitelmissa ulkomaanmatka musiikin merkeissä.

– Oikeastaan pidimme yhteyttä vielä enemmän sen jälkeen, kun lopetin Seiskassa. Olin myös kolme kertaa bestmanina Matin häissä. Soittelimme hänen kanssaan viikoittain ihan loppuun asti, Merilä kertoi.

Nykäsen seikkailuista otettiin julkisuudessa irti kaikki mahdollinen ja myös mahdottomilta tuntuvia asioita.

– Jätkää revittiin joka paikkaan. Muistan sellaisiakin aikoja, kun Matin aforismeja pystyi tilaamaan tekstiviestillä 50 sentin kappalehintaan.

Merilän työ Nykäs-aiheen parissa ei rajoittunut pelkkiin lehtijuttuihin. Hän kirjoitti ensin vuonna 2005 kirjan ”Matin ja minun rankka reissu” sekä vuonna 2016 teoksen ”Luottotoimittaja”.

Lisäksi somerolainen teki ohjaajadebyyttinsä 2008 esitetyssä televisiodokumentissa. Se rikkoi yli puolen miljoonan katsojan määrällään televisiokanava Nelosen silloisen katsojaennätyksen.

– Monethan pitivät minua hyväksikäyttäjänä ja väittivät, että vien Mattia talutusnuorassa. Tuntuu, että loppuvuosina yleinen mielipide kääntyi siihen suuntaan, että ihmiset oikeasti ymmärsivät Matin ja minun välisen ystävyyden, Merilä kokee.

– Matti oli loppuun asti määrätietoinen. Sehän näkyi myös 2010-luvun alun veteraanimäkihypyssä. Matti päätti, että perkele, minä voitan MM-kullan. Ja voitti myös.

Muutaman vuoden Matti Nykästä nuorempi Kai Merilä kuuluu jo siihen sukupolveen, joka muistaa mäkihyppylegendan urheilusuoritukset.

– Muistan jo alakoulusta, kun koko koulutyöhön pistettiin stoppi. Kaikki menivät auditorioon katsomaan, kun Matti Nykänen meni hyppyalustalle. Onhan se perintö ihan valtava urheilun kautta, Merilä sanoi MTV:n Huomenta Suomi -lähetyksessä.