Sokerijuurikkaan tarve kasvaa ja Sucros Oy etsii uusia sopimusviljelijöitä. Yritys haluaa lisätä Suomen sokerituotantoa ja toivoo viljelijöiden laajentavan sokerijuurikkaan viljelyalaa.

Sucroksen tavoitteena on ottaa Säkylän tehtaan koko kapasiteetti käyttöön ja nostaa tuotantomäärä nykyisestä 60 tuhannesta tonnista 100 tuhanteen tonniin. Silloin tuotanto kattaisi noin 70 prosenttia kotimaisesta kysynnästä. Tällä hetkellä tuotanto kattaa vain 40 prosenttia.

Salon seudulla sokerijuurikkaan viljelymäärät romahtivat Salon sokeritehtaan sulkemisen jälkeen. Nykyään Salossa on noin sata juurikkaanviljelijää.

– Haemme roimaa kasvua, Sucroksen maatalousjohtaja Tero Tanner sanoo.

Lue lisää Salon Seudun Sanomista 10.2.2019

Kill100

Haemme roimaa kasvua = Maksamme roimaa tukea. Suomessa 1 sato vuosi Ranskassa 2 satoa vuodessa Tropiikissa (ruokosokeria) 3 satoa vuodessa Mut hei, ei se mitään, vedotaan vaikka huoltovarmuuteen, vaikka eihän sokeria edes tarvitsisi syödä ja sille tulee sokeriverokin sen haitallisuuden vuoksi. Jonkin asian kasvattaminen täällä tundra-vyöhykkeellä, kun kasvin luonnollinen ympäristö on etelän auringossa, massiivisilla tuilla on hölmöläisen hommaa.

Tuki on kompensaatio

Sokeria tarvitaan niin paljon muuhunkin kuin vaan kahvin makeutukseen. Olut tarvitsee sokeria, leipä tarvitsee sokeria, sokerilla hillot säilyvät kauemmin jne. Lisäksi lääketeollisuus käyttää paljon sokeria. Olihan joskus jopa ajatus, että juurikkaasta tehtäisi etanolia. Kyllä huoltovarmuus pitäisi säilyttää. Ja mitä siitä jos pieni joukko suomalaisia haluaa viljellä juurikasta. Kyllä työttömiä tuetaan enemmän ja he eivät edes tee mitään. Juurikkaassa on kova homma ja pienet tienestit, sitä hommaa tehdään suurella sydämellä. Eli antaa ihmisten yrittää, vai haluatko että nämäkin viljeljiät alkavat nauttia niitä työttömyyskorvauksia? Helpompi se olisi olla tekemättä mitään ja silti saada se raha tai sitten tuottaa puhdasta elintarviketta. Kateelliset taas… Lue lisää »

Karhu

Ei kai oikean oluen valmistuksessa sokeria käytetä?

Huoltovarmuus

Kyllä sokeria käytetään paljon non-food teollisuudessa. Juurikin lääketeollisuus käyttää paljon sokeria. Lisäksi esimerkiksi pesuaineiden valmistuksessa ja kosmetiikkateollisuudessa.

Ei sitä sokeria ole pakko syödä, joten miksi siitä täytyy syyttää viljelijöitä. Ei kukaan ole sitä sokeria kaatamassa väkisin kenenkään kurkusta alas, joten annetaan toisten yrittää.

Suomessahan tarvitaan töitä tekeviä, ja huom. sokerin huoltovarmuus tarkoittaa muutakin kuin ”haitallista” sokeria. On tainnut ihmisiltä unohtua, kun sokeri oli kortilla. On sitä pienemmistäkin tapettu ihmisiä.