Suomi hyvien maiden kärjessä

0
Liikkumisen vapaus on yksi Suomen vahvuuksista. Kuva Helsinki-Vantaan lentokentän uuden Aukion testipäivältä 6. helmikuuta.

Suomi nousi kärkeen, kun vertailtiin eri maiden tuottamaa hyvää. Suomi oli ykkönen The Good Country Index -listauksessa. Tunnustus jaettiin tammikuussa Davosin talousfoorumissa.
Kokoon suhteutettuna Suomi tuottaa tämän vertailun mukaan eniten hyvää maailmalle ja ihmiskunnalle.

Suomen vahvuudet rakentuvat tässäkin vertailussa tutuilta osa-alueilta. Jos menestymisen haluaa kiteyttää kahteen sanaan, vapaus ja vakaus nousevat korkealle.
Suomi sijoittui parhaiten muun muassa seuraavilla mittareilla: liikkumisen vapaus, lehdistönvapaus, ympäristösopimusten noudattaminen, suorat ulkomaaninvestoinnit, vapaakauppa, patenttien määrä, tiedejulkaisujen vienti ja kyberturvallisuus.
Kärkijoukkoon Suomen lisäksi pääsivät myös Irlanti, Ruotsi, Saksa ja Tanska. Vertailun häntäpäässä olivat muun muassa Irak, Libya ja Jemen. Yhdysvallat sijoittui vertailussa sijalle 40, Venäjä sijalle 41 ja Kiinan sijoitus oli 59.

Jo aiemmin Suomi on menestynyt monessa muussa kansainvälisissä vertailuissa. Viime vuonna Suomi valittiin maailman vakaimmaksi ja turvallisimmaksi maaksi. Muiden pohjoismaiden kanssa Suomi on kärkisijoilla myös maailman vapaimman maan vertailuissa.
Moneen kertaan maailman kärkeen ovat nousseet myös Suomessa vallitseva korruption vähäisyys ja riippumaton oikeuslaitos.
Suomi sai hiljattain myös maailman onnellisimman maan tittelin.

Usein meiltä unohtuu kaikkien päivittäisten ongelmien keskellä, miten hyvin asiat omassa maassa sittenkin ovat.
The Good Country Index -mittaus ei ole ainut laaja vertailu, jossa Suomen olosuhteet ja toimintatavat nousevat aivan maailman kärkeen.
Suomalaiseen luonteeseen kuuluu vaatimattomuus, jota voidaan pitää vahvuutena. Emme paukuttele henkseleitä, vaikka siihen lukuisten vertailujen mukaan olisi kaikki mahdollisuudet.
On kuitenkin hyvä muistaa, että yhteiskuntamme on maailman huippuluokkaa. Siitä kannattaa pitää kiinni, ja ratkaista ongelmat ennen kuin niistä kasvaa liian suuria. Juuri nyt tätä työtä tarvitaan vanhustenhoidon parantamisessa.