Piispa Teemu Laajasalon firmasta lähti virheellistä tietoa verottajalle useilta tilikausilta

1

Piispa Teemu Laajasalon yrityksestä lähti verottajalle virheellistä tietoa useina vuosina, katsoo syyttäjä. Syyttäjä vaatii Laajasalon tuomitsemista 35 päiväsakkoon tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta.
Teemu Laajasalo vihittiin Helsingin piispaksi marraskuussa 2017. Sitä ennen hän toimi Kallion seurakunnan kirkkoherrana Helsingissä.
Laajasalon juttua piti istua Helsingin käräjäoikeudessa ensi viikolla, mutta syytetyn aloitteesta oikeus on päättänyt käsitellä asian kirjallisena. Laajasalon TL Opetus Oy:n kirjanpidon tulos tilikaudella 2014-2015 oli syyttäjän mukaan vajaat 46 000 euroa liian pieni ja virheellisesti tappiollinen. Myös yhtiön liikevaihto oli kirjanpidossa liian pieni, minkä lisäksi lyhytaikaisten muiden velkojen saldo näkyi 110 000 euroa liian suurena.
Seuraavalla tilikaudella yhtiön tulos ja liikevaihto olivat kirjanpidossa noin 17 500 euroa liian pienet, minkä lisäksi lyhytaikaisten muiden velkojen saldo näkyi kirjanpidossa vajaat 61 000 euroa liian suurena. Myös tilikaudella 2016-2017 velkasaldo oli liian suuri.
Virheet korjattiin joulukuussa 2017. Syyttäjän mukaan menettely oli silti törkeän huolimatonta muun muassa siksi, että virheet toistuivat useina tilikausina. Syyttäjän mukaan tästä kertoo myös tilintarkastuksen laiminlyöminen, virheiden määrä sekä niiden vaikutus yhtiön tulokseen, varallisuusasemaan ja verotuksen lopputulokseen.

”Olisi pitänyt tarkistaa”

Laajasalo myöntää oikeaksi syyttäjän kuvauksen tapahtumista, mutta hänen mukaansa oikea rikosnimike olisi kirjanpitorikkomus. Kirjallisessa vastauksessaan Laajasalo vetoaa muun muassa siihen, että mitään aineistoa ei ole puuttunut, kadonnut tai tuhottu. Hän on myös korjannut virheet oma-aloitteisesti ennen tutkintaa.
– Laiminlyönti liittyy vain yksittäisiin tapauksiin, ja nekin johtuvat vain huolimattomuudesta. Tilinpäätökset on tehty. Kaikki materiaali on tallella. Kaikki puutteet on oma-aloitteisesti korjattu, vastauksessa sanotaan.
Yhtiön mukaan tilinpäätösten puute johtui uuden lain virheellisestä tulkinnasta.
– Asian taustallahan on ollut se, että yhtiö on ollut niin sanottu mikroyhtiö, jollaisten tilinpäätöksen tekemisvelvollisuus poistui muutamia vuosia sitten, Laajasalo kirjoittaa.
Niin sanottujen mikroyritysten tilinpäätösvelvollisuudesta ei kuitenkaan ole luovuttu, vaan menettelyä on kevennetty aiemmasta.
– Vastaaja kuitenkin sinänsä myöntää olleensa huolimaton. Hän myöntää, että hänen olisi pitänyt tarkistaa kirjanpitoa ja ennen kaikkea tilinpäätöstä tarkemmin.


Juttua torstailta 14.2.2019 on korjattu 15. helmikuuta klo 21.57: Mikroyritysten tilinpäätösvelvollisuus ei ole poistunut, kuten alkuperäisessä versiossa luki, vaan menettelyä on kevennetty.

STT

Kuvat:

Keijo K.

Onkohan niin että Piispa Laajasalo on samaa mieltä kolehdista kuin tuo ”entinen pappi” joka heitti kolehtihaavin sisällön ilmaan ja sanoi : ”se mikä jää ilmaan on herran ja mikä putoaa lattialle on minun” ?!