Tiistain Top Ten: Uusia lajeja MM-hiihtoihin, joissa Suomikin saattaisi päästä mitaleille

0
Ristomatti Hakolan ja Iivo Niskasen kaatumiset ovat vieneet Suomelta kenties jopa kaksi mitalia Seefeldin MM-kisoissa.
1) Perinteisen tyylin sekaparisprinttiviesti

Kiehtova idea vaikka itse sanonkin! Krista aloittaa, Iivo lopettaa ja ensimmäisenä maalissa on norjalainen. Mutta suurten todennäköisyyksien mitalisauma ehdottomasti.

2) Perinteisen tyylin mäkihyppy

Steriiliksi muuttunut mäkihyppy vaatisi tasapäistävien tasoitusten ja vähennysten rinnalle paluuta menneeseen. Perinteisen tyylin mäkihypyssä V-tyylistä rokotettaisiin roimasti ja huolella tehdystä syvästä telemark-alastulosta taas palkittaisiin ruhtinaalisesti. Puolet suomalaishyppääjistä A-P Nikkolan ja puolet Jari Puikkosen valmennukseen, niin tyyli olisi taattu, miksei menestyskin – toki vasta norjalaisten jälkeen.

3) Hiihtosuunnistus (kaupunkisprintti)

Tämä joskus Urheiluruudussakin välähtävä laji on ehdottomasti saatava MM-hiihtojen ohjelmaan mukaan, sillä hiljattain päättyneisssä EM-kisoissa Suomen naiset toivat kaksi mitalia. Lajin voisi suorittaa kaupunkisprinttinä. Ruuhkaisella kävelykadulla sukset jalassa ja kartta kädessä juokseminen saattaisi sopia suomalaisille – kunnes norjalaiset pilaavat taas kaiken ilon kestopäällysteelle kehitetyllä pohjaratkaisulla.

4) Laturetki

Ylipitkä, 20–30 kilometrin etapeiksi pirstottu matka. Etappien välissä olisi pysähdys laavulla, jossa annetaan kommentit Ylen karvamikkin ja lisätään vähän luistoa ennen pelto- ja järvietappeja. Tai sitten tauotonta tasatyöntöä täydet sata kilometriä. Suomalaismitali vaatisi poikkeuksellisen pöljää päivää, koska maalissa juhlii kuitenkin neljästä viiteen norskia.

5) Naisten yhdistetty

Tätä lajia ei tarvinnut keksiä, sillä naisten yhdistetty on MM-ohjelmassa kahden vuoden kuluttua Saksan Obersdorfissa. Tosin Suomessa on tällä hetkellä vain seitsemän naismäkihyppääjää. Yksi heistä on yhdistettyyn panostava 13-vuotias Vörå IF:n Alva Thors, josta voi olla seuraava yhdistetyn suomalaismitalisti – jos norjalaiset jättävät muille muruja.

6) Lumilautahyppy

Big airin ja mäkihypyn risteytys, mutta 1 440 asteen frontside-tuplakorkin sijaan mitattaisiin vain pituus. Eli Piiroinen 56,5 metriä, Rukajärvi 60 metriä ja lopulta lapsuutensa vuonoilla loikkinut tromssalaisen öljynporaajan poika Sven Olof Koss vie koko potin 66 metrin siivulla.

7) Maastohiihdon ruotsalaisviesti

Lasten yleisurheilukisoista tuttu viesti, jossa osuudet kasvavat loppua kohti. Eli esimerkiksi 2,5–5,0–7,5–10,0 km. Sekaan eri tyylejä ja sukupuolia ja Suomella on taas yksi uusi mahdollisuus mitaliin, jos vaikka norjalaiset eivät suostu kilpailemaan lajissa, joka kantaa vihatun itänaapurin nimeä.

8) Sotilaspartiohiihto

Ampumahiihdon esi-isä, jossa hiihdetään 25 kilometriä ja ammutaan puolimatkan jälkeen. Alkuperäisissä säännöissä partion tulee koostua upseerista, aliupseerista ja kahdesta miehistön jäsenestä. Ja kun Suomessa asevelvollisuus on kirjaimellinen ja Norjassa valikoiva, on Suomen upseeri- ja aliupseerimassa moninkertainen! Tosin äkkiäkös Kläbo ja kumppanit käyvät kertamassa alikessun jämät ja tiedätte kyllä mitä siitä seuraa.

9) Sadan metrin hiihto

Nykyinen sprintti on sprintti vain nimensä puolesta. Todellinen sprintti on yhden suoran mittainen, sata on sopiva tasaluku. Tosin tämä laji ei vastaa alkuunkaan tehtävänantoa, sillä vaikea kuvitella, että yksikään suomalainen ehtisi voittamaan ainuttakaan norjalaista näin lyhyessä ajassa.

10) Jääkiekko

Kuten varmaan jo huomasitte, huonotkin ideat on jo loppu. Ja kun hätä on suurin, lohduttautuu suomalainen jääkiekolla. Lajin liittäminen MM-hiihtojen yhteyteen vaatisi kovan jumpan, mutta se olisi ainakin varmaa, ettei Norja tulisi Suomea voittamaan – se on perusteista parhain.

Salkkarin urheilutoimitus listaa joka tiistai kymmenen parasta oleellisissa ja varsinkin epäoleellisissa kategorioissa.

Tiistain Top Ten 16: Pienimmät hiihdon MM-kisojen järjestäjäpaikkakunnat

Tiistain Top Ten 15: Vilppaan pelaajien härskeimmät tilastorivit Korisliigassa

Tiistain Top Ten 14: Suomen alppihiihdon suurimmat aikuisten arvokisayllätykset

Tiistain Top Ten 13: Varsinais-Suomen kautta aikojen parhaat urheilijat

Tiistain Top Ten 12: Pisimmät putket Suomen miesten suurimmissa jalkapallosarjoissa

Tiistain Top Ten 11: Suomen parhaat tv-selostajat juuri nyt

Tiistain Top Ten 10: Suomen jääkiekon MM-kultakapteenit

Joulun Top Ten: Jouluaattona syntyneet suomalaiset olympiaurheilijat

Tiistain Top Ten 8: Koripallon miesten pääsarjahistorian yleisimmät sukunimet

Tiistain Top Ten 7: Salon hiljaiset urheilulajit

Tiistain Top Ten 6: Kansanedustajana toimineet suomalaisurheilijat

Tiistain Top Ten 5: Kokonimikaimat

Tiistain Top Ten 4: Suomen parhaat jääkiekkomaalivahdit

Tiistain Top Ten 3: Vanhimmat suomalaiset olympiavoittajat

Tiistain Top Ten 2: Suurimmat suomalaiskunnat, joissa ei ole koskaan pelattu jalkapallon miesten pääsarjaa

Tiistain Top Ten 1: Suomalaisurheilijat, joiden sukunimi on myös miehen etunimi