Vaihtoehtoja on enemmän kuin yksi

1
Miesten koripallomaajoukkueen päävalmentajana vuodesta 2004 toiminut Henrik Dettmann sai rajua kritiikkiä Helsingin Sanomille annettujen kommenttien vuoksi.

Seuratessani politiikkaa hämmästyn välillä siitä, miten niin ajattelevaiset ihmiset voivat olla niin ajattelemattomia.

Usein syynä tuntuu olevan, että he ovat juuttuneita yhden totuuden aatteeseen, jonka puolustaminen on tärkeämpää kuin ratkaisun löytäminen.

Tällä kertaa minut sai hämmästymään miesten koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann. Tiistaina Dettmann kirjoitti Ylen hienossa kolumnissaan siitä, mitä voisimme oppia kokeneemmilta urheilussa, yhteiskunnassa ja elämässä. Mitä yhteiskuntamme menettääkään, jos jätämme seniorikansalaisten äänen kuulumattomiin?

Perjantaina oli tarjolla jälleen Dettmannin ajatuksia. Tällä kertaa hän julisti Korisliigan sopimattomaksi paikaksi nuorelle pelaajalle, sillä Korisliigassa ei harjoitella. Väite liittyi ajatukseen siitä, että ensisijaisesti harjoittelu kehittää, pelit eivät.

Miten niin ajattelevainen ihminen voi olla niin ajattelematon?

Uskon, että vastaus kysymykseen löytyy jälleen kerran siitä, että yhden totuuden aatteen puolustaminen on ajanut järkiperusteluiden ohi. Viime vuosina nuorten suomalaislupausten tie on kulkenut lähes poikkeuksetta Mäkelänrinteessä toimivan HBA-Märskyn kautta jenkkiyliopistoon.

Mutta mitä suomalainen koripallo menettäisi, jos se vaientaisi Mäkelänrinteen ulkopuoliset äänet?

Korisliigasta puhutaan usein amerikkalaisvahvistusten ponnahduslautana kohti suurempia sarjoja. Korisliiga on kuitenkin toiminut ponnahduslautana myös suomalaisille pelaajille, kuten Teemu Rannikolle, Petteri Koposelle ja Sasu Salinille. Seuraavana vuorossa saattaa olla Katajan Topias Palmi.

Dettmannin väite siitä, että Korisliigassa ei harjoiteltaisi, on väärä. Vaikka pelejä olisikin kaksi viikossa, on niin sanottuja kehittäviä harjoituspäiviä viikossa vähintään viisi. Runkosarjassa otteluihin valmistautuminen tarkoittaa pääasiassa videosessiota ja pelipäivän aamuharjoituksia, jossa vastustajan kuviot kävellään läpi. Peli itsessään on myös kehittävä tapahtuma.

Harjoitusviikot eivät myöskään ole identtiset pelaajien kesken. Pelaajat, jotka ovat eri vaiheessa uraansa tai pelaavat eri määrän minuutteja ottelussa, harjoittelevat eri tavalla. Mikäli minuutit ovat jääneet keskiviikon ottelussa pieniksi, ei torstai ole siinä tapauksessa palauttava päivä.

Oikea vastaus – vaikkakin tylsä sellainen – ongelmaan löytyy ääripäiden välistä. Suomen kokoisen koripallomaan valtti ja vahvuus tulisi löytyä siitä, että jokaiselle nuorelle pelaajalle pystyttäisiin löytämään juuri hänelle sopiva vaihtoehto.

Jollekin pelaajalle se voi olla HBA-Märskyn kautta jenkkiyliopistoon, toiselle kasvattajaseuran kautta Korisliigaan. Kuten päävalmentajamme Joonas Iisalo sanoi, erilaiset pelaajapolut ovat rikkaus.

On suorastaan typerää, jos suurin osa Suomen lupaavimmista junioreista saa kuulla ympärillään olevilta luotettavilta ihmisiltä valheellisia väittämiä ja vääriä mielikuvia Korisliigasta – sitä kutsutaan propagandaksi.

Joidenkin sala(koripallo)liittoteorioiden mukaan pelaajapolun valinnalla on myös vaikutusta esimerkiksi maajoukkuevalinnoissa – sitä taas voi kutsua eräänlaiseksi korisnepotismiksi.

Miikka Luosmaa
Miikka Luosmaa

Kirjoittaja on 24-vuotias karkkilalaislähtöinen koripalloilija ja opiskelija Turun kauppakorkeakoulussa. Hän pelaa toista kauttaan Vilppaassa.

Oikeassa67

Kyllä Henrik Dettmann on oikeassa kommentissaan harjoittelun suhteen.

Joonas Iisalo ei ollut edes syntynyt, kun Dettmann valmensi jo junnumaajoukkueita koripallossa jne.

Kyllä se tietenkin ottaa ”luonnon” päälle, kun itse luulee oman joukkueen harjoittelevan kunnolla ja joku ampuu asian alas.

Korisliiga on puoliammattilaissarja, eikä se siitä mihinkään muutu, vaikka Iisalo mitä väittäisi!

Dettmannilla on kokemusta ja näyttöjä valmentamisesta. Iisalolla on vielä piiiiiiitkä matka niihin.

Iisalonkin kannattaisi olla paremminkin hiljaa ja alkaa ammattimainen harjoittelu oman nykyisen joukkueensa kanssa!

Korisliigassa pääsee vieläkin ”puuhastelulla” liian pitkälle…