Valmet Automotive perustaa Saloon sähköautojen akkutehtaan – luvassa yli 300 työpaikkaa

50
Autojen kokoonpanoa Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa. Arkistokuva.

Valmet Automotive suunnittelee Saloon sähköautojen akkuja valmistavaa tehdasta. Tehdas perustetaan IoT Campukselle. Vielä tänä vuonna aloittava akkutehdas työllistäisi Salossa yli 300 ihmistä.

Valmet Automotiven tiedotteen mukaan toteutuksesta on käyty keskusteluja Salon kaupungin ja Salo IoT Campuksen kanssa. Tavoitteena on käynnistää tuotanto vielä tämän vuoden aikana.

– Valmet Automotiven suunnitelmat akkujen suursarjatuotannon aloittamiseksi Suomessa ovat edenneet nopeasti. Salo tarjoaa teknologiatuotantoon maailmanluokan insinööri- ja valmistusosaamista sekä tarpeisiimme sopivaa infrastruktuuria, kertoo Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwald.

Valmet Automotive on strategiansa mukaisesti laajentanut systemaattisesti tarjontaansa sähköisen liikenteen palveluissa. Salon tehtaalla olisi tärkeä rooli strategian toteuttamisessa, sillä tehtaalla on tarkoitus valmistaa merkittäviä määriä akkupaketteja autoteollisuuden toimijoiden tarpeisiin.

Valmet Automotiven on tarkoitus muuttaa Salo IoT Campuksella oleva, aiemmin matkapuhelinvalmistukseen käytetty tila akkutehtaaksi.

Henkilöstötarve on yli 300 henkilöä. Toimihenkilöiden osuus on useita kymmeniä, ja heidän rekrytointinsa on tarkoitus käynnistää mahdollisimman pikaisesti.

– Valmet Automotive vastaa autoteollisuuden muuttuviin tarpeisiin strategiansa mukaisesti ja painottaa liikenteen sähköistymisen merkitystä. Suunniteltu Salon akkutehdas on vahva osoitus  pyrkimyksestämme nousta autoteollisuuden sähköisen liikenteen keskeiseksi ratkaisun tarjoajaksi, kertoo Valmet Automotiven hallituksen puheenjohtaja Jarkko Sairanen.

– Akkujen suursarjatuotannon aloittaminen Salossa olisi myös tärkeä virstanpylväs Suomeen kehittyvän akkuklusterin näkökulmasta.

Valmet Automotive valmistaa Uudenkaupungin autotehtaalla Mercedes Benz -henkilöautoja.

Uutista on laajennettu klo 13.10.

 

Lue myös:

Lauri Inna: Kaupunki on suurin voittaja

IoT Campuksen tiloja remontoidaan jo Valmet Automotivelle

Akkutehdas saattaa aloittaa rekrytoinnit jo ensi viikolla

Elinkeinoministeri Lintilä: Valtio tukee akkutehdasta kahdella miljoonalla eurolla

 

 

50 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mii
4 vuotta sitten

Kuulostaa lupaavalta..

Allan
4 vuotta sitten

Oikein hieno juttu.

Ahti Lindström
4 vuotta sitten

Hyvä uutinen, ja toivottavasti USA:n uhkailemat autojen vientitullit eivät toteudu, koska Ukista menee suuri osa tuotannosta USA:han

Ex-noksu
4 vuotta sitten

Nuo Trumpin tullit eivät sinänsä liity akkutuotantoon, paitsi toteutuessaan vaikuttavat ehkä autotehtaan tulokseen Mersujen osalta.

Valmet on jo pitkään panostanut autojen sähköisten voimalinjojen (powertrain) suunnitteluun. Monta entistä noksua on siellä. Akkutehdas olisi nyt ensimmäinen isompi kertasatsaus uudelle liiketoiminta-alueelle. Autotehtaastahan omistaa vajaan neljänneksen kiinalainen akkualan firma CATL.

Hajattelija
4 vuotta sitten

No niin… nyt alkavat nämä änkyrät, jotka ovat vastustaneet IoT Campuksen perustamista alusta alkaen, saada pikkuhiljaa nenilleen.

Make
4 vuotta sitten
Reply to  Hajattelija

Niinpä. Ei tätäkään olisi tullut. Tai sanotaan nyt vielä, että olisi tulossa.

Mutta perussalolainen olisikin varmaan tyytyväinen, kun saisi vielä enemmän valittaa, kun mitään ei tehdä.

Duunari
4 vuotta sitten
Reply to  Make

Kuule Make, minusta tuntuu että itse valitat ja provosoit aika paljon täällä palstoilla? Älä herjaa perussalolaisia sentään.

Pekka
4 vuotta sitten
Reply to  Hajattelija

Ajan kysymys tämä tai vastaava vain oli. Ei olisi Nieminen rahaa tuohon laittanut, ellei jotain varmuutta takana olisi perustettaessa jo ollut

Jerppu
4 vuotta sitten
Reply to  Hajattelija

Täällä yksi änkyrä ilmoittautuu. Hyvä uutinen, jos oikeasti toteutuu, ehdottomasti.

En nyt ihan varmaksi sanoisi, ettei tätä olisi voinut tapahtua ilman, että kaupunki laittoi rahojaan kiinteistön ostoon.

Mutta joka tapauksessa loistava uutinen, ja jos se tarkoittaa, että olin väärässä, niin olen sitten iloinen ollessani väärässä.

Jee
4 vuotta sitten
Reply to  Hajattelija

Juu, kyllä tänne 300 ukrainalaista halpatyöntekijää aina halutaan. Tässä käy kuten telakalla Turussa. Suomalainen työvoima on liian kallista ja tuntee oikeutensa. Rekrytointi alkaa työnvälitysyrityksen rekrytoinnilla.

Vapaa Kanaherra
4 vuotta sitten
Reply to  Jee

Hyvä – nyt Paimion työttömyysprosentti alenee.

Optimisti
4 vuotta sitten
Reply to  Jee

Höpö, Höpö

Ei näkynyt ukrainalaisia Noksullakaan, ainakaan niin monta, että siihen olisi kiinnittänyt huomiota.
Hyvä juttu tämä on.
Telakalla verottaja tappoi kotimaisen alihankinnan muutama vuosi sitten, kun päätti ettei eteläpohjalaisten reppufirmojen hitsarit olleet päivärahamiehiä ja mätkäisi verot 5 vuodelta takautuvasti joka ukolle. Sen jälkeen on alihankinta tullut lähirapakon takaa, mutta ei ole ollut verottajan kanssa ongelmiakaan.
Hyvin tämä menee.

Leka
4 vuotta sitten
Reply to  Hajattelija

Näitä campuksen änkyröitä Salossa piisaa, toivottavasti vihlaisee niskasta kovin, että pitävät huulia piukasti kiinni.

Yks änkyrä
4 vuotta sitten
Reply to  Hajattelija

Työpaikat on aina hyvä juttu, mutta se että kaupunki on kiinteistöbisneksessä mukana, ei ole. Koulut homehtuu, niihin ei riitä rahaa, mut vähänkin IoT valittaa rahapulasta, niin ollaan miljoonia jakamassa. Tälläinen ei kuulu kaupungin tehtäviin.

Positiivista
4 vuotta sitten

Tosi hyvä juttu.

Työtön työnhakija
4 vuotta sitten

Loistavaa!

Myöhässä mikä myöhässä
4 vuotta sitten

10 vuotta myöhässä. Luvittaminen sääntö-Suomessa kestää seuraavat XX vuotta.

Polttokennoautoon nyt pitää satsata eikä mihinkään pesukoneautoihin..

Pikkurommi
4 vuotta sitten

Näinhän ne tuolla muualla maailmassa jo tekevät. Vaan Suomessa pitää ensin myydä kansalle noita ns. autoja, joilla ei sitten talven pakkasilla tee yhtään mitään.

Marko
4 vuotta sitten

Jos on kaikki tieto, niin kuin sinulla, niin miksi et hyödynnä sitä ja soita Valmetille. Kerro että ei kannata ja sitten seuraavaksi kerrot, mitä heidän pitää tehdä.

Olisit vaan iloinen, kun saadaan työtä, mutta ei käy. Pelkkää negaatiota.

Optimisti
4 vuotta sitten

Höhö, Höpö
Nokia oli vielä voimissaan 10 vuotta sitten ja Sähköautoja ei ollut kuin Tallinnassa ja nekin busseja.
Kyllä akuilla mennään vielä kauan ja pitää uskaltaa kun löytyy investointihalukkuutta!
Tuolla mentaliteetilla ei saa koskaan mitään aikaiseksi.

Yökerhot auki ja tuulemaan
4 vuotta sitten

Nyt sitten kaupungin keskusta ja palvelut kuntoon, että akkutehtaan uudet työntekijät haluavat myös asua Salossa tuoden verotulot paikalliseen hyötykäyttöön.

Uuteenkaupunkiin suuntautuva työperäinen muutto jäi ennakoitua vähäisemmäksi, sillä kaupungissa on moninkertainen määrä työikäisiä miehiä verrattuna työikäisiin naisiin. Näin vapaa-aika vietetään ja perheet perustetaan pitkälti toisaalla.

MattiM
4 vuotta sitten

Loistava uutinen. Iso hatun nosto kaikille, jotka IOT keskukseen uskoivat ja sen eteen tekivät töitä. Jos demaripopulistit, kuten Taimela, Vesa ja kumppanit olisivat saaneet tahtonsa läpi, ei tätäkään olisi tapahtunut.

Make
4 vuotta sitten
Reply to  MattiM

Juuri näin, hieno uutinen! Sen verran on täsmennettävä ja oli kaivettava ne vastaan äänestäneet. Ja on siellä mukana vastustamassa ollut jokaisen puolueen jäseniä. Myös tulevien eduskuntavaalien ehdokkaita mainitun Taimelan lisäksi Lundén joka vastusti hanketta jo kaupunginhallituksessa yhdessä Marja Ruokosen kanssa. Ei ole visioita selvästikään kun eivät tähän uskoneet.

Osaamiskeskuksen perustamista vastaan äänestivät: Jorma Elovaara, Elina Seitz, Katja Taimela, Marja Ruokonen, Elina Suonio-Peltosalo, Andi Mwegerano, Jani Hirvimäki, Sanna Leivonen, Simo Vesa, Mikko Lundén, Ritva Sinervo ja Marjatta Halkilahti.

matti
4 vuotta sitten
Reply to  MattiM

Aika yksinkertainen ajattelumalli, että akkutehtaan tuleminen on IOT ansiota. Sitä ei olisi koskaan saanut ostaa Microsofilta. Se suurena yrityksenä ei olisi kauan maksanut kiinteistöveroa eikä kunnossapitoa, olisi myynyt tai vuokrannut jollekin yritykselle ja kaikki tulot veroista ym. olisi saanut kaupunki. Ostolla vain tuettiin Microsoftia.

Make
4 vuotta sitten
Reply to  matti

Aika yksinkertaista myös jumittua vanhaan. Kannattaisi luopua omista katkerista ajatuksista, niin on paljon helpompi olla. Ei ketuta kaikki kun menee eteenpäin ja tarttuu uuteen.

Matti
4 vuotta sitten
Reply to  Make

Ajattelinkin tätä asiaa taloudellisesti. Olisin säästänyt veronmaksajien rahoja suuren määrän. ei pidä kuvitella, että päätökset jotka tehdään ryhmässä missä ei ole talouden tuntemusta eikä mitään tutkimusta hankkeen onnistumisesta tiedossa. On helppoa olla tekemässä päätöstä ostosta kun ei ole omat rahat kysymyksessä. Ymmärrä sen, jos kaupungilla ei ole tiloja pienyritykselle, että niitä tehdään. Yksikään taloutta ymmärtävä ei ymmärrä, että ostetaan suurelta kansainväliseltä yritykseltä sen tilat ilman tietoa jatkosta. Verorahoilla on toisten helppo mällätä. Täytyy muistaa tässäkin se, että valtuusto on ylin päättävä elin. Jos joku asia ei onnistu tai menee pieleen tietää missä on vika. Vanhaan ei koskaan saa jumittua, aina… Lue lisää »

Kuntalainen K
4 vuotta sitten

Hieno uutinen. Toivottovasti saadaan jatkossakin lisää niin sanottua teknologian alkutuotantoa takaisin Saloon. Siihen kannattaa panostaa.

Jehu
4 vuotta sitten

Hei miettikää jos jotkut ulkopaikkakuntalaiset tulevat ja vievät salolaisten työt? Tai pahempaa, muuttaa tänne.

Ehdoton vaatimus
4 vuotta sitten
Reply to  Jehu

Pitäisi kaupungin rahoituksella olla ehtona, että kaikki palkataan Salon työttömistä.

MDI
4 vuotta sitten

Se tarkoittaisi vain hyvästejä tehtaalle. Mitä joku vuosikymmenen työttömänä ollut, kouluttamaton sekatyöhenkilö iältään 50+ siellä tekisi?

Karniina
4 vuotta sitten
Reply to  MDI

Kouluttamattomat 50+ sekatyöhenkilöt ovat kyllä usein vallan hyviä liukuhihnahommissa. Ei turha kunnianhimo tai vaihteluntarve piinaa. Vai meinaatko, että tuonne tehtaalle tulee jotain tekniikan tohtoreita ja dippainssejä vuorotöihin kasaamaan akkuja?

Ex-Noksu
4 vuotta sitten
Reply to  Karniina

Olet oikeassa. Vaikka Suomessa kuulemma on tuhansia juuritulleita lääkäri-insinööri-monitoimiosaajia vapaana, luottaisin rekrytoinnissa enemmän mainitsemaasi henkilöihin. He ymmärtävät suomea eivätkä tyypillisesti roiku jossain naamakirjassa tms. heti kun pomon silmä välttää. Työmotivaatio tuollaisessa työssä on kuitenkin se ratkaisevin asia yrityksen kannalta. Yrityksen tehtävä on pilkkoa prosessit mahdollisimman tehokkaasti osiin ja määritellä niissä vaiheissa tarvittavat ominaisuudet työntekijälle.

Tarmo
4 vuotta sitten
Reply to  Karniina

Ymmärsinkö oikein että joku on ehdottanut, että kaupunki antaisi lisää rahaa sinne? Ei iot campus ole ainoa soveltuva tyhjä tila salossa!

Maija
4 vuotta sitten
Reply to  Karniina

Vähäisen työelämäkokemukseni (alle 40 vuotta) perusteella sanoisin että 50+ ikäluokka tekee työaikana työtä, ei ”someta” kuten osa nuorista.
50+ ikäluokka tuntee omat vahvuutensa mutta osaavat kysyä jos jotain jää epäselväksi. On mahdollisesti useammankin työpaikan kautta saatua hiljaista tietoa. Ei hötkyile turhasta.
Ja mikä parasta: eläkkeelle eivät ole ihan ensimmäisen 10 työvuoden aikana jäämässä.

MDI
4 vuotta sitten
Reply to  Karniina

Sen kouluttamattoman, vuosikymmenen pitkäaikaistyöttömänä olleen asenne on vain useimmiten sellainen, että se on työnantajalle ei kiitos yhdessä korkeampien eläkevakuutusmaksujen kanssa.

Asenteesta on näilläkin palstoilla paljon esimerkkejä. Ikävää tietysti, mutta valitettavan totta.

päideongelma
4 vuotta sitten

Ongelma on vain se ettei päihteiden valtaamasta Salosta taida löytyä riittävästi työhön kykenevää työvoimaa.

Joo-o
4 vuotta sitten

Orionin tablettipakkaamo tyhjenee ex-nokialaisista työntekijöistä, koska varmasti Valmet maksaa parempaa palkkaa.

Salorassa oltiin
4 vuotta sitten
Reply to  Joo-o

Ei ole työpaikan vaihto kiellettyä. Niin mentiin silloin ennenkin esim. Hyvonilta Saloraan jne. Orion ottaa sitten toivottavasti uudet henkilöt lähteneiden tilalle. Nyt vaan salolaiset reippaina liikkeelle. Nyt on mahdollisuutenne.

Nyt tasa-arvoa
4 vuotta sitten

Ja varmaan on ex-nokialaiset jonon kärjessä, kun työpaikkoja jaetaan, niinhän se meni Orionissa ja Nordeassa, ei tarvinnut toisten työttömien haaveilla työpaikasta, kun ne oli jo jaettu ”paremmalle” väelle.

Mallu
4 vuotta sitten
Reply to  Nyt tasa-arvoa

Samaa pelkään, niitä jaksetaan hyysätä vieläkin. Ihmisten pitäisi olla saman arvoisia työnhakijoita. Pitäis viedä ihmisoikeusvirastoon .. jos noin menee.

Vaihdokki
4 vuotta sitten

Tää pistää hien pintaan useammalle työnantajalle!! Alkaa vaihtomarkkinat pyörimään todellisten tekijöiden kohdalla!!

Veronmaksaja
4 vuotta sitten

Hyvä uutinen. Nyt ollaan siinä mittakaavassa, mikä on oikeasti Salon kokoinen. Kaiken maailman hyperloopit voi jo unohtaa hörhöilynä.
Ainoa mikä tässä huolettaa on se, että miksi veronmaksajien rahaa pitää laittaa tähän hankkeeseen. Eikö Iot-Campuksella ole kyvykkyyttä saada halpakorkoista lainaa markkinoilta?

Satu lehtinen
4 vuotta sitten

Olisko linkkiä jo, että voisi hakemuksen laittaa?

Ex-noksu-nyx-valmet
4 vuotta sitten
Reply to  Satu lehtinen

Kuulin että rividuunarien haku aukeaa toukokuun alussa.

Valtakunnanihmettelijä
4 vuotta sitten

Toivottavasti valtuustolla on edessään jonkinlainen suunnitelma lainojen takaisinmaksusta ennen kuin päätös tehdään.

Teollisuusmies
4 vuotta sitten

Miten olisi vuokrasopimus Valmetin kanssa takaisinmaksusuunnitelmaksi? En tiedä kuinka iso tuo vuokrattu tila tulee olemaan mutta oletetaan, että on 20 000 m2 ja siellä on sekä toimistoa ja sitten käyttäjän tarpeiden mukaan remontoitua teollista tuotantotilaa valtaosa, niin vuokratuottojen voi olettaa olevan yli 200 000 euroa per kuukausi, ilman käyttökustannuksia, jotka nekin tuottavat IoT Campuksella tuloja jokainen kuukausi. Kaupunki saa tietysti omansa, mutta pitää muistaa että kaupungilla on myös oma lehmä ojassa työttömyyden vähentämisessä, palveluyritysten asiakkaiden lisäämisessä ja kaupungin houkuttelevuudessa teollisille toimijoille. Suomen kuumin teollisuusyritys siirtää tuotantoa Suomen Saloon, esimerkiksi Keski-Euroopan sijaan ja me mietitään parin miljoonan euron lainaa? Änkyröinti on… Lue lisää »

CV
4 vuotta sitten

Nyt parasta aikaakin on Salossa avoimia paikkoja. Se, saadaanko paikkaan tekijä, on toinen juttu. Palkkataso hyvin huono Salon seudulla. Nyt alkaa se toivottu kilpailu!

Miljoonavoittoja tehneet saavat alkaa miettiä, olisiko lantti tai kaksi antaa, jos arvostaa tekijää.

kympin palkka ei houkuta ajamaan kovin kauas. Julkinen liikenne puuttuu kokonaan.

Make
4 vuotta sitten
Reply to  CV

Muistetaan nyt kuitenkin, että kokoonpanotyöstä ei voi maksaa valtavia summia. Jos työn kustannus karkaa korkeaksi, on yritykselle kannattavampaa teettää se vaikka siellä Unkarissa, jonne tätäkin tehdasta kaavailtiin.

Uudessakaupungissa on valtava määrä kokoonpanotyötä tekeviä ihmisiä, ja uskoisin, että jos Ugi on saanut paikat täytettyä, niin Salolla ei pitäisi olla myöskään ongelmia. Jos salolainen ei tee, vaan marisee jo ennen kuin työ on alkanutkaan, uskon, että muualta tulee innokkaita tekijöitä.

Se on sitten salolaisen oma vika, jos ei tyydy tarjottuun vaan mielummin näpyttelee kelapistefi ja jatkaa masentumistaan ja valittamistaan.

Jerppu
4 vuotta sitten
Reply to  CV

Näinhän se on. Salossa eivät työnantajat arvosta työntekijöitää, tai eivät ainakaan osoita sitä palkkauksella tai työoloilla. Ääni kellossa on pääkaupunkiseudulla aivan toinen, hyvät tekijät revitään vaikka väkisin töihin, palkka on jopa kaksinkertainen Saloon verrattuna, työpaikoilla on olosuhteet viimeisen päälle jne. Turussakin on alkanut työntekijän arvostus ainakin it-alalla nousta. Eniten ihmetyttää, kun salolaiset työnantajat ja eräskin kaupungin edustaja julkisuudessa kertoilevat, miten täällä on paljon työpaikkoja vailla tekijää, varsinkin it-alalla, mutta näitä paikkoja ei missään näy edes etsimällä. Muiden paikkakuntien työnantajat metsästävät työntekijöitä aktiivisesti ja tekevät tarjouksia eri kanavilla. Täällä paikat on piilotettu tiskien alle. Kortit pöydälle, avoimesti vain paikkailmoituksia näkyville ja… Lue lisää »

Myös Iot-änkyrä.
4 vuotta sitten

Miksi täällä mesotaan ja huudellaan että ilman IoT Campusta ei olisi tullut akkutehdastakaan? Sillä ei ole mitään merkitystä vaikka olisi tuhat Iot Campusta jos ei ole kunnollisia tiloja tehdastarkoitukseen. Entiset Nokian tilat kun ovat jo valmiiksi suunniteltu tehdastyyppiseksi, niin järkeväähän se akkutehdas on sinne perustaa.
Se että IoT Campus sattuu olemaan samassa paikassa, niin sillä ei ole ollenkaan merkitystä. Tulihan se Orionin lääketehdaskin tänne eikä silloin ollut mitään IoT Campuksia siellä.
Ja kyllä, olen Iot-änkyrä. Mielestäni tuollaisia Campuksia ei tarvita.
Mutta akkutehtaalle sanon että tervetuloa Saloon, kuten myös muuta vastaavaa tehdastoimintaa.