Valvira tutkii Salossa viime syyskuussa tapahtunutta kuolemantapausta, jossa 75-vuotias salolaismies tukehtui kaupungin hoivakoti Kukonkalliossa. Miehen tytär teki asiasta kantelun Valviraan viime lokakuussa. Salon kaupungin vanhuspalvelut on vastannut selvityspyyntöön joulukuussa. Ratkaisua odotetaan kevään aikana.

– Kukonkallion henkilöstömitoitus on kunnossa. Töissä oli riittävästi työntekijöitä, toteaa Salon vanhuspalveluiden johtaja Salla Lindegren.

Hän kertoo henkilökunnan olleen järkyttynyt tapahtuneesta.

Valvira selvittelyssä on parhaillaan yhteensä 14 kuolemantapausta, joissa hoivakodin asukkaan epäillään menehtyneen hoitovirheen tai laiminlyönnin takia.

Lue lisää Salon Seudun Sanomista 8.2.2019

Eläköitynyt

No onpa aikoja eletty.

Pitäisiko antaa vanhuksille helposti nieltävää ruokaa?

AnonyymiTyöntekijä

Osa vanhuksista saa helposti nieltävää ruokaa tietenkin tarpeen mukaan. Uskoisin, että tässä tapauksessa asianomaisella ei ole ollut tarvetta helposti nieltävälle ruoalle (soseelle) ja vahingossa mennyt väärään kurkkuun.

Reino Eerikäinen

Masentavaa luettavaa, ja kokemuksesta voin sanoa, että valittaminen ei tuota tulosta, koska laki täyttyi henkilöstön osalta. Niin kukahan senkin totesi, oliko henkiolentoja kentes. Vaikka minkälainen tapaus olisi kyseessä, niin uhri on aina syypää.

Minulle kerrottiin tylysti, että teitä on hoidettu täsmälleen oikein. Hoidettiin perää, kun olisi pitänyt ylhäältä hoitaa, ja menetelmät olivat täysin väärät, ja niin väärät kuin vain olla voi. Jos vielä enemmän väärin hoidetaan, niin silloin olisi hoidettu lehmää navetassa. Salossa on mikä vaan mahdollista, kokemusta on.

Jos haluaa, että sairaus pahenee tai tappaa, niin Saloon oitis, siellä hoituu.

Ollaan kuuluisia

Muiden joukossa loistaa myös Salo.
Ollaan kuuluisia nyt tästä, ennen se oli Nokia.

Mamma

Menin nuorena hoitajana sisätautiosastolle keikalle. Syötettäviä oli monta, aikaa vähän, hoitajia pari.

Kokemattomana kesti syöttäminen jolloin kokeneet hoitajat sanoivat, että lappaa sinne vaan, me olemme monta potilasta syöttäneet kuoliaaksi. Vuosi oli 1972.

Ei ollut Salossa, ja minun sisätautiurani loppui siihen.

Anonyymi

Järkyttävää toimintaa Salon kaupungin vanhuspalvelulta

Elina

Osaisiko joku kertoa, millainen on paperilehdessä muutamaan kertaan mainittu magneettivyö, jolla asiakas sidotaan vuoteeseen?

Anne

Magneettivyö tarkoittaa, että asiakkaan ympärille tulevan vyön osat kiinnittyvät magneetilla kiinni, idea sama kuin normivyössä. Magneetilla ainoastaan voidaan vyön osat avata. Vyössä on kaksi osaa, joista alempi kiinnitetään päistään sängyn eri reunoihin kiinni, myöskin magneetilla liittäen. Itse vyömateriaali on pehmustettua kestävää sekoitemateriaalia tai nahkaakin olen nähnyt. Vyössä on yleensä paikka myös käsille. Lisäksi erikseen jalkoihin tarkoitettu osa, joka muistuttaa rakenteeltaan hiukan kahleita, mutta on vyötäröosan kaltainen rakennelma, poikkeuksena kummallekin jalalle oma kiinnityspaikka.

Yks mamma

Vanhus näkee vain kulhon, jossa on meheviä pyöreitä luumuja. Kun mieli tekee, niin laittaa suuhunsa, ei vaan muista, ettei sen syöminen käy kuin nuorempana. Niinpä se sujahti nieluun asti.

Käsittääkseni luumuvatia ei olisi saanut jättää näkösälle, ja hoitajan ollessa paikalla niitä olisi tarjottu esimerkiksi pilkottuina vanhuksille.