Vanhustenhuollossa paljon epäkohtia myös Salon seudulla

6
Vanhustenhuollosta tuli yli 30 palautetta Salon Seudun Sanomien kyselyyn.

Pyörätuolissa istuttamista, sängyssä makuuttamista, hoitohenkilökunnan välinpitämättömyyttä, liian vähän liikuntaa ja ulkoilua. Ja vastapainoksi ihania hoitajia, virikkeellistä toimintaa, hyvää ja ravitsevaa ruokaa sekä tyytyväisiä vanhuksia.

Muun muassa tällaisia asioita ilmeni, kun Salon Seudun Sanomat kysyi ihmisten kokemuksia vanhustenhuollosta Salon seudulla. Sekä kielteisiä että myönteisiä kokemuksia tuli niin yksityisistä kuin julkisistakin hoivapaikoista. Kyselyyn vastasivat ikäihmiset, heidän omaisensa sekä nykyiset tai entiset hoitajat tai muuhun henkilökuntaan kuuluvat.

Vastauksia tuli yli 30.

Palautteista vajaa kolmannes on laskettavissa myönteisiksi. Hyviä kokemuksia on sekä yksityisistä että julkisista paikoista.

Kokemuksia vanhustenhuollosta Salon Seudun Sanomissa torstaina.

Raimo Hakala

Minne ja miksi on kadonnut suomalaisilta sekä ammattitaito, että halu tehdä työ hyvin ja oikein? Katosiko se yhdessä kilpailukyvyn kanssa? Joka tarkoittaa, että rahan saaminen tavalla tai toisella on hyväksyttävää. Silloin ei kysymys ole laadukkaasta työstä.

Miten voi mennä nukkumaan ja saada hyvän unen, kun on jättänyt hoitamatta vanhukset? Se kyllä selittäisi ihmisten masennukset ja eläkkeelle paot työelämästä. Sekä lääkityksen, kun ei mieli kestä vääryyttä ja osaamattomuutta.

Sartsa

Ei ole kadonnut. Liian vähän henkilökuntaa, joka raataa itsensä uuvuksiin ja turhautuu, kun siitä huolinatta ei pysty, ei kykene siihen mihin haluaisi.

Huomio pois epäolennaisesta ja huomio riittävään hoitajamitoitukseen. Hoitajien kuuluu hoitaa asiakkaat. Liian usein he joutuvat perustyön ohella siivoamaan, tekemään ruokaa, tiskaamaan ym. Niihin hommiin tarvitaan omat työntekijät.

Keijo K.

Raimolle sanoisin, että nämä hoitajat saattavat ja varmaan nukkuvatkin huonosti, koska joutuvat toteuttamaan työnantajansa ohjeita. Työnantaja on se syyllinen eikä missään tapauksessa työntekijä, joka ei hyödy millään tavalla huonosta hoidon tasosta vaan päinvastoin kärsii siitä.

Jospa valtion johto nyt alkaisi toteuttamaan sitä mistä paasaa; toimimaan hyvien arvojen mukaan. Alkuun voisi poistaa suurien pörssiyhtiöiden tukeminen useilla miljardeilla, tuulivoiman tukemisestakin suurin osa menee ehkä ulkomaisille sijoittajille.

Kyllä noilla miljardeilla saisi jonkun hoitajan mahdollisesti palkatuksi. Nyt on vaan kyse siitä, mitkä ne ovat ne päättäjien arvot ja heidän arvomaailmansa.

Seija

Rami-parka on nyt pihalla kuin se lumiukko. Ne hoitajat siellä tekee kuule ihan varmasti gybällä työtään, mutta jos 20-25 eritasoista hoivaa ja hoitoa tarvitsevaa vanhusta on kahden hoitajan vastuulla niin siinä ei ehdi eikä pysty tekemään kuin aivan välttämättömimmän, kun hoitajat vielä joutuvat siivoamaan ja annostelemaan sekä jakamaan ruuan, monessa paikassa jopa lämmittämäänkin sen. Oletko sinä Raimo valmis tekemään 6-12 tunnin työrupeaman niin, että sinulla ei ole edes taukoa sen vertaa että ehtisit syödä? Tiedätkö mitä tarkoittaa ”ruokatauko työn ohella”. Se tarkoittaa sitä, että jos potilas/asukaskello soi, jätät ruokasi siihen ja hilpaiset avustamaan soittajaa wc:n tms. Kun homma on hoidettu… Lue lisää »

Entinen kuntapäättäjä

Tähän ongelmaan alkusysäys tuli, kun Kela korvasi asumisesta hoitolaitoksessa olevalle. Rahat lipuivat eteenpäin ja entiset ns. kunnalliskodit piti kunnan itse rahoittaa.

Kunnaliskodit lopetettiin ja muutettiin tehostetun asumisen yksiköiksi. Samalle viivalle asetettiin sijoittajien asuntolat, joiden ainoa tarkoitus on tuottaa pääomille mahdollisimman hyvää tuottoa. Suuntaa ovat vauhdittaneet virkamiehet ja luottamusmiehet näennnäisen säästön sumuttamina!

Kalervo

Milloin tulee keskustelun aiheeksi vahingonkorvaus näille huonosti hoidetuille vanhuksille. He ovat maksaneet koko hoidon. Lääkkeistä ja hoidosta muodostuu näiden ihmisten elämässä suurin osa menoista. Minusta on niin, että sopimuksen noudattamatta jättäminen pitäisi korvata vahinkoa kärsineille ensitilassa. Samoin lääkehävikit ovat asia, johon pitäisi olla keino puuttua. Syylliset tulee asettaa syytteeseen. Puolustuskyvyttömiä ihmisiä on kohdeltu alentavasti ja ihmisarvoa loukkaavasti. Eikö nämä asiat kosketa niitä ihmisiä, jotka näin ovat toimineet.