Vilpas jyräsi Ballardin johdolla KTP:n yli – Suomen Cupin välierässä kohtaavat liigan ja divarin kärkijoukkueet

0
Vilppaan Antonio Ballard viihdytti donkeillaan ja näytti muutakin osaamistaan 29 pisteen ja 11 levypallon edestä.

Vilpas eteni koripallon Suomen Cupin välieriin voittamalla KTP:n keskiviikkona Salohallissa pistein 98–86.

Vilpas kohtaa välierässä Divari A:ta johtavan Lahti Basketballin. Pelipaikka arvotaan huomenna ja pelipäivä selviää myöhemmin. KTP:n pudottua Suomen Cupissa on mukana enää kaksi liigajoukkuetta: Vilpas ja oman puolivälieräottelunsa myöhemmin pelaava Pyrintö.

Vilpas pelasi ottelussa ilman kapteeni Teemu Rannikkoa. Cupin sääntöjen mukaan kokoonpanossa saa olla vain kolme ulkomaalaista, joten Vilppaan ulkomaalaisnelikosta huilasi Brandon Taylor ja KTP:n nelikosta Jalen Jackson.

Matalan odotusarvon ottelussa nähtiin alusta alkaen iloista ja tehokasta hyökkäyspelaamista. Kumpikin joukkue pelasi aavistuksen poikkeavalla rotaatiolla ja kun ei tappion paine roikkunut ranteessa, parketilla nähtiin ehkä normaalia vapautuneempaa pelaamista.

Tämä näkyi erityisesti Vilppaan maajoukkuemies Mikko Koivistossa, joka tuntui osuvan jokaisesta kohdasta kenttää. Koiviston illan kolmannella kolmosella Vilpas siirtyi toisen neljänneksen alussa 31–23-johtoon.

Vilpas piti KTP:n yli kolme minuuttia ilman koreja ja karkasi siinä vaiheessa jo 15 pisteen johtoon (38–23). Vilpas teki KTP:stä tehottoman hyppyheittojoukkueen ja hallitsi levypalloja täysin suvereenisti. Kun vielä Juho Nenonen ajoi vieraat virhevaikeuksiin, oli ratkaisun ensinuotit soitettu. KTP:llä oli avauspuolikkaall suuria vaikeuksia myös Antonio Ballardin puolustamisessa – heikohkona heittäjänä tunnettu Ballard käytti annetun tilan hyväkseen ja upotti keskimatkan heittoja hyvällä prosentilla koriin.

Tauolle mentiin Vilppaan 53–38-johdossa.

Avauspuolikkaalla vaisusti pelannut Jack Gibbs löysi heittonsa kolmannella neljänneksellä. Gibbs heitti Vilppaalle yhdeksän peräkkäistä pistettä ja kotijohto kävi pariin otteeseen jo 20 pisteessä. Nyt oli kuitenkin Vilppaan vuoro joutua virhevaikeuksiin ja KTP puolitti eron vapaaheittojen voimin. Neljänneksen viimeisellä minuutilla Vilppaan Mikko Koivisto ja KTP:n Michael Pounds jatkoivat korijuhlaa upottamalla hämmentävän vapaat kolmoset. Päätösneljännekselle lähdettiin tilanteessa 77–65.

KTP pystyi kaventamaan eron seitsemään pisteeseen, kun peliaikaa oli jäljellä viisi minuuttia, mutta Vilppaan tehokaksikon Ballard–Gibbs korit palauttivat eron taas kaksinumeroiseksi. Vilpas jäädytti päätösminuutit tyylikkäästi ja sammutti KTP:n cupliekin lopulta ennen kaikkea hyökkäyslevypallojen kautta: Vilpas voitti ne peräti 15–3! Toinen ratkaiseva ero syntyi vapaaheittoviivalla: Vilpas heitti 31 vapaaheittoa ja KTP 14.

Kentän ylivoimainen kuningas oli Ballard, joka heitti kentän korkeimman pistemäärän (29) ja kahmi eniten levypalloja (11). Myös 20 pistettä heittänyt Jamie Skeen voi olla tyytyväinen otteisiinsa. Hyvällä prosentilla osunut Koivisto heitti 17 minuutissa 18 pistettä. Aatu Kivimäki jäi ilman pelitilannekoria, mutta jakoi rannikkomaiset kahdeksan korisyöttöä.

Korisliigaa ylivoimaisesti johtavan Vilppaan seuraava ottelu on sunnuntaina Seagullsin vieraana Töölön Kisahallissa.