Vilpas marssii voitosta voittoon ilman Taikuriakin – Kantonen nousi pääosaan Töölössä

0
Jack Gibbs merkkautti sunnuntain ottelun parhaan plusmiinus-lukeman +19.

Korisliigan runkosarjan voittoa varmisteleva Vilpas haki sunnuntai-iltana Töölön Kisahallista 83–89-vierasvoiton Seagullsista.

Vierasvoiton arvoa nostaa melkoisesti se, että Vilppaalta puuttui kokoonpanosta kaksi aloitusviisikon pelaaja: pelintekijä Teemu Rannikko ja sentteri Brandon Taylor. Kaksikko on ollut sivussa Vilppaan kolmesta edellisestä ottelusta, jotka Vilpas on voittanut kaikki.

Vilpas sai lisää aihetta huoleen ottelun avausminuutilla, kun ”Taikuri” Rannikon paikan Vilppaan ykköspelintekijänä ottanut Aatu Kivimäki sai iskun takaraivoonsa. Se sekoitti entisestään Vilppaan peluutusta ja pelisuunnitelmaa.

Seagulls veikin ottelun alkua paikoin suvereenisti. Vilpas ei päässyt hyville heittopaikoille ja toisessa päässä kenttää Seagulls upotti omat heittonsa kovalla prosentilla. Kotijoukkue siirtyi ex-Vilpas Juwan Statenin johdolla jo 20–6-johtoon. Tässä vaiheessa Vilppaan parhaat uutiset olivat ne, että Kivimäki palasi pienen huilaustauon jälkeen takaisin kentälle ja työn sankari Riku Laine jatkoi pirteää putkeaan.

Vilpas heitti kahdeksan ensimmäistä kolmen pisteen heittoaan ohi, mutta sen jälkeen alkoi kolmosralli. Juho Nenosen johdolla Vilpas upotti seuraavista yhdeksästä kolmosestaan kuusi. Nenosen illan kolmas kolmonen siirsi Vilppaan ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon (26–29).

Samaan aikaan Seagulls takerteli omien kolmostensa kanssa, kunnes Korisliigan historian kokenein pelaaja Timo Heinonen upotti kolme isoa peräkkäin ja siirsi Seagullsin 41–36-taukojohtoon.

Vilpas tuli tauolta terävänä: Antonio Ballardin viisi peräkkäistä pistettä ja Jack Gibbsin illan ensimmäinen kolmonen veivät Vilppaan 41–44-johtoon. Hyökkääjän virheisiin sortunut Vilpas ajautui nopeasti virhevaikeuksiin, mutta Seagulls ei päässyt hyödyntämään tilannetta mitenkään merkittävästi – sen sijaan Vilpas pääsi juoksemaan pallonriistojen jälkeen muutaman helpon korin ja Seagullsin korit tulivat pääosin Statenin hyppyheitoilla. Henri Kantosen kolmosen ja Gibbsin vapaaheittojen jälkeen päätösneljännekselle lähdettiin tasatilanteesta 59–59.

Vilpas nykäisi heti päätösneljänneksen alussa. Skeen, Nenonen ja Kantonen jatkoivat vahvaa iltaansa ja Vilpas johti jo 65–72. Vieraiden tilannetta helpotti se, että Seagullsin joukkuevirheet täyttyivät nopeasti ja Tuukka Kotti joutui penkille otettuaan neljännen virheensä. Seagulls kuitenkin kiri johdon kiinni kori korilta ja kentän parhaan pistemiehen Chris Ortizin ajolla tilanne tasoittui 75–75:een, kun peliaikaa oli jäljellä enää vajaat neljä minuuttia.

Vilpas pääsi lyömään tasaisessa ottelussa ensimmäiset tyrmäysiskut vapaaheittoviivalta. Kantosen ja Ballardin vapareilla Vilpas siirtyi viiden pisteen johtoon (78–83), kun ottelua oli jäljellä enää sata sekuntia. Heinonen kavensi kolmosellaan eron kahteen, mutta kauden parasta otteluaan pelannut Kantonen kuittasi eron takaisin viiteen ja kello kävi Vilppaan puolesta. Kotijoukkueen Alexander Ruoff nosti päätyrajakuvion jälkeen tilanteeksi 83–86, kun peliaikaa oli jäljellä enää 36 sekuntia.

Vilpas otti aikalisän ja päätti aloittaa pelin omasta päästä. Vilpas pelasi pitkän hyökkäyksen Gibbsin ja Skeenin kautta Kantoselle, joka löysi Ballardin korin alta: kori, virhe päälle ja game over. Mestarillinen suoritus niin valmennusjohdolta kuin pelin toteuttaneelta viisikolta.

– Avausneljänneksen jälkeen pelattiin enemmän meidän rytmillä ja silloin olemme ihan hyvä joukkue, Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo kommentoi Elisa Viihteen haastattelussa.

– Tämä on hyvää valmistautumista playoffeihin, kun muut pelaajat joutuvat ottamaan vastuuta, Iisalo kertoi viitaten Rannikon ja Taylorin poissaoloihin.

14 pistettä heittäneen Kantosen lisäksi Vilppaalta onnistuivat 16 pistettä heittänyt Nenonen (kolmoset 4/6) ja jälleen suuria vaikeuksia vastustajalle aiheuttanut Ballard (18 p.). Myös heittoaan hakenut Gibbs pelasi lopulta hyvän ottelun, 14 pisteen ja neljän korisyötön lisäksi Gibbs merkkautti Kantosen kanssa kentän parhaan plusmiinus-lukeman +19.

Vilppaan tuorein vahvistus, PeU-Basketista Vilppaaseen noussut Reggie Dillard istui koko ottelun vaihtopenkillä.

Vilppaan seuraava ottelu on keskiviikkona Salohallissa. Tuolloin pelataan absoluuttinen kärkikamppailu, kun vieraaksi tulee sarjakakkonen ja hallitseva Suomen mestari Karhubasket.

27 ottelustaan vain neljä hävinnyt Vilpas on sarjataulukossa kymmenen pisteen karkumatkalla ennen ottelun vähemmän pelannutta Karhubasketia.