Vilpas selvisi Ballardin johdolla voittajana Pohitullin korijuhlasta

0
Vilppaan Antonio Ballard (oik.) pelasi vahvan ottelun ja nousi omalta osaltaan ratkaisijaksi. Kuva on joukkueiden marraskuisesta kohtaamisesta Salohallissa.

Salon Vilpas haki kuin hakikin miesten Korisliigan vieraspisteet Uudestakaupungista. Kotijoukkue Korihait intoutui salolaisten kanssa todelliseen korijuhlaan, joka päättyi lopulta lukemin 103-104 (50-44).

Molemmat joukkueet olivat ottelussa yhdeksän pelaajan kokoopanolla, ja kaikille kertyi myös varsin runsaasti peliminuutteja. Korihaiden yhdysvaltalaisviisikosta oli sivussa takamies Mario Edwards, kun taas Vilpas joutui peliin ilman avausviisikon miehiä Teemu Rannikkoa ja Brandon Tayloria. Korihaiden uusi portugalilainen päävalmentaja Pedro Monteiro teki debyyttinsä.

Vilppaalla oli ensimmäisellä neljänneksellä paikoin suuria vaikeuksia puolustuspäässä. Korihait johti noin kahdeksan minuutin pelin jälkeen jo 25–15. Toki osa kotijoukkueen onnistumisista syntyi myös varsin vaikeiden heittojen jälkeen.

Korihaiden joukkuevirheet täyttyivät nopeaan tahtiin, ja Vilpas pystyi jossain määrin hyödyntämään tätä. Uusikaupunkilaisten kapteeni Marius van Andringa otti kaksi virhettä heti alussa, mutta virhetili ei enää kasvanut ensimmäisen puoliajan aikana.

Noin viiden minuutin kohdalla peliin tullut Riku Laine teki hienon sisääntulon. Hän teki nopeaan tahtiin kahdeksan pistettä ja hinasi salolaiset avauskympin jälkeen vain kolmen pisteen päähän (25–22). Tässä vaiheessa Laine oli onnistunut kaikissa pelitilanneheitoissaan.

Vilppaan pisteputki venyi lopulta kymmeneen, kun Mikko Koiviston kolmonen tasoitti pelin toisen neljänneksen alussa 25–25:een. Vierasjoukkueella oli omat tilaisuutensa repäistä eroa, mutta muutamat vapaat kolmen pisteen heitot menivät ohi.

Korihait löysi yllättävän paljon aukkoja Vilppaan korinaluspuolustamisesta. Tästä kertoo joukkueen ensimmäisen puoliajan huikea kahden pisteen heittojen onnistumisprosentti (77), ja pisteitä tuli korin läheltä peräti 26.

Teemu Rannikon poissaollessa Vilpas kaipasi onnistumisia Jack Gibbsiltä. Ne jäivät ensimmäisellä 20-minuuttisella todella vähiin: lähes 15 minuuttia pelannut Gibbs heitti yhdeksästä pelitilanneheitostaan vain kaksi koriin.

Takamiehistä Aatu Kivimäki oli huomattavasti parempi: viisi koriin johtanutta syöttöä. Pisteiden teosta vastasivat Laineen lisäksi lähinnä Antonio Ballard ja Juho Nenonen: kymmenen pistettä per mies.

Korihaiden kannalta huolta jatkoa ajatellen aiheutti se, että peräti Bryan Colemanilla oli kolme ja viidellä muulla miehellä kaksi virhettä. Vilppaalta ainoa kahden virheen mies oli Kivimäki.

Korihaiden virhevaikeudet kasautuivat kriisiksi heti tauon jälkeen, kun van Andringa ja Nuolivirta ottivat kolmannet virheensä. Kolmannen neljänneksen alku oli täysin Vilppaan: se kipusi jälleen hienoa ottelua pelanneen Ballardin johdolla ensin tasoihin ja Nenosen and1-korin myötä jo 57-54-johtoon. Hieman yli kahden minuutin pätkä meni Vilppaalle 13-4.

Vilppaan sentteri Jamie Skeen oli puolustuspäässä vaikeuksissa, ja hänen ensimmäiset pisteensäkin syntyivät vasta tässä vaiheessa. Lisäksi Skeenille vihellettiin epäurheilijamainen virhe, jonka avulla Korihait siirtyi vuorostaan johtoon.

Varsin sekavasti edennyt ottelu meni numerollisesti tasaisissa merkeissä. Tällä kertaa Vilpas ei pystynyt käyttämään Korihaiden joukkuevirheiden nopeaa täyttymistä hyödykseen. Sen sijaan Skeenille vihellettiin kolmas virhe, ja Korihait pääsi viimeiselle neljännekselle niukassa 73-72-johdossa, eikä kenelläkään ollut kolmea virhettä enempää.

Skeen heräsi peliin kreivin aikaan. Hän teki päätösneljänneksen alussa kuusi nopeaa pistettä, ja sen jälkeen alkoi joistain kauden aiemmistakin otteluista tuttu Antonio Ballard -show. Ballard otti kahdessa peräkkäisessä hyökkäyksessä kaksi hyökkäyslevypalloa ja viimeisteli sen jälkeen yhteensä viisi pistettä. Vaikka Vilpas kävi viiden pisteen johdossa, lähdettiin viimeiselle viidelle minuutille jännittävässä tilanteessa 87-89. Jännitysloppu oli saletissa, kun kolme minuuttia ennen summeria lukemat olivat 92-93.

Molemmat joukkueet pääsivät miltei vuorotellen vapaaheittoviivalle. Chris Jenkinsin vaparit veivät Korihait 96-95-johtoon. Ballard ei onnistunut viimeistelyssä, ja seuraavaksi oli Stephon Jelksin vuoro naulata vaparit: 98-95, pelaamatta minuutti ja 38 sekuntia.

Kivimäen vapareista onnistui jälkimmäinen. Jelksin helpohko lay-up meni ohi, ja Ballardin kori hyväksyttiin: 98-98. Lisäksi hän pääsi upottamaan and1-vapaaheiton, ja Marius van Andringan peli päättyi viidenteen virheeseen. Pelaamatta oli 54 sekuntia.

Jenkinsin vahva ajo onnistui (100-99), mutta Gibbs pääsi yrittämään johtoaseman muuttamista vapaaheittoviivalta ja onnistuikin molemmissa yrityksissään. Kaupan päälle myös Jenkins sai viidennen virheensä.

Korihaiden Emil Osmanu Djeenin kolmonen kieri rautojen kautta ulos, ja peli käytännössä ratkesi viisi sekuntia ennen loppua. Gibbs pääsi nostamaan helpon korin, ja Topias Kuukkanen rikkoi häntä. Kun Gibbsin vapaaheitto onnistui, oli eroa neljä pistettä ja Korihailla siis aikaa vain viisi sekuntia. Bryan Coleman onnistui vielä kolmosessa, mutta kellossa oli jäljellä enää 0,9 sekuntia.

Vilppaan ratkaisijaksi nousi Ballard. Hän teki loistavilla prosenteilla 27 pistettä ja otti kaikkiaan seitsemän tärkeää levypalloa. Nenonen heitti 16 ja hyvän hyökkäyspään ottelunsa seitsemällä syötöllä kuorruttanut Kivimäki 14 pistettä. Gibbs paransi toisella puoliajalla roimasti 14 pisteen saldoon, ja kaksinumeroiseen saldoon ylsi pisteissä myös Koivisto (12).

Vilppaan kausi jatkuu ensi viikon keskiviikkona Salohallissa Suomen Cupin puolivälierällä. Liigassa seuraava peli on Helsingin vierailu ensi viikon sunnuntaina.

Lue lisää sunnuntain lehdestä