Älykköpopulismi pilaa meidän vaalit

8

ULLA JÄRVI. Rakkaan Yleisradiomme julkaisemat kolumnit ihastuttavat ja vihastuttavat, kuten kunnon journalismin tuleekin. Ajattelu ei muutu ja kehity, jollei luutuneita asenteitamme ravistella. Mutta missä kulkee raja kevytmielisen älykköpopulismin ja älykkään herättelyn raja?

Riku Siivosen kolumni (18.3.) siitä, että ”äänestäminen ei todellakaan kannata” sai minut sekä kimmastumaan että huolestumaan.
Siivosta nimittäin harmittaa isojen puolueiden haluttomuus muuttaa yhteiskuntaa. Hänestä on ”aivan sama, kuka nykypuolueista saa vallan. Suomalainen konsensus ja monipuoluepolitiikka tuottavat vuodesta toiseen hallituksia, joilla ei ole kykyä tai ymmärrystä muuttaa kuin limsaveron kokoisia näpertelyasioita”.
Mitä sitten tarjotaan ratkaisuksi? Siivonen kannustaa äänestämään haihattelijoita ja höpsöttelijöitä, jotka uskaltavat heiluttaa kehikkoa. Vaikka: ”Paljon parempi ratkaisu on tietysti jättää äänestämättä tai ainakin käyttää asian miettimiseen mahdollisimman vähän aikaa.”

Siivonen on Ylen mukaan toimittaja ja käsikirjoittaja. Hän mies muun muassa Jope Ruonansuun ja Sampo Kaulasen kirjojen takana. Molemmat lienevät melkoisia höpsöttelijöitä. Viime syksynä Siivonen julkaisi Suoraan sanottuna -kirjan yhdessä Liike Nyt -ryhmän perustaneen kansanedustaja Harry Harkimon kanssa. Siivonen on myös editoinut Harkimon kolumneja Iltalehteen ja Savon Sanomiin. Melkoinen poliittisen keskustelun käsikirjoittaja siis.
Kehtaisiko Harkimoa sitten kutsua haihattelijaksi? Ainakaan ilman Harkimoa ei mikään tv-ohjelma näytä enää pärjäävän, oli sitten kyse viihteestä tai politiikasta. Hän on veistellyt, kuinka maan päättäjät mahtuvat yhteen tilataksiin ja siitä, miten on ainoa nuorten tuntema poliitikko.

Höpsöttelijät ja haihattelijat voivat olla vaarattomia missä tahansa muualla, mutta eivät politiikassa, eivätkä varsinkaan vaaleissa. Politiikassa toki vaaditaan aimo annos rohkeutta ja vahvojakin mielipiteitä, mutta politiikka on yhteistyötä ja neuvottelua, ei pelkkää itsekeskeistä sanelua ja uhkailua. Populistien ivaavat vitsit politiikan yhteisistä pelisäännöistä uppoavat vaarallisella tavalla ihmisiin juuri tässä ajassa.
Vaaratonta ei ole myöskään politiikan käsikirjoittajien asemointi toimittajiksi, kun heillä on kirjoituksissaan vahva populismia flirttaileva sävy. Koulutetut, fiksut suomalaiset ostavat nuo hyvinvointivaltiota pilkkaavat ja sopimusyhteiskuntaa halveksivat näkemykset, koska on helppo herjata politiikkaa jähmeäksi ja muuttumattomaksi. Vaalien alla vielä oikein kannustetaan jättäytymään demokratian ulkopuolelle, ei tulevan kehittämään sitä. Surullista – ja pelottavaa.

Kirjoittaja on halikkolainen toimittaja ja viestinnäntutkija.

Ikiliikkuja

Totta. On paljon helpompaa ulkopuolelta räksyttää kuin rakentaa.

Mutta onneksi karavaani kulkee kaikesta huolimatta, vaikka koirat haukkuvatkin, sillä paikoilleenkaan ei voi jämahtää. Sitä paitsi – vain liikkeessä oleva karavaani voi tarvittaessa muuttaa suuntaa.

Juhani Tanski

Vaaliboikotti hyödyttää vain vallanpitäjiä. Siksi äänestämään!

Ikiliikkuja

Kyllä, äänestämään.

On syytä muistaa, että äänestäminen, ihminen/ääni, on etuoikeus, jonka aikaisemmat sukupolvet ovat meille suurinkin uhrauksin pöytään kattaneet.

Se on samalla demokratian perusta, johon koko länsimainen yhteisö pohjaa.

Kunnioitetaan sitä käyttämällä tätä kallisarvoista oikeuttamme.

En äänestä enää

Oman edun ajaminen menee näillä kansanedustajilla kaiken edelle, edes asiantuntijoita ei kuunnella. Kuvittelevat olevansa kaiken yläpuolella. Vaikka tietävät olevansa väärässä, ajavat jääräpäisesti omaa etuaan. Omaa etuaan ajaa myös moni surkea äänestäjä. Olisivat edes rehellisiä. Siksi ei kiinnosta äänestäminen. Sivistymätön maamme Suomi. Tulos ei kiinnosta.

Urpo

Niin, kenen etu se ns. oma etu tarkkaan ottaen on? Kun tietyllä osalla väriskaalaa on tavoitteena suojella luontoamme siirtämällä ympäristöön vaikuttavaa toimintaa miljardien eurojen arvosta pois Suomesta kehittymättömämpiin maihin aiheuttamaan enemmän ympäristöongelmia, kysehän on jonkun muun kuin yhdenkään suomalaisen etujen ajamisesta. Toisaalta kun galluppien kärkipuolueenkin mielipide asiasta määräytyy kuun asennon perusteella, minkäänlaista näkemystä todellisuudesta ei sielläkään ole. Siksi pidän äänestämistä nyt tärkeämpänä kuin koskaan. Etenkin, kun kaikkein epäisänmaallisimmatkin voimat saavat gallupeissa pelottavia kannatuslukuja.

Marko

Kuinka monta pörssiyhtiötä tämä väriskaala on siirtänyt pois Suomesta? Tehtaat siirtyvät Aasiaan ja kolmansiin maihin vain ja ainoastaan sen takia, koska voitot maksimoidaan.

Menikö Nokian tehdas Romaniaan ja sieltä edelleen Aasiaan siksi, että esimerkiksi Romaniassa saa saastuttaa ilman seurauksia, no tuskin.

Mikä teollisuuden haara saastuttaa sinun mielestäsi niin paljon, että pitää siirtää pois Suomesta? Kummallista luuloa, ei tietoa.

Urpo

Se, etten pysty täsmällistä lukua kysymykseesi antamaan, ei mitätöi asiaa. Otetaan silti esimerkiksi metsäteollisuus, joka on Suomessa erittäin merkittävässä roolissa kansantalouden kannalta ja jolla on ylipäätään edellytykset toimia jatkossakin ja jonka säilyminen Suomessa on toivottavaa, koska se käyttää uusiutuvaa, kotimaista raaka-ainetta. Investointipäätöksiä tekiessään teollisuus selvittää huolellisesti toimintaedellytykset. Näitä ovat mm. energian ja raaka-aineen hinta sekä toimitusvarmuus. Jos metsien käytölle asetetaan vihreiden ja vasemmistopuolueiden toivomia rajoitteita, näyttäytyy toimintamahdollisuudet Suomessa huomattavasti nykyistä epävarmempana ja investointipäätös (esim. Äänekosken kaltaiset hankkeet) saattaa peruuntua tai investointi tehdään muualla. Se taas johtaa siihen, että todennäköisesti muualle tehtynä tehtaan vaikutukset ympäristöön ovat haitallisemmat kuin täällä ja tietysti… Lue lisää »

Matti

Kyllä äänestäminen auttaa aina. Pitää vain muistaa mihin lohkoon itse kuuluu. Ei esim. kampaajayrittäjä ole kokoomuksen edustaja. Siinä syö kyllä omasta laarista ja pahasti. Täytyy muistaa, kun saa kuukausi- tai tuntipalkkaa on työläinen, koskee kaikkia, vaikka luulekin itse muuta.

Kataisen aikana pahemmin alkoi yritysten maastamuutto. Katainen sanoi usein: ”pääoma on klopaalia”. Ei ymmärtänyt yhtään, mitä on, kun yritys on oman maan omistuksessa.

Norja oli järkevä, kun piti öljyn itsellään. Suomen ”viisaat” olisivat myyneet sen Yhdysvaltoihin. Norjan malliin ei Suomi kykyne. Liian lyhyt kulttuuri ja luullaan enemmän kuin tiedetään.