Harvinainen eläinkolari Salossa

10

Salossa lähellä Raaseporin rajaa sattui hieman harvinaisempi eläinkolari tiistai-iltana. Töissä ollut salolainen ammattiautoilija havaitsi tiellä lojuneen ilveksen raadon noin kello 19 aikaan Tammisaarentiellä Kiskonjoen ja kunnan rajan välissä.

Eläin oli joutunut auton tönäisemäksi, ja se oli miehen mukaan vielä lämmin. Löytäjä ilmoitti asiasta aluehälytyskeskukseen ja maanomistajalle.

Turha uutinen

No, ehkä Salon puolella harvinainen, mut Halikon puolella noita on jäänyt vuosien aikana useampikin auton alle. Kaikista ei vaan tehdä uutista. Kyllä tällä seudulla ilveksiä on, meidänkin postilaatikon vieressä oli yks talvi ilveksen jäljet. Taloon matkaa 50m, täällä liikkuu myös paljon peuroja. Ilves kulkee niiden perässä. Nää on näitä juttuja joita ei viitais lukea. Samaa sarjaa on että joku löytää metsästä peuranraadon. Elämä on…

Luonnossa liikkuja

Ilvelksiähän liikkuu joka yö pihalla. Niitä riittää ihan Salon keskustan liepeillä. Kissat ja koirat alati saaneet olla varuillaan…

Lynx lynx

Joo ja kohta ne syö meidän lapset, mummot ja papparaiset

Reino

Mistä ilves sellaisen kiukunpuuskan saisi. Ihmiset ovat myrkyllistä ruokaa ilveksille. Ilves kiertää kaukaa ihmisasunnot.

Jerppu

Eipä kyllä kierrä kovin kaukaa, aamuisin näkyy tassunjälkiä lumessa aivan talon vieressäkin. Toki tuo lapset, mummot ja papparaiset oli sarkasmia, mutta kissoja ilves kyllä metsästää ja koirankin päälle voi käydä. Aika isojakin koiria on ilvekset raadelleet, mutta ilvekset eivät juuri päivänvalossa liiku, joten lemmikit lienevät turvassa, kunhan ne pidetään öisin sisällä. Ilveksiä on kyllä näillä main aina ollut ja varmaan ihan hyvin mahtuneet rinnakkaiselämään ihmisten kanssa. Kissat ja koirat nyt pitäisi muutenkin pitää kiinni, ja jos niitä on tarpeen pitää öisin ulkona, niin toivottavasti niillä on hyvät tarhat ja kopit, eivätkä viru narun nokassa vastoin kaikkia ohjeita ja määräyksiä.

Paukkula

Voiko ilves oikeasti syödä koiran? Siis vaikka ajokoiran kokoisen koiran? Ja miksi se koira olisi yön ulkona?

Jerppu

Kyllä varmaan voisi syödäkin, mutta luultavasti se tappaisi koiran vain saadakseen potentiaalisen samasta saaliista kilpailijan pois pelistä – tai koska koiraeläin vain muuten pännisi sitä. Ilveksen tiedetään käyneen paljon suurempienkin koirien päälle ja raadelleen, vaikkei välttämättä olekaan saanut koiraa hengiltä. Lukekaa uutisia, hakekaa vaikka googlella jos ette usko. Kissat taas ovat varmaan kivoja suupaloja ilvekselle ja niitä se varmasti metsästää syödäkseen. Hevosenkin kimppuun näyttää ilves joskus hyökänneen, vaikka se varmaan on äärimmäisen harvinainen tapaus. Eiköhän se yleensä syö jäniksiä, myyriä ja muita pienempiä saaliita, mutta myös valkohäntäpeuroja ja poroja, jotka ovat aika paljon koiraa suurempia eläimiä. Ajokoiran ja ilveksen väkivaltaisessa… Lue lisää »

Jerppu

Ja vielä: ajokoira tai muu metsästyskoira voi olla erityisessä vaarassa myös siksi, että sillä on jahtiviettiä eikä se välttämättä tajua varoa ilvestä. Eli metsästystilanteissahan on myös koiria kuollut ilvesten tappamina. Silloin ei tietenkään tarvitse olla edes yö, kun koira vasiten etsii ilveksen metsästä.

Urpo

Kyllä. Peurat ja kauriit kuuluu ilveksen ruokalistalle ja siksi ilvesten määrä pitäisi pitää mahdollisimman suurena.

Kiskonkatu

Kylläpä kyllästyttää, jos jopa jonain talvena on jäljet näkynyt, vaikka niitä ei varmaan kukaan asiantuntija edes ole vahvistanut. Paljon metsässä liikkuvana en ole koskaan nähnyt ilvestä, maatilalla metsän laidassa asuva tuttava kertoi kerran nähneensä ja hän tarkkailee luontoa päivittäin, ei tosin koskaan tähtäimen läpi.