Ilmastotiedotus: Luvassa isoja mielenosoituksia perjantaina

10
Monet järjestöt ja ruohonjuuritason toimijat aikovat marssia perjantaina vaatimassa välittömiä toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Perjantaiksi säätiedotus lupaa pilvipoutaa ja muutaman plusasteen lämpöä. Ilmastonmuutostiedotus taas povaa myrskyisempää säätä: ympäri maailmaa aiotaan marssia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi: ruotsalaiskoululaisen Greta Thunbergin aloittamat perjantaiset koululakot ja ylipäätään mielenosoitukset ovat saaneet valtavat mittasuhteet.
Nyt perjantaiksi on julistettu kansainvälinen koululakkopäivä. Eri organisaatioiden ja ruohonjuuritason aktiivien toimin monia mielenosoituksia järjestetään eri puolilla maata. Turussa kokoonnutaan aamulla Vähätorille ja maan suurin mielenosoitus on odotettavissa Helsinkiin, jossa marssitaan Senaatintorilta kello 10.30 Eduskuntatalon eteen.

Salon lukion oppilaskunta aikoo toteuttaa mielenilmauksen omassa koulussaan.

Salon lukion rehtori Juha-Markus Koistisen mukaan yhteiskunnallinen osallistuminen on sinänsä ehdottomasti positiivista ja opetussuunnitelmaakin tukevaa, mutta poissaolot tulee silti selvittää normaaliin tapaan.
– On hyvä, että nuoret tiedostavat ilmastomuutoksen ja kantavat oman kortensa kekoon sen torjumisessa. Viran puolesta en kuitenkaan kannata koululakkoja, sillä asiaa voidaan hedelmällisemmin käsitellä täällä koulussa, niin että opettajatkin voivat olla mukana, Koistinen muotoilee.

Joppe

Onhan tämä hiukan jo huvittavaa. Tiedostavat ilmaston muuttumisen, kyllä tuolla koulutusmäärällä pitääkin jo tietää jääkausista, kivihiilkausista. Ilmasto on muuttunut niin kauan kuin maapalolla on ollut ilmakehä. Hiilidioksidi ei ole juurikaan syyllinen muuttumiseen, vaan seuraus. Nyt kiinnitetään huomiota aivan väärään asiaan. Kyse on resurssien riittävyydestä ja saastuttamisesta kuluttajien määrän kasvaessa ja muun eliökunnan ahdistuksesta siinä sivussa. Hiilidioksidi ei ole saaste, vaan kasvit kasvavat sitä paremmin, mitä enemmän sitä on ilmassa. Vasta pitoisuus n. 10 000 ppm eli 1%(vol) aiheuttaa elukoiden hengityksen vaikeutumista, johtuen osin hapen osapaineen pienetymisestä hiilidioksidin määrän kasvaessa. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, niin noihin pitoisuuksiin ei päästä koskaan,… Lue lisää »

Kaarlo

Joppe puhut paljon mutta asiaa. Vaan ketään ei ole nykynuorisolle koulussa opettamassa miten tämä maailman ilmasto oikeasti toimii. Ilmastonmuutos on osa normaalia sykliä ja nyt mennään jääkauden suuntaan.

Karniina

Oletteko pitkällekin opiskelleet ja paljon tutkineet näitä asioita? Että asiantuntemus ylittää satojen ja tuhansien huippututkijoiden ja asiantuntijoiden asiantuntemuksen? Vai olisko vain niin, että jääräpäisesti pitäydytte uskomasta faktoja?

Pää pois puskasta

Hyvin sanailtu, Karniina.

Biologi maalta

Jopen kannattaisi vähän guuglailla, mitä tarkoitetaan kasvihuoneilmiöllä. Hiilidioksidi ja metaani toimivat ilmakehässä kuin kasvihuoneen lasikatto eli ne estävät lämmön ulosäteilyä avaruuteen. Ennen homma oli tasapainossa eli yhtä paljon kuin maahan tuli auringosta lämpösäteilyä, yhtä paljon säteili ulos. Kun kasvihuonekaasujen määrä on kasvanut, ilmakehän lämpötila nousee kuin kasvihuoneessa. Tämä ilmiö on tiedetty jo toista sataa vuotta. Ongelmana on nimenomaan ilmiön nopeus, johon luonnon ja ihmisen pitää sopeutua. Ennen ilmasto muuttui vasta tuhansien tai satojen tuhansien vuosien sykleissä.
Nämä asiat opetetaan kyllä koulussa, mutta ehkä Joppe oli silloin pulkkamäessä? Kas ennen oli vielä lunta…

Oikeilla nimillä

Kaiken kaikkiaan on tyhmää käyttää termiä kasvihuonekaasu. Kasvihuoneet nimenomaan kuluttavat hiilidioksidia ja muuttavat sen hapeksi yhteyttämisen seurauksena. Jos ihan pakko on sekoittaa kasvihuoneet tähän asian voitaisiin puhua kasvinuoneilmiötä kiihdyttävistä kaasuista mutta ei kasvihuonekaasuista.

Biologi maalta

Pikku fakta vaan: Hiilidioksidi ei muutu hapeksi, vaan happimolekyyli lohkaistaan kasvin ottamasta vedestä. Hiili käytetään esimerkiksi sokerien synteesiin… Kasvihuonekaasut on ihan virallinen tiedeyhteisön käyttämä termi, eikä mitenkään pyri häpäisemään kasvihuoneviljelijöitä;)

Yksi kysymys

Mistä johtuu, ettei ilmastomielenosoituksissa nähdä meteorologeja ja maanviljelijöitä?

Marko

Ihmisen psyyke toimii niin, että kun ongelma on liian suuri käsitettäväksi niin se kielletään. Sitten on nämä ihmiset jotka eivät ole valmiita luopumaan mistään ja ovat omasta mielestään oikeutettuja kaikkeen nyt ja aina. Viellä 70-luvulla kierrätettiin kaikki mahdollinen eikä kaatopaikoille mennyt muovia kun ei sitä juurikaaan käytetty. Nyt kaikki tavara on kertakäyttöistä telkkareista pesukoneisiin. Eikö ongelma ole siinä että ihmisiä on aivan liikaa? Tästä syntyy todellinen moraaliongelma, kuka meistä ihmisistä pystyy sanomaan kuka sitten on siinä liikaa-porukassa. Omasta melestään ei varmaan kukaan kun kaikki ovat olevinaan ainutlaatuisia… Ihminen ei tuhoa maapalloa vaan siinä käy toisin päin, pallo jää pyörimään vaikka… Lue lisää »

Jerppu

Marko, juuri näin. Joka sana täyttä asiaa. Jos ihmiset pystyisivät lopettamaan tosiasioiden kieltämisen ja omaan napaan tuijottamisen, niin tällaiset pikku ongelmat kuin ilmastonmuutos olisi ratkaistu tuossa tuokiossa. Teknisiä ratkaisuja kun on vaikka millä mitalla, puutetta on vain tahdosta korjata ongelmat. Ei ole olemassa ketään tiettyä ihmistä, joka olisi ”liikaa”. On olemassa vain liikaa ihmisiä, ja liikaa lisää syntyy koko ajan. Kyllä, elintason ja koulutuksen paraneminen aiheuttaa ennenpitkää kehitysmaissakin väestönkasvun hidastumisen ja lopulta pysähtymisen, näin ainakin tutkijat otaksuvat ja perustelevat päätelmää sillä, että näin on tapahtunut länsimaissa. Tässä on kyllä se hieman arveluttava puoli, että menneisyyden perusteella ei yleensä voi ennustaa… Lue lisää »