Kansa puhuu, kuuleeko johto?

26
Salossa osoitettiin mieltä ilmastonmuutoksen torjumiseksi perjantaina kansainvälisenä koululakkopäivänä.

Viime viikon aikana ilmastonmuutos on ollut taas otsikoissa ja puheenaiheiden keskiössä. Maailman koululaiset osoittivat mieltään perjantaina: kansainväliseen koululakkoon osallistui yli miljoona ihmistä 120 maassa.
Kaikki mielenosoitukseen osallistuneet eivät suinkaan olleet koululaisia. Mielenilmaukseen ottivat osaa lukemattomat ruohonjuuritason järjestöt, muun muassa koululaisten vanhempien perustamat ja somen kautta joukkovoimansa keränneet löyhät ryhmittymät.
On edetty kauas ajoista, jolloin ilmastosta – eli maailman ja siinä elävän ihmiskunnan tulevaisuudesta – huolissaan olevat leimattiin halventavasti viherpiipertäjiksi ja haihattelijoiksi. Ajat ovat muuttuneet, ja vähättelijöistä on tullut itsestään kummajaisia ja enemmistön ihmettelyn kohde.

Asenneilmaston muutos globaalissa mittakaavassa on tiedemiesten raporttien valossa tapahtunut viime tipassa. Maapalloa uhkaa raju muutos, josta hiljaisia signaaleja on ollut luettavissa jo vuosikymmeniä. Ne ovat kuitenkin jääneet päivänpoliittisten uutisten, onnettomuuksien, sotien ja muiden äkkinäisten tapahtumien varjoon.
Hiljaisia uutisia ovat muun muassa jutut joukkosukupuutosta ja sen hälyttävästä kiihtymisestä, toinen toisiaan seuraavista mitatun historian lämpimimmistä vuosista, mannerjäätiköiden sulamisista ja lohkeamisista jäävuoriksi, myrskyistä, tulvista, kuivuuksista ja hiilidioksidin osuuden hiipivästä kasvusta ilmakehässämme.

Mitään salaliittoa ei ole; näistäkin muutoksista on medioissa toki kerrottu, mutta harvemmin jääkarhun kokoisin kirjaimin painetuissa etusivujen otsikoissa.
Salaliittoa ei löydy myöskään tiedemiesten lähes yksimielisistä julkilausumista, joiden mukaan ihmiskunnan täytyy yhtyä ja yhdessä löytää keinot ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja lopulta pysäyttämiseksi.

Tällä viikolla julkaistiin uusin ilmastobarometri. Sen viesti on yksiselitteinen: suomalaiset haluavat nostaa ilmastoratkaisut seuraavan hallituskauden ja Suomen EU-puheenjohtajuuskauden kärkiteemoiksi. Tutkimukseen vastanneista 83 prosenttia piti ilmastonmuutosta yhtenä suurimmista globaaleista uhkista.
Kansa on puhunut, mutta kuulevatko poliitikot? 20

26 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Aspire
4 vuotta sitten

Tärkeintä on ihmiskunnan yhtyminen ja yhdessä ryhtyä löytämään keinot ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja lopulta pysäyttämiseksi. Kaikki yhdessä. Halu on löydyttävä ymmärryksestä ja yleisestä mielipiteestä. Tietoa on jo kyllä tarpeeksi, jotta viimeisetkin laahausankkurit voi vetää jo veneeseen ja kääntää kokka oikeaan suuntaan.

Politiikkojen velvollisuutena on tehdä tätä seuraavat globaalit operatiiviset päätökset.

Jerppu
4 vuotta sitten
Reply to  Aspire

Niin tää on juuri se juttu. Tekniset keinot ongelman ratkaisemiseksi on olemassa, puuttuu vain tahtoa ja sitä kautta rahaa. Edustuksellisen demokratian ehkä suurin ongelma on edustajien haluttomuus tehdä päätöksiä, jotka voivat heikentää heidän menestystään seuraavissa vaaleissa, vaikka nuo päätökset olisivat miten tarpeellisia. Tähän asti tuo on pitkälti tarkoittanut, ettei ympäristömyönteisiä ja ilmaston lämpenemistä estäviä päätöksiä ole saatu tehtyä, kun kansan syvät rivit ovat olleet valmiina lynkkaamaan poliitikot, jotka jotenkin pyrkisivät rajoittamaan kansalaisten vapauksia tuottaa päästöjä. Valitettavasti, vaikka Suomessa ja joissakin muissa rikkaissa länsimaissa on hieman tuo kansan ymmärrys ja tietoisuus ongelmasta vähitellen kasvanut, niin monissa maissa tuo ongelma edelleen pitää… Lue lisää »

Aspire
4 vuotta sitten
Reply to  Jerppu

Jerpun hyvään kirjoitukseen on helppo yhtyä.

Yleisen tietouden ja yhteisen vastuun ymmärtäminen on kehittymässä olevan ilmasto-ongelman jarruttamisen ytimenä. Kaikkien on osallistuttava talkoisiin, mutta etenkin kehittyneiden maiden velvollisuus on näyttää muille mallia.

Vain yhdessä tekemällä helpotamme tulevien polvien asemaa selviytymään jatkuvan väestömäärän kasvun aiheuttamissa haasteissa.

Korjausliikkeitä on tehtävä, ”vaikka tekee kipeää”!

Ex-Noksu
4 vuotta sitten

Sinisilmäiset suomalaiset eivät ehkä ymmärrä miten suurta bisnestä ”ilmastonmuutos” on eräiden maiden tutkijoille. Mahdollisimman näkyvällä pelottelulla he varmistavat tulevan tutkimusrahoituksen, siis palkkansa tuleviksi vuosiksi. Jos rahat alkavat loppua omalta tililtä, niin helposti löydetään sopivia muuttujia oman kannan tueksi ja samassa tilanteessa olevat kolleegat myötäilevät. Piiri pieni pyörii yhteisen hyvän vuoksi…

Teknisen koulutuksen saaneena ja tilastolliseen analyysiin perehtyneenä minua ei vakuuta tutkijoiden käytössä olevien luotettavien aikasarjojen korrelaatio maan ilmastomekanismin kaoottiseen menneisyyteen. Tehdään liian paljon olettamia haluttuun lopputulokseen pääsemiseksi.

Suomen tilanteessa minua ärsyttää ilmastonmuutoksella politiikkaa tekevien halu valjastaa arvostelukyvyttömät lapset edistämään omaa poliittista agendaansa.

Epi
4 vuotta sitten
Reply to  Ex-Noksu

Sarkasmivaroitus! Hyvä argumentti. Koska voidaan niin epäillään että, globaalisti kaikkien tuhansien tutkijoiden motiivi on vain ja ainoastaan oman edun ja työpaikan säilymisen tavoittelu, niin mitätöidään tuolla epäilyllä kaikki tutkimukset, kaikki mitä nähdään ympärillämme ja kaikki vähänkään rationaaliseen ajatteluun perustuva päättely maapallon sietokyvystä. Ei edes välitetä viime vuosien tilastoista joita ei verrata ”kaoottiseen” historiaan. Ajatellaan ihan rehellisesti, että emme tiedä mitään maapallosta, emme historiasta, nykytilasta emmekä tulevaisuudesta. Koska emme tiedä, niin mitään ei tarvitse tehdä. Laitetaan laput silmille ja toivotaan parasta, koska jotkut jossain väittää tutkineensa asiaa ja todennäköisesti ne valehtelee, että saavat rahaa. On meinaan mahtava salaliitto! Onneksi löytyy tilastotieteeseen… Lue lisää »

Dinosaurus
4 vuotta sitten
Reply to  Epi

Niin, nämä nykyiset fiksut salolaiset lapset ja nuoret hädin tuskin muistavat, mikä oli Nokia ja miksi siitä on tullut menneisyyden mörkö, johon vedotaan hyvässä ja pahassa ja jonka aikana kaikki oli paremmin.

Juna meni jo, olisi ehkä aika päivittää nimimerkki ja katsoa eteenpäin. Siis sarkastisesti sanottuna tietenkin

Matti
4 vuotta sitten

Kyllä ihmiset ovat ovelia. Saadaan valjastettua kaikki ikäryhmät vaatimaan ilmastonmuutoksia niin kuin se täältä Suomesta menisi jonnekin. Meidän osuus sen muutoksista on pieni, ettei sellaista lukua kannata edes kirjoittaa. Suurin osa maailmasta ei edes tiedä, missä on Suomi ja mitä siellä puuhataan. Pisneksen mahdollisuus tässä on suuri sekä selkeä verotusalue köyhille ja keskipalkkaisille. Tämä keskustelu on senkin takia Euroopalle ja Suomelle tarpeellinen; saadaan mielenkiinto pois siitä, mistä pitäisi puhua, eriarvoisuudesta. Hallitus on saanut kuitenkin hienosti ohjattua keskustelun pois niistä tärkeistä asioista, mille me voimme jotain, köyhyydestä ja eriarvoisuudesta. Kaikkien, ja varsinkin vanhusten, hyvinvointi pitäisi saada liikkeelle kaikki. Ilmastoa emme ole… Lue lisää »

Epi
4 vuotta sitten
Reply to  Matti

Tämäkin on hyvä pointti. Eiköhän jaeta kaikki maailman ihmiset kuuden miljoonan ihmisen ryhmiin ja vuorotellen osoitetaan jokaista ryhmää ja todetaan, että tämä porukka on niin pieni, ettei heidän toimillaan ole mitään väliä ilmastoon. Joten mihinkään ei voida vaikuttaa.

Luulen myös, että vanhusten asema kokee aika kolauksen ja eriarvoistuminen vain kasvaa, jos hetken päästä vain rikkailla on varaa puhtaaseen veteen, puhtaaseen ympäristöön ja elinympäristöön, joka ei ole saastunut pilalle.

Kannattaisi käydä esimerkiksi Intian suurissa kaupungeissa ja puhua sen jälkeen vanhusten ja köyhien asemasta ja miten ympäristön saastuneisuudella ei ole vaikutusta köyhemmän väestönosan elämään.

Matti
4 vuotta sitten
Reply to  Epi

Mitä minä voin tehdä täällä Suomessa sellaista mikä parantaa jonkun toisen maan oloja? Pitää ymmärtää, että maailmassa on muutakin kuin ilmaston laadun heikkous. Esimerkiksi sodilla, mitä USA tällä hetkellä tekee, saastuttaa maapalloa ilmaston puolesta ja laittaa vanhukset ja lapset erittäin huonoon jamaan. jopa nälkäkuolemiin ja sairauteen kuolemiseen.

Kyllä minulla on naapuri ja omat vanhukset lähempänä. Ihminen on eläinkunnan pahin eläin

Epi
4 vuotta sitten
Reply to  Matti

Pitää ymmärtää se, että kohta ei ole maapalloa naapureille, vanhuksille, lapsille tai kenellekään jos ei ilmastotalkoot ala kiinnostamaan. Kysyt, että mitä sinä voit tehdä. Sinä voit tehdä kaiken. Ei kukaan tee sinun puolestasi mitään. Jos et voi tehdä paljoa, tee edes vähän enemmän kuin aikaisemmin. Siitä se lähtee. Kaikki hyvinvointivaltiot ja länsimaiset valtiot syyttää muita, mutta kun Intia sitä ja Kiina tätä. Ja ihan samaa tehdään Intiassa ja Kiinassa, mutta kun länsimaat niin kyllä mekin. Ihan kuin pikkulapset, ei oteta vastuuta omista tekemisistä, aina joku muu, en minä vaan muut. Paitsi, että nyt onneksi pikkulapset ja nuoret alkaa kantaa vastuuta… Lue lisää »

Lapset ja nuoret tärkeässä asemassa
4 vuotta sitten
Reply to  Epi

Maapallo ei mihinkään häviä, mutta kyllä ihminen itseltään sen elinkelpoisuuden tuhoaa. Yhtenä esimerkkinä maailman jokainen asukas syö keskimäärin yli 40 kiloa lihaa vuodessa ja juo maitoa lähemmäs 100 litraa. Sen kun kertoo kuudella miljardilla ja jatkossa yhä suuremmilla luvuilla kulutuksen ja väkimäärän tasaisesti kasvaessa, ei voi välttyä ajatukselta, onko touhussa mitään järkeä. Jokainen tietää mihin se johtaa. Sademetsiä raivataan pelloiksi, jotta saadaan laidunmaata ja rehupeltoa eläimille ja ihmisille eläinperäistä ruokaa. Vesivaroja käytetään niin ikään rehun tuotantoon suuria määriä alueilla, joissa vedestä saattaa muutenkin olla pulaa. Autojen muuttaminen vähäpäästöisiksi on suhteellisen yksinkertaista, mutta ruokatottumusten muuttuminen vie sukupolven jos toisenkin. Sen takia… Lue lisää »

Matti
4 vuotta sitten
Reply to  Epi

Voi voi sentään. En ihan elä noin synkkää kautta. Toisilla on lasi puolityhjä, toisilla puolitäysi. Toivottavasti saat elämääsi vähän iloa.

MDI
4 vuotta sitten
Reply to  Matti

Matti vaan jaksaa lukea totuuksia Pravdasta, onneksi venäläisten sotiminen niin nyt Syyriassa kuin taannoin vuosien ajan Afganistanissa on niin ihanan saasteetonta.

Puhumattakaan Venäjän jätehuollosta, siellä lajitellaan, puhdistetaan ja uusiokäytetään kaikki mahdollinen, niinhän? Vai kaadetaanko jätteet sittenkin edelleen järveen, mereen tai maahan? Vanhat ydinsukellusveneetkin loppusijoitetaan hienosti mereen Murmanskissa.

Matti
4 vuotta sitten
Reply to  MDI

En ole koskaan lukenut Bradvaa, enkä ole kenenkään puolella. Kerron vain faktoja, jotka ovat länsimaisessa mediassa.

Kirjoituksesi on niin asenteellinen, etten viitsi vastata lainkaan. Toivottavasti monet seuraavat mediaa ilman asenteita.

Tapio Äyräväinen
4 vuotta sitten
Reply to  Matti

Matti on ytimessä. Vaikka koko Suomen kansa kuolisi tänään koleraan, kukaan Planeetta Maalla ei huomaisi yhtään mitään. Suomen osuus on 0,7 prosenttia päästöistä (prosenttiluku vaihtelee eri lähteissä, mutta tämä lienee lähinnä oikeaa) – sillä ei ole paljoa merkitystä. Joku jossain korkealla päätti puolisen vuotta sitten, että nyt ruvetaan kohkaamaan ilmastosta. Media lähti yhtenä miehenä globaalisti seuraavalla viikolla mukaan. Ja yksinkertainen kansa käyttäytyi juuri niin, kuten oli laskeskeltu. Jälleen kerran järkätään valtava tulonsiirto köyhältä kansalta parempiin taskuihin. Tällä vouhotuksella pyritään myös kääntämään kansalaisten huomio pois todellisista ongelmista. Tiedätte toki, mistä. Planeetta Maan ongelma ei ole ilmasto vaan holtiton väestöräjähdys, josta vaietaan… Lue lisää »

Paukkula
4 vuotta sitten

Yhden suomalaisen tuottama Co2-tonni on yhtä paha kuin intialaisen tai kiinalaisenkin tuottama.

Ja kun suomalaisen on lämmitettävä kämppä kivihiilellä ja öjyllä ja lennettävä parantamaan kaamosmasennusta etelään, niin yksi suomalainen tuottaa hiilidioksidia enemmän kuin afrikkalainen kylä.

Ilmastohörhö
4 vuotta sitten
Reply to  Paukkula

Vaikka Intia kansakuntana tuottaa hiilidioksidia järkyttävän määrän, niin henkeä kohti vain kolmasosan suomalaisen tuottamasta.

Aika paha on vaatia, että köyhien intialaisten on leikattava elintasoaan ja päästöjään, koska heitä on paljon, eikä suomalaisten tarvitse, koska meitä on vähemmän.

Ei Suomen tarvitse olla johtava maa päästöjen leikkauksessa, mutta voidaan tyylikkäästi ja hyvällä omallatunnolla peesata imussa muita EU-maita, sillä olemme jo tehneet enemmän kuin moni muu.

Epi
4 vuotta sitten

Matti on tosiaan ytimessä, whataboutismin ytimessä, kuten Äyräväinen. Kyllä muut maat huomaisivat, jos suomalaiset kuolisivat koleraan. Globaalissa markkinamaailmassa epidemia ei rajoittuisi Suomeen. Nykypäivänä kaikki vaikuttaa kaikkeen, koska maailma on kutistunut nopean matkustamisen, ihmisten ja tavaroiden globaalin liikkumisen vuoksi. Ai että joku jossain puoli vuotta sitten päätti? Ilmastonmuutoksesta on puhuttu 70-luvulta lähtien, jos on ollut viisautta kuunnella. 2000-luvun alussa siitä puhuttiin jo perusopetuksessa, 2010-luvulla se on ollut vakioaihe mediassa, elokuvissa, kirjoissa yms. 2010 ilmastonmuutos on ollut yleistietoa. Ilmeisesti Äyräväinen kuuli asiasta vasta syksyllä 2018. Kertoo vähän siitä asiantuntemuksesta, jolla hän ottaa kantaa julkiseen keskusteluun. Vakuuttava meriitti. Toki väestöräjähdyksestäkin voi puhua. Ilmastonmuutos… Lue lisää »

Hyvä nuoret!
4 vuotta sitten
Reply to  Epi

Matti-trollihan on vissiin äyräväisen nimimerkillä kirjoittava alter ego, niin osuvat yksiin nuo ällistyttävät aatokset. Kai se nyt jo jokaiselle pitäisi olla selvää, että me kaikki voimme tehdä jotakin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, nyt on aika

Urpo
4 vuotta sitten

On täysin turha kinata siitä, onko meidän toiminnalla vaikutusta ilmastonmuutokseen. Vaikka Intiassa henkilökohtainen päästötaso onkin 1/5 meihin verrattuna, Intia tuottaa maailmaan valtion pinta-alaan suhteutettuna viisinkertaiset co2-päästöt meihin verrattuna. Pinta-alan suhde päästöjen määrään on se, mikä määrittelee luonnon kapasiteetin kestää kuormitusta. Luonto ei siis tiedä, paljonko yksittäinen ihminen päästöjä tuottaa. Luonto tietää, paljonko se joutuu päästöjä nielemään. Se on syytä muistaa, kun itseämme ruoskimme. Fakta on silti se, että meidänkään tapamme elää ei ole kestävä ja sitä pitää muuttaa. Tämän suurin osa kansalaisista tajuaa ja puolueetkin ovat siitä lähes yksimielisiä. Ongelmat alkavatkin vasta, kun aletaan selvittää keinoja kulutustottumusten muuttamiselle. Räikein esimerkki… Lue lisää »

Valtteri
4 vuotta sitten

On erittäin surullista lukea näitä kirjoituksia. Jollekulle tieto ilmastonmuutoksesta on tullut vasta puoli vuotta sitten , ehkä kannattaisi lukea muitakin julkaisuja kuin Suomen Uutiset ja MV. Samoissa puheissa puhutaan maahanmuutosta suurimpana ongelmana. Eikö normaali äly kerro, että ilmastomuutos tulee lisäämään maahanmuuttoa hyvinkin paljon? Loogista ajattelua ei ainakaan tällaisissa mielipiteissä ole. Ilmastomuutoksen voi jokainen ihminen vaikuttaa omilla toimillaan. On absurdia aina syyttää muita, ongelma koskee jokaista elävää olentoa koko maailmassa. On suurta typeryyttä, jos jotkut poliittiset päättäjät eivät ymmärrä näin yksinkertaista dilemmaa. Jos jonkun suurin agenda on eriarvoisuuden kasvattaminen kaikin keinoin, en voi tuntea kuin sääliä. Jossain kirjoituksessa puhuttiin myös tulonsiirroista… Lue lisää »

matti
4 vuotta sitten

Kirjoitan vielä tämän kerran, koska tuntuu olevan outoja käsityksistä tarkoitusperistäni. Suurin yksittäinen ilmojen pilaaja on sotateollisuus sekä sodat. sotateullisuus rakentaa ilmassa kukevia laitteita: pommikonnet,hävittäjät,kalustonkuljetuskoneet, jokkojen kuljetuskoneet,sotilashelikopterit, lennokit ja näihin eri versioita. maassa kulkevia: hyökkäysvanut, helkilökuljetusvaunut, ohjuskuljetus vaunut, ilmatorjuntavainut, pajon muita moottorikulkuneuvoja. veteen: monet erityyppiset laivat, ohjusveneet, sukellusveneet, lentotukialukset ym. ym. Maailmassa on nykyään tehty enemmän aseita kuin koskaan. Suurin aseittenvalmistaja on yhdysvallat. Yhdyavallat myy myös kaikkein eniten aseita, pääosa niistä menee lähi-itään. Yhdysvallat käyttää myös aseita kaikkein eniten. Sota Irakiin joka vieläkin on Yhdysvaltojen aseilla pidetty hallitus pystyssä. Afganistanissa sama tilanne, asein pidetään yhdysvaltojen mieleinen hallitus pystyssä. Somaliassa sama tilanne,… Lue lisää »

MDI
4 vuotta sitten
Reply to  matti

Onneksi Matti ei ole lainkaan asenteellinen, ihan pikkuisen tuli taas USA:n mollaamista.

MDI
4 vuotta sitten
Reply to  matti

Vielä pikkuisen tarkentaisin Matin jatkuvaa USA-paatosta maailman suurimmasta aseviejästä. Ruotsalaisen Siprin mukaan suurin aseviejävaltio on vuoden 2013 jälkeen ollut Venäjä, toisena USA ja kolmantena Kiina.

Venäjä muuten käyttää bruttokansantuotteestaan suuremman osuuden aseisiin kuin USA, mutta edistykselliset aseethan ovat aina olleet komukoiden mielestä ”rauhan aseita”, siksi kaikki terroristit on aseistettu Kalashnikoveilla.

Matti
4 vuotta sitten
Reply to  MDI

Viiminen tilasto muutama viikko sitten oli USA suurin aseiden viejä sekä valmistaja. suurin osa viennistä menee lähi-itään. Tämä on fakta tieto

Liikaa populaa
4 vuotta sitten

On kyllä täysin käsittämätöntä ja kestämätöntä, että asian suhteen huomio kiinnittyy ainoastaan päästöjen vähentämiseen, asian tärkeyttä mitenkään väheksymättä.

Erittäin tärkeää on myös estää ns. väestöräjähdys ja sitä kautta tässäkin ketjussa mainittu kansainvaellus. Johan sen Linkolakin ajat sitten oivalsi, että paha asuu ihmisissä, eli mitä enemmän ihmisiä, sitä enemmän pahaa.

Eihän missään ole määrätty, että maapallolle pitää syntyä yhtään uutta asukasta esim. vuoden kuluttua tästä päivästä. Eikö se ole outoa, että barrikadeja myöten vaaditaan ja asetetaan monelaisia rajoitteita ja kieltoja sille, mitä kansalaiset saavat tehdä, mutta väestönkasvua ei kukaan ole kyseenalaistamassa?