Uuraisilla bussin kulkua häirinneelle vaadittiin vankeutta, selvisi KSML:n mukaan sakoilla

3

Uuraisten niin kutsutussa bussikaappausjutussa syyttäjä vaati tekijälle tiistaina kolmea vuotta vankeutta, mutta Keskisuomalaisen mukaan tekijä tuomittiin vain 80 päiväsakkoon.
Kemiin joulukuussa matkalla ollut mies huusi syyttäjän mukaan ”Allahu akbar” ennen kuin tarttui linja-auton ohjauspyörään tai kuljettajan käteen, kertoivat Keski-Suomen käräjäoikeudessa oikeudenkäynnissä paikalla olleet Keskisuomalainen ja Yle.
Allahu akbar- eli Jumala on suurin -huuto on tullut tunnetuksi muun muassa terroristien hyökkäyksistä. Terroristiseen toimintaan viittaavia rikosnimikkeitä ei kuitenkaan syytekirjelmästä löytynyt, eikä myöskään poliisi ole kertonut tällaisesta.
Syyttäjä piti miehen tekoa vaarallisena ja vaati vuonna 1987 syntyneelle miehelle vankeusrangaistusta kaappauksesta, kolmesta pahoinpitelystä, rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, virkamiehen vastustamisesta ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Loimaalla vastaavanlainen tapaus

Käräjäoikeus ei kuitenkaan Keskisuomalaisen mukaan katsonut tekoa kaappaukseksi. Lehden mukaan oikeus katsoi, että puolustuksen esittämä vaihtoehtoinen tapahtumienkulku paniikkikohtauksineen oli mahdollinen. Lehden mukaan mies tuomittiinkin ainoastaan sakkoihin vaaran aiheuttamisesta, kahdesta tuttavansa pahoinpitelystä ja haitanteosta virkamiehelle.
Salissa olleen median mukaan syytetyn puolustus perusteli oikeudessa bussimatkan tapahtumia sillä, että mies oli paniikissa, huusi Jumalaansa apuun ja horjahti kuljettajan päälle.
Oikeudenkäynnissä oli riidatonta muun muassa se, että mies käytti ennen bussimatkaa päivittäin kannabista.
Tapaus sai runsaasti julkisuutta, koska peräkkäisinä päivinä joulukuussa oli kaksi lähes identtistä tapausta. Varsinais-Suomessa Loimaalla 4. joulukuuta epäilty onnistui poliisin mukaan vääntämään linja-auton rattia niin, että bussi ohjautui vastaantulevien kaistalle ja osui toiseen linja-autoon. Poliisi kertoi, että tapauksilla ei ole yhteyttä toisiinsa.
Loimaan epäillystä bussikaappauksesta on nostettu syytteet kaappauksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

https://www.ksml.fi/kotimaa/Uuraisten-bussikaappauksen-syytteet-romahtivat-Kolmen-vuoden-vankeuden-sijaan-80-p%C3%A4iv%C3%A4sakkoa/1336138
https://www.ksml.fi/kotimaa/Syytt%C3%A4j%C3%A4-Uuraisten-ep%C3%A4ilty-bussikaappaaja-huusi-Allahu-Akbar/1335915
https://yle.fi/uutiset/3-10673451

STT

Kuvat:

Niko

Eihän se pelkästään syyttäjän mukaan näin huutanut, vaan puolustus myöntää sen vain perusteita muuttaen.

Jep

Klikkiotsikointia. Allahu Akbar eli jumala on suuri on samanlainen fraasi kuin aamen. Aamenen, joka muuten tarkoittaa totisesti, sanomista ei silti sekoiteta terrorismiin tai muuhun rikolliseen toimintaan vaikka takuulla aamen on sanottu hyvin monenlaisissa yhteyksissä. Alluhu akbar ja aamen ovat myös fraaseja joita käytetään uskonnollisessa kontekstissa ja maallisessa kontekstissa. Surullista että jotkut, median klikkiotsikoiden tukemana, luulevat vakiintuneiden fraasien olevan merkki vaikka nyt terrorismista. Ei aamenen kuuleminekaan tarkoita, että heti täytyy alkaa suojelemaan paikalla olevia lapsia. Tietysti terroristi voi huutaa allahu akbar ja oikeus tulee tässäkin tapauksessa selvittämään mitä on tapahtunut ja miksi, mutta jos kerran syytteissä ei ole terroristista tekoa, niin… Lue lisää »

Niko

Jos tartut rattiin ja yrität ohjata linja-autoa vastaantulevien kaistalle 80km/h vauhdissa. Eiköhän siinä tosiaan pyydetä apua vääräuskoisten tappamiseen. Ainahan syyllinen voi vedota mielenvikaisuuteen kun vaan kertoo, että ”olen koko elämäni uskonut satuhahmoon”.