Krimin liittämisestä Venäjään tulee kuluneeksi viisi vuotta – Suomi huolestunut Krimin ihmisoikeustilanteesta

0

Krimin liittämisestä Venäjään tulee huomenna kuluneeksi viisi vuotta. Ulkoministeriö toistaa vuosipäivän yhteydessä, että Suomi tuomitsee Venäjän toimet kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan vastaisina.
– Suomi jatkaa EU-linjan mukaista laittoman liittämisen tunnustamattomuuspolitiikkaa ja tukee tilanteen vuoksi Venäjään kohdistettuja rajoittavia toimenpiteitä, ulkoministeriö sanoo tiedotteessa.
Ulkoministeriö sanoo Suomen olevan huolestunut Krimin huononevasta ihmisoikeustilanteesta, ja Venäjän vangitsemien ukrainalaisten siviilien kohtalosta. Eräs vangituista, elokuvaohjaaja Oleg Sentsov, sai viime vuonna Euroopan parlamentin myöntämän Saharov-ihmisoikeuspalkinnon. Myös Sentsovin vankilassa aloittamasta syömälakosta on uutisoitu laajasti.
– Pidämme tärkeänä, että Venäjä vapauttaa perusteettomasti vangitut ukrainalaiset, tutkii ihmisoikeusloukkaukset ja saattaa syylliset oikeuden eteen.
Ulkoministeriö pitää myös tärkeänä, että kansainvälisille järjestöille sallitaan esteetön pääsy Krimille.
Venäjän ja Krimin yhdistävän matalan sillan rakentaminen Kertshinsalmella on tulkittu Venäjän toimiksi rajata Asovanmeri omaksi sisämerekseen. Myös ulkoministeriö katsoo, että Venäjän toimet rikkovat Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja rajoittaa vapaata merenkulkua.
– Suomi kehottaa Asovanmeren ja Kertshinsalmen ongelmien rauhanomaiseen ratkaisuun ja välttämään tilannetta uudelleen kärjistäviä toimenpiteitä, ulkoministeriö sanoo.

STT

Kuvat: