Kummitusjuttu

0

ASKO LEHTONEN. Tunnettujen ihmisten lisäksi maailmassa on tunnettuja aaveita. Niistä kannattaa mainita ainakin kolme: Hamletin isän haamu, kommunismin aave ja se yksi.
Kommunismin aave esiintyy Karl Marxin ja Friedrich Engelin Kommunistisen puolueen manifestissa. Se kummittelee Euroopassa, ja sitä jahtaavat muun muassa paavi, tsaari ja Saksan poliisit.
Hamletin isän haamu tuli kertomaan, että hänet murhasi oma veli eli Hamletin setä. Willian Shakespearen keksimä Hamlet hoiti prinssin virkaa Tanskassa kauan ennen kuin sen naapurissa jahdattiin kommunismin aavetta.
Kolmas, se yksi, on haamu, joka oli Marjaanan ovella ja vanhan arkkiveisun mukaan kolkutti hijalleen. Marjaana päästi haamun sisälle, vei sen sänkyynsä ja huomasi vasta aamulla, että eihän vieras ollutkaan hänen ystävänsä Vilhelmi vaan Vilhelmin haamu. No, sattuuhan sitä.

Näistä esimerkeistä saa sen käsityksen, että aaveiden ja haamujen aika on ohi. Ei se ole.
Televisiossa pyörii Aaveiden jäljillä -sarja, jossa suomalainen veljespari tiimeineen etsii mainosten välissä paranormaaleja ilmiöitä. Salaisista kansioista löydettyjen tietojen mukaan seuraavassa jaksossa haamuja haetaan valtioneuvostosta.

Olen nyt suuressa rakennuksessa Snellmanin kadulla Helsingissä. On aivan pimeää, sillä aaveet näkyvät vain pimeässä, jolloin ei näy mitään muuta. Mutta olenko täällä yksin? Onko täällä ketään?
Nyt kuuluu jotain. Ovi kolahti, ja niskassa tuntuu viileä tuulahdus ulkoilmaa. Toimitusministeristön ulkotoimitusministerikö se siellä? Timo? Oletko se sinä? Voinko kysyä jotain?
– Minä vastaan. Vastaan, mitä haluan.
Mitä aiot tehdä nyt, kun et ole ehdolla eduskuntaan?
– Olen nuori mies. Elämä edessä. Se nähdään, mitä se tuo.
Erikoisesti sanottu aaveelta, mutta menköön yliluonnollisen retoriikan piiikkiin. Eikä 56-vuotias toisaalta ole vielä vanha. Sauli Niinistö valittin presidentiksi 63-vuotiaana ja Jorge Mario Bergoglio paaviksi 76-vuotiaana. Mutta onko sinulla vielä jotain sanottavaa ennen kuin katoat kuin vertauskuva Saharaan?
– Tulevaisuus on erilainen kohdallani kuin se on tähän asti ollut.
Timo? Timo? Oletko vielä täällä? Ei kuulu eikä tunnu enää mitään, mutta ei se mitään, sillä tämä oli huikea kokemus.

Mennään vähän eteenpäin. Aivan kuin sekä kuuloni että energiakenttämittarini tavoittaisivat jotain.
– Tulos tai ulos!
Mikä se oli? Aivan kuin joku olisi mutissut, että…
– Tulos tai ulos!
Kyllä. Nyt on vahva tunne, että olemme kohdanneet toisenkin haamun. Onko se Juha?
– On se. Pidin sanani ja lähdin ulos, kun ei tullut tulosta, mutta oikeastaan en lähtenytkään, vaan jäin kummittelemaan ja jatkan niin kauan kuin vain halutaan, sillä olen periaatteen mies.
Nyt ääni etääntyy, ja mittareissa viisarit painuvat alaspäin. Mutta vielä kuuluu jotain.
– Tulos tai ulos, sen minä osaan, mutta nyt pitäisi tietää, mihin ollaan menos.