Liigan ja Divarin kärkijoukkueiden tasoero tuli selväksi – Vilpas eteni Suomen Cupin finaaliin

0
Brandon Taylor ja Juho Nenonen esittelivät lahtelaisille, miltä Suomen parhaan koripallojoukkueen pelaaminen näyttää.

Korisliigaa johtava Vilpas eteni tiistaina koripallon Suomen Cupin loppuotteluun kaatamalla välierässä Divari A:ta johtavan Lahti Basketballin pistein 79–104 (53–40).

Vilpas kohtaa loppuottelussa Tampereen Pyrinnön. Arpaonni ei suosinut taaskaan Vilpasta, sillä loppuottelu pelataan Pyynikillä. Ottelun ajankohta selvinnee torstaina.

Cupin sääntöjen mukaan ottelussa saa käyttää vain kolmea ulkomaalaispelaajaa. Vilppaan jenkkiviisikosta huilasivat Jamie Skeen ja Reggie Dillard. Lisäksi Mikko Koivisto oli sivussa. Divari A:n runkosarjan voiton jo varmistaneesta Lahti Basketballista sivussa olivat kokeneet liigajyrät Vesa Mäkäläinen ja Vilppaastakin tuttu Sami Ikävalko, joten kumpikin joukkue oli parketilla normaalia suppeammalla kokoonpanolla.

Ottelu alkoi Cupin sääntöjen mukaan LaBan kymmenellä tasoituskolmosella. Niistä upposi kuusi, joten ylösheitto suoritettiin tilanteessa 18–0.

Vilpas aloitti ottelun terävästi ja teki kuudessa ensimmäisessä hyökkäyksessään kahden pisteen korin. Avausneljänneksen aikana kotijoukkueen tasoituskolmosilla hankkima etumatka supistui seitsemään pisteeseen, eikä loppuillasta ollut odotettavissa kovin jännittävää.

Mutta jännittävä siitä tuli ainakin hetkeksi: LaBa vei toisella neljänneksellä Perniöstä tutun Henry Pwonon johdolla reilun kahden minuutin pätkän peräti 12–0 ja siirtyi 51–31-johtoon. Tässä vaiheessa siis LaBa oli tehnyt viidellä viittä vastaan enemmän pisteitä kuin Vilpas!
Surkealla prosentilla kolmosensa upottanut Vilpas tiivisti LaBan shokkihoidon jälkeen puolustustaan ja kavensi taukotilanteeksi 53–40.

Vilpas aloitti toisen puoliajan terävästi, eikä LaBa onnistunut tekemään pelitilannekoria lähes neljään minuuttiin. Juho Nenosen hyökkäyslevypallojen jälkeisillä koreilla ero kaveni nopeasti neljään pisteeseen (55–51). Vilpas siirtyi ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon Jack Gibbsin kolmosella (57–59), kun kolmatta neljännestä oli pelaamatta neljä minuuttia. Gibbs heitti ottelussa ensimmäiset kymmenen kolmosta ohi ennen kuin jyvä löytyi.

LaBa ajatui kolmannen neljänneksen lopussa vakaviin virhevaikeuksiin ja Vilpas kasvatti tasaisesti johtoaan vapaaheittoviivalta. Brandon Taylorin viimeisen sekunnin kolmonen siirsi Vilppaan 11 pisteen johtoon ennen päätösneljännestä (63–74).

Kaukoheittoihinsa tutun tarkkuuden löytänyt Vilpas ratkaisi ottelun lopullisesti päätösneljänneksen alussa nakuttamalla kolme peräkkäistä kolmosta sisään. Jos tasoituskolmosia ei lasketa, voitti Vilpas ottelun 43 pisteellä.

Vilppaan tehokkaimmat pelaajat ottelussa olivat Nenonen (24 pistettä/12 levypalloa), Taylor (22/3), Antonio Ballard (18/11) ja Gibbs (16/0). Teemu Rannikko pelasi vain 17 minuuttia, jonka aikana hän ehti antaa kuusi koriin johtanutta syöttöä. Aatu Kivimäki antoi samalla peliajalla viisi koriin johtanutta syöttöä.

Sarjakärki Vilppaan kausi Korisliigassa jatkuu jo perjantaina, kun joukkue kohtaa sarjanelosen KTP:n vieraskentällä.