Mahdollisuutena urheiluammattilaisuus

0
– Nuoria saisi tulla enemmän triathlonin pariin, Veikka Sarén toivoo. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Suomen Triathlonliitto nappasi somerolaisen Veikka Sarénin jo 11-vuotiaana.

Somerolainen Veikka Sarén on ollut pienestä pitäen kova liikkumaan. Hän ihmetytti vanhempiaan pysyttelemällä jo alle kouluikäisenä sitkeästi aikuisten vauhdissa niin Torronsuon patikkamatkoilla kuin Ylläksen hiihtoreissuillakin. Viisivuotiaana Sarén kertoi Salon Seudun Sanomille (26.6.2007), miten oli ehtinyt polkea alkukesän aikana uuden pyöränsä matkamittariin yli 300 kilometriä ja harjoitella pituushyppyä niin, että osasi ”hypätä kaukaa pitkälle”.

Sinä kesänä Sarén pyöräili melkein joka päivä, ihmetteli uimavedessä pyörinyttä nuijapäätä, iloitsi hyvänmakuisesta korvatulehduslääkkeestä ja luki kirjastossa Koneviestiä, jossa oli sykähdyttäviä kuvia traktoreista, mutta mitä hänelle kuuluu nyt?

– Hyvää! Opiskelen ensimmäistä vuotta Kerttulin urheilulukiossa Turussa ja kuulun Suomen Triathlonliiton nuorten maajoukkueeseen, Sarén kertoo.

– Olen motivoitunut harjoittelija ja minulla on hyvät kestävyysominaisuudet, Veikka Sarén arvioi parhaita triathlon-ominaisuuksiaan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Triathlon yhdistää uinnin, pyöräilyn ja juoksun yhdeksi lajiksi. Veikka Sarén toteaa pyöräilleensä ja juosseensa aina, mutta kilpauinnin hän aloitti 10-vuotiaana, kun Someron uusi uimahalli Loiske avattiin.

– Sitten kuulin triathlonista ja 11-vuotiaana osallistuin ensimmäisen kerran Helsinki City Triathloniin.

Vuosi oli 2013, sarja pojat 12 ja lopputulos hopeaa. Kisassa uitiin sata metriä, pyöräiltiin viisi kilometriä ja juostiin puolitoista.

– Edelleni pääsi vain virolainen urheilija. Siihen aikaan Helsingin kisoissa kävi paljon virolaisia nuoria, jotka menestyivät joka sarjassa, Sarén muistelee.

Kisan perusteella Sarén sai samana vuonna kutsun Suomen Triathlonliiton leirille Pajulahden urheiluopistolle. Siellä hän tapasi Triathlonliiton päävalmentaja Paul Sjöholmin ja valmentaja Marko Riitijoen, joiden valmennusleireillä hän käy edelleen muutamia kertoja vuodessa. 13–14-vuotiaana Sarén treenasi jo täysillä.

– Triathlon on kiva, kun se yhdistää kolme lajia. En mielelläni keskittyisi vain yhteen. Triathlonin monipuolisuus on se juttu.

Veikka Sarén on voittanut triathlonissa nuorten SM-sprintin vuonna 2018 ja supersprintin SM-kisat Ahvenanmaalla 2017. Suomen nuorten cupin voitto on tullut jo monena vuonna peräkkäin.

16-vuotias Sarén kilpailee usein 19-vuotiaiden, joskus 23- vuotiaiden ja toisinaan jopa yleisen sarjan osallistujien seurassa.

– Sarjoja yhdistämällä syntyy hyviä kilpailuja, koska silloin samaan lähtöön saadaan enemmän porukkaa, hän toteaa.

Viime vuonna Sarén edusti Suomea triathlonin nuorten EM-kisoissa Kreikassa ja oli 17-vuotiaiden sarjassa A-finaalin 21. Edellisvuonna EM-kisat pidettiin Liettuassa. Silloin Sarén oli saman ikäsarjan B-finaalin neljäs. Oman ikäisistään hän oli tuolloin paras; 17 vuotta nuoremmille ei ole omaa sarjaa.

Maaliskuussa 17 vuotta täyttävän Sarénin lähestyvä kesä menee nuorten cupin kisoissa, joita on kymmenkunta kesäkuusta elokuuhun. Juhannuksensa kutsuvat nuorten EM-kisat Itävallan Kitzbühelissä.

– Hyvät sijoitukset kiinnostavat. Haluan kympin sakkiin, Sarén painottaa.

Hän toteaa, että taso tulee olemaan kova, mutta parasta sijoitusta on tavoiteltava. Nuorten EM-kisan pituus on supersprintti, jossa uidaan 500 metriä, pyöräillään 12 kilometriä ja juostaan 2,5–3 kilometriä.

– Vaikka matkat ovat lyhyitä, on kisan tempo kova eikä virheisiin ole varaa esimerkiksi vaihdoissa. Pyöräilyn keskivauhdit nousevat sprinttimatkalla 40 kilometriin tunnissa ja juoksuvauhdit ovat lähellä 3 500 metrin Cooper-vauhtia.

Sprinttikisoissa puolestaan uidaan 750 metriä, pyöräillään 20 kilometriä ja juostaan 5 kilometriä. Olympia-matka koostuu 1 500 metrin uinnista, 40 kilometrin pyöräilystä ja 10 kilometrin juoksumatkasta.

– Olympia-matkoilla kisataan vasta 23-vuotiaiden sarjassa, koska pitkät matkat ovat todella kuormittavia. Nuoria säästetään ja nopeusominaisuuksia vaalitaan. Myöhemmin haluan erikoistua juuri Olympia-matkalle, jossa pääsen edustamaan Suomea Olympialaisiin.

Veikka Sarén toteaa, että triathlonistin pitää rakentaa rauhassa kuntoaan ja vauhtiaan.
– Monet ammattilaiset ovat huippukunnossa noin 30-vuotiaina.

Viisivuotiaana uuden pyörän matkamittareineen saanut Veikka Sarén kertoi Salon Seudun Sanomille innostuksestaan eri urheilulajeihin.

Triathlon on yksilölaji, mutta treenaaminen on mukavampaa porukassa. Turussa Sarén osallistuu kilpauimareiden uintitreeneihin. Hän toteaa, että uintinopeuden kehittäminen on äärettömän tärkeää, koska triathlon-kisa on menetetty, jos uinnissa jää piirunkaan vertaa pääjoukosta.

– Pitää päästä pyöräilyryhmään mukaan, koska ajamalla sitä ei saa kiinni. Sen jälkeen ei tarvitse kuin pysyä pystyssä ja kaikki on mahdollista, Sarén tietää.

Hän toteaa triathlonin olevan raju ja karu laji.

– Kestävyysurheilu ei ole Suomessa tällä hetkellä kovassa huudossa, mutta triathlonin imago on mukavasti noussut. Harrastaja- ja kilpailijamäärät ovat kasvaneet, hän iloitsee.

– Enemmän saisi nuoria tulla mukaan.

Sarén sanoo triathlonin olleen pitkälti keski-ikäisten suosiossa: moni harrastaa pelkästään omaksi ilokseen ja itseään haastaakseen. Hän toteaa, että kaikessa monipuolisuudessaan laji sopii mainiosti kuntoilijoille.

Ylivoimaisesti suosituin kisa on Helsinki City Triathlon, joka käydään ulkoaltaassa Helsingin uimastadionilla. Jokainen löytää itselleen sopivan luokan kisassa, jossa ovat erikseen luokat muun muassa aikuisen ja lapsen osallistumiseen parina sekä muille kuin kilpapyörillä ajaville, jossa voi polkea vaikka Jopolla.

Veikka Sarénin arki Turussa koostuu treeneistä ja koulunkäynnistä. Viikonloppuisin hän suuntaa kotiin Somerolle. Parhaiten hän rentoutuu kotona ja kavereiden seurassa. Vapaa-aikaa tarvitaan palautumiseen.

– Välillä käyn myös ratajuoksukisoissa. Kahtena viime vuonna olen juossut kauden kotimaisia kärkiaikoja 2 000 metrillä ja 3 000 metrillä. Juoksisin enemmänkin, jos olisi aikaa. Elämä ei saa tässä iässä olla pelkkää urheilua, Sarén miettii.

Hän harrastaa menestyksekkäästi myös maastojuoksua: toissa vuonna nuorten SM-kisoista tuli kultaa ja viime vuonna hopeaa. Paras uintisijoitus on tähän mennessä SM-kisojen viides 400 metrin sekauinnissa lyhyellä radalla vuonna 2017.

Veikka Sarénin lukion jälkeiset tulevaisuuden suunnitelmat ovat auki:

– Mahdollisesti ura ammattilaisena triathlonissa.

 

PIENESTÄ PITÄEN
Veikka Sarén
– Syntyi Somerolla 3.3.2002.
– Opiskelee Kerttulin urheilulukiossa Turussa.
– Harrastanut pienestä asti monipuolisesti liikuntaa.
– Aloitti triathlonissa kilpailemisen 11-vuotiaana.
– Voittanut nuorten Suomen mestaruudet triathlonin sprintissä vuonna 2018 ja supersprintissä vuonna 2017.
– Kuuluu Suomen Triathlonliiton nuorten maajoukkueeseen.
– Edustaa Suomea juhannuksena pidettävissä nuorten EM-kisoissa Itävallassa.
– Treenasi viime vuonna 600 tuntia.
– Tavoitteena ammattilaisuus.