OrPo haki ensimmäisen vierasvoittonsa ikinä LP Viestistä – Salohallissa punaisten korttien täyteinen välierätrilleri

1
LP Viestin Lotta Piesanen (vas.) ja Hillaelina Hämäläinen tavoittelivat palloa, jonka tieltä päävalmentaja Tomi Lemminkäinen askelsi pois. (kuva: SSS/Marko Mattila)

Oriveden Ponnistus selviytyi voittajana lentopallon naisten Mestaruusliigan trillerimäisestä avausvälierästä LP Viestiä vastaan. Salohallissa kello 18.30 alkaneen ja Ylen Urheiluruudun jälkeen päättyneen ottelun loppulukemiksi kirjattiin 2–3 (25–15, 24–26, 25–23, 15–25, 12–15).

Vierasvoitto oli OrPolle ensimmäinen ikinä LP Viestistä. Salolaisseura perustettiin vuonna 2008. LP Viestille tappio liigavälierissä ensimmäinen seitsemään vuoteen.

Finaalipaikkaan vaaditaan kolme otteluvoittoa. Toinen välierä pelataan ylihuomenna lauantaina kello 17 Orivedellä. Torstain avausvälierän yleisömäärä oli 539.

LP Viesti aloitti puolivälieräsarjasta tutulla seitsikolla Anna Czakan, Hillaelina Hämäläinen, Lena Lymareva-Flink, Lotta Piesanen, Lena Prokopenko, Jenna Rosenthal ja Viktoriia Tuchashvili. OrPon seitsikkokaan ei sisältänyt yllätyksiä.

Aivan ensimmäisen erän alkuhetket kulkivat OrPon tahdissa, kun joukkue siirtyi 6–4-johtoon LP Viestin heikohkojen puolustusten johdosta.

Tahti kääntyi kuitenkin täysin, ja Piesasen puolimaratonin mittaisen syöttövuoron jälkeen tilanne oli kahdeksan peräkkäistä pistettä tehneelle kotijoukkueelle 12–6. LP Viestin hyökkäystehot alkoivat olla tavanomaisen kovat, ja virheet tulivat OrPon kenttäpuolelta.

Tämän jälkeen ensimmäinen erä kulki tasaisesti, mutta salolaisten etulyöntiasema säilyi. Joukkue sai OrPon vastaanottoa rikki, ja jälki oli tuhoisaa. Piesasen seuraavakin syöttövuoro venähti, ja yleispelaaja nousi jopa erän ykkösnimeksi.

Tuchashvili pyöritti peliä niin, että LP Viestin hyökkäysprosentti nousi 50:een OrPon 26:a vastaan. Rosenthal teki virheetöntä työtä (5/+5), Lymareva-Flink keräsi saldon 3/+2 ja Laak 3/+1. OrPosta kukaan ei ollut tehnyt kahta pistettä enempää, ja yleispelaaja Shannon Dugan oli tehotilastossa pahiten pakkasella (1/–4).

Toinen erä alkoi samantapaisesti kuin ensimmäinen: OrPo johti 5–1 LP Viestin hyökkäysvirheiden avulla. Kotijoukkue tuli jälleen lähemmäs (5–6), mutta nyt vierailijat saivat pidettyä etulyöntiasemaa pidempään. Ensin LP Viesti lahjoitti pisteen väärällä kenttäjärjestyksellä, ja heti perään passari Erica Handley hyökkäsi harvinaisesti kolmannesta kosketuksesta: 5–9.

OrPo pelasi libero Sanna Häkkisen johdolla oivaa puolustuspeliä. LP Viesti takoi kuitenkin pisteitä ”väkisin”, ja OrPon hyökkäysvirheiden perisynnit toivat tilanteen 12–12-tasalukemiin. Tuchashvili löysi keskitorjuja Czakania totutun hyvin peliin mukaan.

Orivetiset nousivat jälleen johtoon runkosarjan torjuntatilaston ykkösnimen Saara Lepistön kahdella peräkkäisellä torjunnalla. Tuomariratkaisu kuumensi tunteita LP Viestin leirissä: päävalmentaja Tomi Lemminkäiselle keskikentän visiitistä keltainen kortti ja kotijoukkue aikalisälle numeroissa 16–19.

LP Viesti nousi jälleen pisteen päähän, kun vastustajan yhdysvaltalaiset laitapelaajat Dugan ja Tiana Dockery eivät saaneet hyökkäyksiään kenttään asti. Vastaavasti ensi viikolla 38 vuotta täyttävä passari Tuchashvili puolusti muutamaan kertaan erinomaisesti.

OrPo piti kuitenkin johtonsa siten, että se lunasti kaksi eräpalloa. Ensimmäinen oli lähellä tuottaa tuloksen, mutta Piesanen selvitti tilanteen.

Piesasen hyvä syöttö alusti seuraavan pisteen, jossa pallon painoi kenttään vaihdosta tullut Lena Prokopenko. Kolmas eräpallokerta sanoi kuitenkin tasoitustoden Lepistön torjuessa erän mittaan vaikeuksissa olleen Lymareva-Flinkin hyökkäyksen.

LP Viestin tehoja kahden erän jälkeen: Piesanen 9/+5, Rosenthal 7/+6, Laak 7/+4, Lymareva-Flink 5/–3, Czakan 4/+2. OrPon Lepistön kaikki neljä pistettä olivat tulleet torjunnoilla. LP Viestin liberon Hillaelina Hämäläisen vastaanottoprosentti oli vakuuttava 71, täydellisten nostojen osuus samainen huikea 71.

Kolmas erä alkoi LP Viestin punaisella kortilla ja sitä kautta OrPon pisteellä. Ylipäätään erän alkutahdit olivat jälleen vierasjoukkueen: 5–8, ja samalla tavalla tilane myös tasoittui: 9–9.

Viimeistään tässä vaiheessa OrPo osoitti ensimmäisen erän vaikeuksien jääneen taakse. Se toteutti vahvuuksiaan eli torjunta- ja puolustuspelaamistaan hyvin, ja myös hyökkäys tuotti tarvittavan määrän pisteitä. Onnistumisia saivat vuoroillaan Handleyn tarjoiluista hakkuri Nelli Rantanen sekä keskitorjujat Lepistö ja Netta Rekola.

Myös Dugan hoiti vastaanottotehtäviä tässä vaiheessa hyvin, ja LP Viesti joutui aikalisälle lukemissa 14–17. Seuraavan aikalisän vuoro oli tilanteessa 17–20.

Tuchashvilin ässä toi kuitenkin salolaiset pisteen päähän ja veivät OrPon Apostolos Oikonomoun ottamalle aikalisälle. Huikea, kovia lyöntejä ja erinomaisia puolustuksia sisältänyt piste päättyi Czakanin torjuntapisteeseen: 21–21.

Viihdyttävä ja varsin hyvätasoinen erä oli sittenkin kääntymässä LP Viestin eduksi. Laak näytti nousevan ratkaisijaksi silloin, kun sitä tarvittiin. Hänen ja Piesasen hyökkäykset toivat kotijoukkueelle kolme eräpalloa, joista ensimmäisen OrPo selvitti torjunnalla. Toisen Laak hyökkäsi kenttään, mutta sääntöjen vastaisesti verkkoantennin kautta. Tuchashvili–Czakan-tandem toi kuitenkin salolaisille erävoiton.

LP Viestin tehoja kolmen erän jälkeen: Laak 12/+6, Piesanen 11/+4, Czakan 9/+5, Lymareva-Flink 9/–1, Rosenthal 8/+7, Tuchashvili 6/+5. Hämäläisen vastaanottoprosentti sekä yleisesti että täydellisten nostojen osalta 64.

Eikä kolmea samanlaista erän alkua ilman neljättä. Jälleen mentiin alkuvaiheissa OrPon tahdissa joukkueen saatua ensin LP Viestin vastaanottoa hajalle ja sen jälkeen omia hyökkäyksiä onnistumaan. Suurimmillaan oltiin lukemissa 4–9.

Tutulla kaavalla myös jatkettiin, kun LP Viesti tuli lähemmäs virheiden sävyttämässä vaiheessa. Kotijoukkueen takamatka kävi pienimmillään kahdessa pisteessä, 10–12.

Tällä kertaa OrPo ei kuitenkaan suostunut menettämään johtoansa. Puolustuspelaamisessa oli juuri tässä vaiheessa selkeä ero orivetisten eduksi, ja Lemminkäinen teki passarivahdon Tuchashvilistä Krystsina Yagubovaan lukemissa 12–17.  Välitöntä apua ei kuitenkaan tullut, ja nyt Lymareva-Flinkille näytettiin punaista korttia. 12–20-tilanne enteili jo vahvasti viidettä erää, joka myös koitti nopeasti.

Viides erä:
Dockery hyökkää pitkän pallon jälkeen leveäksi: 1–0.
Handleyn ja Rekolan ajoitus pielessä, hyökkäystä ei koskaan tule: 2–0.
Czakan syöttää ässän ja aiheuttaa Duganille vasta ensimmäisen vastaanottovirheen: 3–0.
Rosenthal torjuu Dockeryn: 4–0.
Dockery saa syöttöputken poikki: 4–1.
Dockery sijoittaa pallon sormilyönnillä kenttään: 4–2.
Ensin hyvää puolustamista, ja lopulta Laakilta erittäin hyvää hyökkäämistä: 5–2.
Rantanen torjunnan käsistä: 5–3.
Dockeryn syöttö aiheuttaa ongelmia, ja Dugan lyö vastapalloon: 5–4.
Dockery hyökkää kaukaa pitkäksi: 6–4.
Rantanen torjuu Lymareva-Flinkin hyökkäyksen: 6–5.
Nyt Lymareva-Flink hoitaa pisteen: 7–5.
Duganin keskinkertainen hyökkäys jää LP Viestin kenttään: 7–6.
Laakin hyökkäys riittää: 8–6.
Hämäläinen puolustaa, mutta Duganin seuraava hyökkäys tuo tuloksen: 8–7.
Laakin hyökkäys painuu leveäksi, mutta tuomaristo näyttää torjuntakosketusta: 9–7.
Laak hoitaa pitkähkön pallon: 10–7.
Tällä kertaa Laakin hyökkäys päättyy torjuntaan: 10–8.
Rekolan ”satanen” toimii vastustamattomasti: 10–9.
Tuchashvili pystyy tarjoamaan Piesaselle kelpo paikan, jonka hän hyödyntää: 11–9.
Nyt Tuchashvili löytää keskeltä Rosenthalin: 12–9.
Erinomaisesti pelaava Handley ruokkii jälleen Rekolaa: 12–10.
Dockery hyökkää torjunnan käsistä leveäksi: 12–11.
Dockery torjuu Laakin: 12–12.
Handley syöttää tuiki harvinaisen ässän Hämäläisestä: 12–13.
Dockery torjuu Rosenthalin: 12–14.
Rekola torjuu Piesasen: 12–15.

Lue lisää perjantain lehdestä

 

Satakutonen

Viidennen erän loppu hämmästyttää, mutta samanlaista mahalaskua tuskin tulee enää tähän ottelusarjaan, ja ratkaisu siirtyy takaisin Saloon.