Rinne oikoo lihaveropuheita: SDP ei nostaisi lihan tai maidon arvonlisäveroa vaan alentaisi kasvisten veroa

1

SDP ei ole nostamassa lihan tai maidon arvonlisäveroa nykyisestä 14 prosentista, oikoo SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lihaveropuheista syntyneitä väärinkäsityksiä STT:lle. SDP pudottaisi sen sijaan ilmastoystävällisempien kasvisten arvonlisäveroa, jotta ihmiset ostaisivat enemmän niitä.
– Lasten tulevaisuuden kannalta on kuitenkin oikein todeta, että lihan tuotannossa Suomessakin on merkittävästi ilmastopäästöjä, ja meidän täytyy löytää keinoja, joilla niitä vähennetään. Mielestäni yhdessä tuottajien kanssa pitää lähteä miettimään sitä, miten yhtäältä vesistö- ja toisaalta ilmastokuormitusta voi vähentää.
Ilmastolle haitallisten arvonlisäverojen kiristäminen osuisi pienituloisiin, minkä Rinnekin myöntää. Hänen mukaansa puolueella ei vielä ole konkreettista esitystä, miten tämä kompensoitaisiin.
– Ituja on siitä, että se tehtäisiin yleisturvamallin perusteella, jota luodaan sosiaaliturvamallin pohjaksi. Siinä otetaan huomioon, että myös verotus saattaa olla sosiaalisesti epäoikeudenmukaista, vaikka muuten perusteltua. Sosiaaliturvatuki toimii niin, että se kompensoi verotuksen epäoikeudenmukaisuuksia.

Suomi voi hyötyä ilmastonmuutoksesta

Rinne laskee Suomen tulevan taloudenkin kannalta paljon sen varaan, että ilmastonmuutos vaatii globaaleja ratkaisuja. Hänen mielestään on selvää, että Suomi voi osaamisellaan olla maa, joka hyötyy tästä tulevaisuudessa.
– Esimerkiksi Lappeenrannan yliopistossa on rakennettu hiilidioksidikaapparia. Uskon, että meillä on iso mahdollisuus löytää vahvaa, kestävää kasvua, joka alkaa irrota raaka-ainepohjaisesta taloudesta. Voimme muuntaa oman talouden rakenteemme niin, että hyvinvointivaltio ei enää nojaakaan siihen, miten paljon kulutamme luonnonvaroja.
Rinteen mielestä kysymys on kunnianhimon tasosta ja siitä, että poliitikot uskaltavat puhua asioista niiden oikeilla nimillä.
– Jos tähän ei nyt löydetä vastauksia, olemme todella hankalassa tilanteessa. Mielestäni on vastuutonta sanoa, että suomalaisten ei tarvitsisi tehdä omaa osaansa tässä. Olemme hyötyneet teollistumisesta ja teknologian kehittymisestä aika paljon ja käytämme tällä hetkellä luonnonvaroja enemmän kuin maapallo kestää.

STT

Kuvat:

Mielipide

Seli seli selittelijä. Jokainen uskoo mihin uskoo, mutta tämä mies ei ole uskottava.