Salon opetuslautakunta torjuu Uskelan koulun siirron Torikadulle

18
Uskelan koulun vanhemmat kokoontuivat opetuslautakunnan kokouksen alla kaupungintalolle. Vanhemmat vastustavat lasten siirtoa Torikadulle.

Salon opetuslautakunta ei hyväksy Uskelan koulun Kavilankadun yksikön siirtoa väistötiloihin vanhan Hermannin kiinteistöön Torikadulla. Sen sijaan lautakunta esittää, että tilapalvelut käynnistää viipymättä kiireelliset toimenpiteet modulikoulun hankkimiseksi Kavilankadulle.

Lautakunta hyväksyi Antti Olkinuoran (ps.) tekemän ja Hannu Eevan (sd.) täydentämän esityksen tiistaina äänin 9-4.

Lautakunnan esitys etenee seuraavaksi kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsiteltäväksi.

Apulaiskaupunginjohtaja Jari Niemelä esitti, että ensimmäisen luokan opetus ja esikoulu olisi siirretty Kavilankadulta väistötiloihin Uskelan koulun Anjalankadun yksikköön ja isompien lasten opetus Torikadulle.

 

 

Hoo

Eipä ole järjen hiventäkään ehdotuksissa siirtää oppilaat Torikadulle. Opetuslautakunta teki järkevän päätöksen.

Erikoinen kuvio kaikkin puolin, hidastelua, jarruttelua ynnä muuta viivyttelyä ajatuksena ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin Torikatu. Ei se niin vaan voi mennä.

Salon kannattaisi ostaa modulikoulu omaksi vuokraamisen sijaan, sen verran lehtikirjoittelun perusteella on varhaiskasvatuksen tiloissa ongelmia eri puolilla Saloa. Tiloja voi käyttää sen pari vuotta Kavilankadulla kun uutta rakennetaan ja sen jälkeen purkaa ja loppusijoittaa ne toisaalle.

Hajattelija

Onko Kavilankadun vajoaminen oikeasti noin vakavaa? Olisko rakennuksella kuitenkin vielä käyttövuosia? Ollaanko tämän asian kanssa turhan hysteerisiä?

Make

Asiantuntijat ovat neuvoneet poistumaan talosta vuoden 2019 aikana, koska talo painuu epätasaisesti ja painumavauhti on kiihtyvää (viimeisin opetuslautakunnan esityslista, löytyy netistä http://salo.oncloudos.com ). Tämä on ollut tiedossa jo pitkään, päätöstä vetkutellaan.

Talolla itsellään olisi peruskorjauksen paikka joka tapauksessa, vaikka paalutus tehtäisiinkin uudelleen. Kustannusero ei ole valtaisan suuri uuden rakennuksen ja korjauksen välillä.

Tärkeintä nyt olisi, että päätökset tehdään pian. Perniön uuden koulun kanssa on nähty että hidasta on, ei oikein etene. Voisiko tarjoukset uusista väistötiloista pyytää jo kaupunginhallituksen kokoukseen ja hankinnasta tehdä päätökset samalla? Moduleista tehtävät väistötilat voivat kyllä olla pysyväkin ratkaisu, mikä sitä estää?

MDI

Lehtikirjoitteluun ei voi kyllä perustaa mitään tietoa varhaiskasvatus- tai koulutilojen ongelmista, kyse on enimmäkseen keski-ikäisten henkilöiden pöhinästä. Kotona tasakattoisessa lastulevy/valesokkelirivitalossa muovimattokylppäreineen ei ole koskaan mitään ongelmia tai uretaani/silikonieristetyssä rintamamiestalossa vaan kaikki on aina työpaikan syytä. Miksiköhän Venetsiassa on niiiiiin ihanaa!?

Äitee

Nyt sitten Salon säästötoimet koskevat vain esikoulu-ekaluokkalisia, joille periaatteessa pitäisi taata turvallinen koulutien alku. Mutta periaatteet ovat aina olleet myynnissä Salon kaupungissa.
Onko niin että näin pienet lapset heitetään Anjalankadulle, ja miten taataan koulurauha ja turvallisuus siellä?

Äitee

Jos jonkun on Anjalankadulle siirryttävä (moduulikoulun koossa säästettäessä), olisiko aiheellista siirtää sinne suurimmat luokat, joilla koulutie on jo turvallisesti alkanut.
Nyt on helppo potkia tulevia ekaluokkalaisia ja eskarilaisia, jotka vasta odottavat tietoa tulevista koulupaikoista. Eivätkä edes välttämättä tiedä tulleensa potkituiksi. Eli 6 ja 5 luokat Anjalankadulle jos moduulikoulussa pitää säästää.

Pian tämäkin lähtee lapasesta

Avaisitko hieman sitä mikä uhkaisi lasten turvallisuutta ja koulurauhaa?

Make

Tuo apulaiskaupunginjohtajan ideahan tässä opetuslautakunnan toimesta tyrmättiin. Nyt odotellaan kaupunginhallitusta ja -valtuustoa

M.H.

Tiistain lehdessä Antti Olkinuora esiintyi Vanhempaintoimikunnan puheenjohtajana ja keskiviikon lehdessä esityksen tekijänä opetuslautakunnassa. Mitä on tapahtunut jääviyssäännöille. Kohta taas haetaan oikeusasiamieheltä mielipidettä miten homma meni oikein vai menikö?

Pecc@

Ei kukaan enää välitä jääviydestä. Hyvä hallinto on vain etäinen piste peruutuspeilissä kun Salossa tehdään päätöksiä.

Apulaisoikeusasiamiehen huomautukset ja selvitysvaliokunnat on merkki siitä.

Suo siellä, vetelä täällä

Salossa on käsillä kohtalaisen monitahoinen ongelma koulujen kohdalla. Oppimisselvitystä pantataan, eli ei ole ainakaan julkisuudessa tietoa ns. isosta kuvasta tarpeiden osalta. Paljonko, ja minkälaisia kouluja (ala- ja ylä-) tullaan tarvitsemaan, ja missä niiden kannattaisi sijaita? Mitkä nykyisistä rakennuksista ovat realistisesti käyttökelpoisia yleensä, ja erityisesti jos vielä uuden uljaan opsin tarkenteet mm. oppimisympäristöille otetaan huomioon. Montako alakoulua Saloon tarvitaan, montako yläkoulua, montako lukiota? Torikadun osalta tilanne on mielenkiintoinen jos sinne ei alakoulua siirretä. Onko rakennus nyt kaavaillun remontin jälkeen kelvollinen toimimaan Hermannin yläkoulun tilana? Hermannin opettajat kaipaisivat Ylhäistentieltä takaisin Torikadulle. Ylhäistentien tila on kaikkea muuta kuin ongelmaton, eli tuollakin on paljon… Lue lisää »

Ex-Noksu

IoT-campuksen osalta terveempi kehitys vei koululaisten mahdollisuudet. Tietääkseni Kammasta ollaan remontoimassa kolmea siipeä (Cencorpille) ja yksi niistä on entinen ruokala, jonka eteen juuri tehdään teollisen toiminnan vaatimia lastauslaitureita. Centron C-siivessä on kolme isoa tyhjää kerrosta, joihin saisi kymmeniä luokkahuoneita. Ongelmana koko kampuksella on ison koululaismäärän ruokailu, nyt kun akkutehdas ottaa tehtaan ja ns. Palvelurakennuksen käyttöönsä.
Toisaalta en mene sanomaan ovatko kaikki IoT-campuksen tilatkaan ongelmattomia, ainakin Centron B-siiven lasiseinät ovat vuotaneet. Nakolan 2-kerros tyhjennettiin aikanaan osittain sisäilmaongelmien vuoksi.

Amk opiskelija

Kyllähän sen nyt järkikin sanoi että ammattikorkeakoulu käyttöön tehdyt tilat eivät sellaisenaan sovi yläkoululaisille. Lisäksi siellä oli kosteusongelmia jo Amk:n aikana, laajennusosan rakentamisen jälkeen. Vettä pääsi vanhan ja uuden osan väliin jostain. Sitä en tiedä hyvinkö tuo ongelma silloin hoidettiin, mutta kaikenkaikkiaan tyhmä siirtää oppilaita sinne. Kaikista paras olisi ollut että amk olisi jatkanut Ylhäisten kiinteistössä, ei kai ne iot:n tilat niin ihmellisiä ole…

Tarvitaan terveitä ratkaisuja!

Salo kaipaa uusia ratkaisuja. Käyttöikänsä päässä olevat koulut tulisi kartoittaa, samoin pahasti sisäilmaongelmaiset ja poistaa ne suunnitelmista vihdoin kokonaan. Miljoonilla korjaaminen tulisi lopettaa, jos rakennusta ei saada kuntoon. Pitäisi suunnitella tulevaa, parempaa Saloa ja poistaa terveyshaittoja ja elinikäistä altistusta aiheuttavat tilat käytöstä. Kaupunkiin alkaisi virrata lapsiperheitä, kun olisi puhdas alakoulu ja yläkoulu tai yhtenäiskoulu. Salossa ei tällä hetkellä ole yhtään puhdasta yläkoulua ja alakouluistakin vain muutamassa voidaan sisäilman suhteen hyvin. Ylhäistentieltä ei todellakaan kaivata tuhannet lapset sairastuttaneeseen Torikadun kiinteistöön, vaan kaivataan turvalliset ja terveelliset koulutilat, joissa ihmiset eivät jatkuvasti ole sairaana. Altistus on elinikäinen ja vammat pysyviä, näillä asioilla ei… Lue lisää »

Jotain tarttis tehdä

Näistä kaupungin kiinteistöistä tulisi saada kattavasti tehdyt selvitykset, kunnosta ja korjaustarpeista. Tilojen käyttäjille oirekyselyt ja tiloille kuntokartoitukset. Jahkailu ja ihmettely saa jo riittää. Kenenkään terveyttä ei tule vaarantaa. Tämänhetkinen toiminta tulee monella tavalla kalliiksi.

Tapio Äyräväinen

Hyvä nimetön mies (tai nainen)!

Selvitykset on tehty aikoja sitten. Asialla oli Sirate Group (kuukkeloi) ja paperit ovat tallessa. Ne voi tilata tilapalvelujen johtajalta, kaupungininsinööri Janne Lehdolta.

Siitä vain perehtymään. Käytettävissä oleva tila ei anna myöden niiden esittelyä tällä seinällä.

Lisäksi ne ovat varsin tylsää luettavaa.

Make

Kun niitä kerran on tehty, mikseivät ne ole julkisia? Toisin kuin esimerkiksi Turussa? Mitä salailtavaa niissä on, vai pelätäänkö että joku niistä oikeasti ymmärtää jotakin ja tulee pahoja kysymyksiä.

Monella itse asiassa olisi varmaan kiinnostusta niihin tutustua jos ne olisivat julkisia, mutta aikamoinen kynnys alkaa niitä erikseen tilailemaan. Salattavaa tietoahan noissa ei ole ja on jämähdetty vähän menneisyyteen kun niitä ei heti laiteta näkyville.

Make

Julkisia, eli tarkoitin siis että netistä ladattavissa.