Slovakian presidentinvaalit toiselle kierrokselle – vastakkain hallituksen äänekäs arvostelija ja maan nykyinen EU-komissaari

0

Slovakian presidentinvaalit etenevät toiselle kierrokselle, jossa vastakkain ovat maan hallituksen äänekäs arvostelija Zuzana Caputova sekä maan nykyinen EU-komissaari, komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic.
Liberaalia ja EU-myönteistä PS-puoluetta edustava Caputova nousi lauantaina pidetyn ensimmäisen kierroksen selväksi voittajaksi. Hän sai reilun 40 prosentin kannatuksen, kun äänistä oli laskettu liki 99 prosenttia. Sefcovic sai vajaat 19 prosenttia äänistä.
Vaalien toinen kierros pidetään kahden viikon päästä.
Slovakian presidentin tehtävä on pitkälti seremoniallinen. Presidentti ratifioi kansainväliset sopimukset, nimittää korkeimmat tuomarit ja toimii puolustusvoimien ylipäällikkönä. Jos Caputova, 45, voittaa, hänestä tulee Slovakian ensimmäinen naispresidentti.
Caputova oli mukana laajoissa hallituksenvastaisissa mielenosoituksissa sen jälkeen, kun korruptiota tutkinut toimittaja Jan Kuciak tapettiin viime vuonna. Tapaus ravisutti maata ja herätti kysymyksiä maan poliittisesta korruptiosta ja lehdistönvapaudesta.

Slovakialainen miljonääri sai syytteen murhan tilaamisesta

Kuciak ja hänen kihlattunsa ammuttiin vuosi sitten helmikuussa. Kuciak oli juuri aikeissa julkaista jutun Slovakian poliitikkojen epäillyistä yhteyksistä Italian mafiaan. Neljä ihmistä on syytettynä murhasta.
Torstaina syyttäjät kertoivat, että slovakialainen liikemies ja miljonääri Marian Kocner on saanut syytteen murhan tilaamisesta. Kuciak oli selvittänyt miehen liiketoimia.
Pääministeri Roberto Fico joutui eroamaan murhan nostattaman myrskyn jälkeen, mutta hän toimii edelleen maata hallitsevan vasemmistopopulistisen Smer-SD:n puheenjohtajana.
– Caputova vetoaa niihin, jotka inhoavat korruptiota ja ovat tyytymättömiä hallitukseen, joka heidän mielestään ajaa omia etujaan, sanoi Keski-Eurooppaan erikoistunut asiantuntija Kevin Deegan-Krause Yhdysvaltojen Wayne Staten yliopistosta.
Sefcovicilla taas on takanaan maan valtapuolueen tuki.
Slovakian nykyinen presidentti Andrej Kiska ei hae jatkokaudelle.

STT

Kuvat: