Sote-linjaukset ennen vaaleja

0
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitteli torstaina puolueensa sote-askelmerkit tulevalle vaalikaudelle.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelu alkaa taas heti, kun uusi hallitus saadaan pystyyn vaalien jälkeen. Osa puolueista on jo julkistanut sote-esityksiään, ja lisää on luvassa. Kyseessä on kaikkia koskeva uudistus, ja on hyvää äänestäjien palvelua kertoa mahdollisimman selvästi, mihin suuntaan sitä aiotaan vaalien jälkeen viedä.

Kannatusmittauksissa vahvaa johtopaikkaa pitävä SDP paljasti omia hahmotelmiaan torstaina. Yllättävää ei ollut ainakaan se, että demarit puhuvat kunnista, eivät maakunnista. Aiemmin käytetty aluekunta on vaihdettu sote-kunnaksi, joita perustettaisiin 18. Niillä olisi itsehallinto ja verotusoikeus.
SDP:n uudistuksessa keskityttäisiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Samalla linjalla on vihreät, jotka eivät pidä 18 maakuntaa huonona vaihtoehtona. Vihreätkin antaisi sote-alueille verotusoikeuden, ja niillä tulisi olla valtionosuusjärjestelmä. Näin ne muistuttaisivat nykyisiä kuntia.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä esitteli jo viime viikon lopulla uutta sote-mallia, joka olisi riisutumpi kuin kaadetun hallituksen ajama: ”maakuntapohjainen järjestäminen ja julkinen terveydenhuolto”. Sen jälkeen hän on sanonut myös, että 18 maakunnan lisäksi Helsinkikin voisi saisi maakunnan tehtäviä.
Tästä riittää väännettävää ensi hallituskaudellekin, sillä erikoisasemaa ovat matkan varrella vaatineet pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) johtaman Helsingin lisäksi myös muut suuret kaupungit.

Kokoomuskaan ei aja enää samaa uudistusta kuin hallituksessa. Puolue aikoo julkistaa sote-linjauksensa ennen eduskuntavaaleja, mutta Petteri Orpo antoi siitä jo vihjeitä tällä viikolla. Elementit ovat tuttuja: on keskityttävä sosiaali- ja terveydenhuoltoon, ja palveluiden järjestäjien pitää olla vahvempia kuin nykyiset kunnat.
Orpo antoi kuitenkin ymmärtää, että alkuperäisen maakuntauudistuksen kaltaisia itsehallintoalueita ei välttämättä tarvittaisi (SSS 14.3.).
Edellisen hallituksen aikana sote-uudistusta valmisteltiin parlamentaarisesti ja päättyvällä vaalikaudella hallitusvetoisesti. Nyt olisi eduskunnan yhteisen hankkeen ja parlamentaarisen valmistelun vuoro.