Syyte: Pääkaupunkiseudulla kymmenille taksiyrittäjille kuskeja vuokrannut firma maksoi pimeitä palkkoja yli 2,5 miljoonaa euroa

0

Taksikuskeja pääkaupunkiseudulla useille yrityksille vuokrannut yhtiö vältti veroja ja työnantajamaksuja yli kaksi miljoonaa euroa, totesi syyttäjä tänään Helsingin käräjäoikeudessa.
Helsingin Neliveto -niminen yhtiö vuokrasi syyttäjän mukaan yli 200 kuljettajaa 64 taksiyrittäjälle. Yhtiö myös huolehti kuskien palkanmaksusta.
Verottajan selvityksen mukaan pimeitä palkkoja maksettiin yli 2,5 miljoonaa euroa ja verottaja vaatii päätekijöiksi epäillyiltä kolmelta mieheltä yli kahden miljoonan euron maksamattomia veroja ja maksuja vahingonkorvauksena valtiolle.
Jutussa on yhteensä kahdeksan syytettyä, joista kahta ei ole saatu haastettua oikeuteen ja yhden syyte törkeästä rahanpesusta käsitellään myöhemmin tunnustamisoikeudenkäynnissä.
Kaikille pääsyytetyille vaaditaan rangaistusta törkeästä veropetoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä työeläkevakuutusmaksupetoksesta. Kaksi kiistää syytteet, mutta yksi pääsyytetyistä myöntää törkeän kirjanpitorikoksen ja petosrikoksen.

Syyttäjän mukaan miehet pumppasivat rahaa omiin taskuihin

Helsingin Neliveto teki syyttäjän mukaan rahaa siten, että yhtiö sai siivun taksinkuljettajien yrittäjille tuottamista ajotuloista. Tätä rahaa sitten pumpattiin syyttäjän mukaan yli 6,2 miljoonaa euroa kuittiyhtiöille, jotka maksoivat pimeät palkat kuskeille.
Pumppaus tapahtui syyttäjän mukaan siten, että kuittiyhtiöt kirjoittivat perusteettomia laskuja Nelivedolle, joka kirjasi laskut kirjanpitoonsa ja maksoi ne.
– Kirjanpitoon kirjatut suoritukset ovat vääriä ja harhaanjohtavia, koska ne eivät perustu yhtiöiden tai niiden työntekijöiden tekemiin todellisiin työsuorituksiin tai todelliseen liikesuhteeseen Helsingin Neliveto Oy:n kanssa, syyttäjä sanoo.
Pimeitä palkkoja maksettiin syyttäjän mukaan muun muassa siten, että näiden yhtiöiden kautta kulkenutta rahaa nostettiin käteiseksi ja kuriirit kuskasivat käteistä rahaa Suomeen Baltiasta Suomenlahden yli.
Osa yhtiöihin pumpatuista rahoista katosi syyttäjän mukaan peiteltyinä osinkoina kahden pääsyytetyn taskuihin.
Osa yhtiöistä, joilla ei ollut syyttäjän mukaan todellista toimintaa, oli rekisteröity Latviaan. Syyttäjän mukaan nämä yhtiöt kuuluivat todellisuudessa pääsyytettyjen määräysvaltaan, vaikka yhtiöiden hallituksessa toimi muita henkilöitä. Kaksi miestä onkin syytettynä jutussa bulvaaneina toimimisesta.

Kirjanpitäjä, ajojärjestelijä ja juoksupoika

Pääsyytettyjen mukaan heistä kukaan ei ole käyttänyt todellista määräysvaltaa Helsingin Nelivedossa tai muissa yhtiöissä. Yksi kertoo, että hän on vain tehnyt kirjanpitoa Nelivedolle. Toinen taas sanoo toimineensa ajojärjestelijänä, ja ettei ole ymmärtänyt, että alihankintayhtiöille laskutetut rahat olisivat alentaneet Nelivedon tulosta lainvastaisesti. Kolmas pääsyytetty oli syyttäjän mukaan saanut tilisiirtoja suoraan Nelivedolta. Hän kertoo olleensa puhdas bulvaani ja palkattu työntekijä, juoksupoika ilman minkäännäköistä käytännön toimivaltaa yhtiössä.
Bulvaaneina syyttäjän mukaan toimineet miehet taas kertovat, etteivät ole ymmärtäneet, missä ovat olleet mukana.

STT

Kuvat: