Tiistain Top Ten: Pudotuspelikliseet

0
Kevät on kliseiden kulta-aikaa. Kuvassa miesten Salibandyliigan pudotuspelijoukkueiden pelaajia kurottamassa kohti himottua mestaruuspokaalia.
1) ”Pudotuspelit ovat täysin eri pelejä!”

Paitsi että säännöt, pelikenttä, joukkueet ja pelaajat ovat samat kuin runkosarjassa.

2) ”Aikaisemmilla otteluilla ei ole mitään merkitystä!”​

Onpa. Pudotuspeleissä kohtaavat joukkueet ovat kohdanneet jo useaan kertaan runkosarjassa. Näistä otteluista on kerätty valtava datapankki, jonka pohjalta laaditaan ottelusuunnitelma ja tehdään taktiset valinnat, joilla luodaan itselle edullisia tilanteita kumpaankin päähän kenttää. Pudotuspelien otteluparin ratkaisun siemen on usein kylvetty jo runkosarjassa.

3) ”Runkosarjan sijoituksella ei ole mitään väliä!”

Sanopa tuo seuran toimitusjohtajalle tai kuka hyvänsä kirstun päällä istuukaan. Runkosarjan sijoitusten perusteella saadulla kotiedulla on valtava urheilullinen ja taloudellinen merkitys. Toki palloilumaailma pursuaa esimerkkejä altavastaajien tuhkimotarinoista, mutta mestaruudesta taistelevat erittäin suurella todennäköisyydellä samat joukkueet, jotka sijoittuivat runkosarjassa kärkijoukkoon – oli laji mikä tahansa.

4) ”Se joukkue voittaa, kumpi haluaa enemmän!”

Lähdetään siitä, että kumpikin joukkue haluaa voittaa. Sitä, kumpi joukkue haluaa enemmän, on mahdotonta määrittää. Kliseellä viitataan usein yrittämiseen. Ja jos toinen yrittää toista enemmän, yliyrittämisen vaara on ilmeinen. Se taas saattaa heijastua ylifyysisenä pelaamisena, virheinä, rikkeinä tai jäähyinä, jotka kääntävät otteluita ja ottelusarjoja. Parempi klisee kuuluisi: ”Se joukkue voittaa, kumpi ajattelee enemmän.”

5) ”Pitää keskittyä vain omaan tekemiseen!”

Peli on aina suhteessa vastustajaan. Jos ja kun vastustaja keskittyy vahvuuteesi ja muuttaa sen heikkoudeksi, kuka hölmö hakkaisi päätään seinään koko ottelusarjan ajan? Klisee pätee vielä runkosarjassa, jossa vastustajat vaihtuvat ja fokus on oman pelin kehittämisessä. Mutta se ei enää päde pudotuspeleissä, jossa vastustaja pysyy samana koko ottelusarjan.

6) ”Ihan sama kuka tulee vastaan, kaikki on voitettava!”

Paitsi ettei ole. Kahdeksan joukkueen pudotuspeleissä mestaruuteen riittää kolmen ottelusarjan eli vastustajan voittaminen. Hyvällä tuurilla yksi vastustajista on ehtinyt jo pudottaa matkallaan inhottavan ennakkosuosikin, mikä taas tasoittaa mukavasti tietä kohti mestaruutta.

7) ”Ottelusarja alkaa vasta ensimmäisestä kotitappiosta!”

Muuten oikein, mutta sarja alkaa ensimmäisestä (koti)ottelusta. Tämä klisee asettaa sarjan osaottelut eriarvoisiksi, vaikka sekä ensimmäinen että viimeinen ottelu ovat yhtä arvokkaita.

8) ”Viimeinen voitto on aina vaikein ottaa!”

Tätä erittäin suosittua kliseetä viljelevät ottelusarjaa hallinneen joukkueen päävalmentaja ja pelaajat. Jos joukkue on esimerkiksi paras seitsemästä -sarjassa voittanut kolme ensimmäistä ottelua, niin mikä ihme siitä neljännestä ja ratkaisevasta voitosta tekisi yhtäkkiä vaikeamman kuin kolme edellistä? Tilastotkaan eivät tätä kliseetä tue, päinvastoin.

9) ”Uusia ratkaisijoita nousee!”

Mutta lopulta ottelut ja ottelusarjat ratkaisevat ne samat avainpelaajat, joita peluutetaan yleensä pudotuspeleissä jopa enemmän kuin runkosarjassa. Pienen roolin vaihtopelaajan kolmen pisteen kori tai neloskentän laiturin voittomaali nousevat romanttisista sankaritarinoista elävästä mediassa usein suhteettoman suureen rooliin.

10) ”Vain voittajat muistetaan!”

Huoh. Kukaan ei siis muista kolme kertaa peräkkäin (2013–2015) finaalisarjan hävinnyttä Tapparaa tai kahtena edellisenä keväänä hopealle jäänyttä Vilpasta? Pudotuspeleissä – kuten urheilussa ylipäätään – ei kirjoiteta vain voittajan tarinaa. Häviäjän tarina on usein mielenkiintoisempi, joskus jopa tulevan voittajan tarinan ensimmäinen luku.

Salkkarin urheilutoimitus listaa joka tiistai kymmenen parasta oleellisissa ja varsinkin epäoleellisissa kategorioissa.

Tiistain Top Ten 18: LP Viestin seurahistorian parhaat ulkomaalaispelaajat

Tiistain Top Ten 17: Uusia lajeja MM-hiihtoihin, joissa Suomikin saattaisi päästä mitaleille

Tiistain Top Ten 16: Pienimmät hiihdon MM-kisojen järjestäjäpaikkakunnat

Tiistain Top Ten 15: Vilppaan pelaajien härskeimmät tilastorivit Korisliigassa

Tiistain Top Ten 14: Suomen alppihiihdon suurimmat aikuisten arvokisayllätykset

Tiistain Top Ten 13: Varsinais-Suomen kautta aikojen parhaat urheilijat

Tiistain Top Ten 12: Pisimmät putket Suomen miesten suurimmissa jalkapallosarjoissa

Tiistain Top Ten 11: Suomen parhaat tv-selostajat juuri nyt

Tiistain Top Ten 10: Suomen jääkiekon MM-kultakapteenit

Joulun Top Ten: Jouluaattona syntyneet suomalaiset olympiaurheilijat

Tiistain Top Ten 8: Koripallon miesten pääsarjahistorian yleisimmät sukunimet

Tiistain Top Ten 7: Salon hiljaiset urheilulajit

Tiistain Top Ten 6: Kansanedustajana toimineet suomalaisurheilijat

Tiistain Top Ten 5: Kokonimikaimat

Tiistain Top Ten 4: Suomen parhaat jääkiekkomaalivahdit

Tiistain Top Ten 3: Vanhimmat suomalaiset olympiavoittajat

Tiistain Top Ten 2: Suurimmat suomalaiskunnat, joissa ei ole koskaan pelattu jalkapallon miesten pääsarjaa

Tiistain Top Ten 1: Suomalaisurheilijat, joiden sukunimi on myös miehen etunimi