Vilppaan hyökkäyspeli oli täyttä timanttia finaalissakin – cup-pokaali siirtyy Tampereelta Saloon

1
Vilppaan Jack Gibbs teki tuhojaan sekä kolmen pisteen kaaren takaa että sen sisältä. (kuva: Ville Vuorinen)

Salon Vilpas saavutti seurahistoriansa ensimmäisen koripallomestaruuden, mikäli rajaus tehdään miesten Korisliigaan ja Suomen Cupiin. Cupin loppuottelun kotijoukkue Tampereen Pyrintö joutui taipuman salolaisten käsittelyssä pistein 93–106 (47–52).

Cup pelattiin ”kolmen ulkomaalaispelaajan säännöllä”. Vilppaasta huilautettiin sentteri Jamie Skeeniä, Pyrinnöltä laituri Eron Harrista. Pyrinnöltä olivat lisäksi sivussa Petri Heinonen ja Antero Lehto.

Ottelu alkoi iloisella hyökkäyspelaamisella, ja aivan ensimmäiset minuutit tarjosivat melko erikoisenkin korijakauman. Pyrintö johti ottelua 20–15 siten, että pisteet niin sanotulta maalatulta alueelta menivät 0–12. Toisin sanoen Pyrintö osui neljässä ensimmäisessä, paikoin vaikeissakin kolmosissa, kun taas Vilpas tehtaili joitakin helppoja pisteitä korin alta.

Ensimmäinen neljännes päättyi lopulta 26–27. Pyrintö sortui neljään pallonmenetykseen Vilppaan selvittyä kahdella. Salolaisille merkittiin peräti kahdeksan koriin johtanutta syöttöä, mutta Pyrintö onnistui pelitilanneheitoissaan 66-prosenttisesti. Vilppaan Jack Gibbs teki enimmäkseen korilleajoilla peräti kymmenen pistettä, ja Antonio Ballard suoritti ”tavaramerkkiään”: kuusi pistettä, joista neljä hyökkäyslevypallojen jälkeen.

Toisen neljänneksen alussa myös Pyrintö alkoi saada yhä enemmän onnistumisia lähempää koria. Toisaalta myös Vilppaan hyökkäyspeli rullasi edelleen totutun hyvin, joten kori-iloittelu jatkoi edelleen. 15 peliminuutin jälkeen oltiin lukemissa 38–39.

Pyrinnön joukkuevirheet täyttyivät yli neljä minuuttia ennen neljänneksen päättymistä. Vilppaan Juho Nenonen pääsikin kasvattaman hieman eroa kahden peräkkäisen hyökkäyksen kahdella peräkkäisellä vapaaheitollaan. Lisää marginaalia tuli seuraavista vapaaheitoista: Mikko Koivisto heitti jälkimmäisen ohi, mutta Vilpas punnersi hyökkäyslevypallon itselleen ja Nenonen upotti sen jälkeen kolmosen: 40–47.

Pyrintö nousi ennen avauspuoliajan loppumista lähituntumaan osin Vilppaan epäonnistuneen heittopelin vuoksi. Gibbsin hyvinkin vaikea kolmonen onnistui kuitenkin viimeisellä sekunnilla ja nosti miehen pistesaldon 15:een.

Lievän loukkaantumisen jälkeen kentälle palannut Vilppaan Teemu Rannikko pelasi ensimmäisellä puoliajalla lähes 15 minuuttia ja antoi neljä koriin johtanutta syöttöä. Eroa vierasjoukkueen eduksi toivat hyökkäyslevypalloista tehdyt seitsemän pistettä, kun taas Pyrintö ei pystynyt viemään yhtään hyökkäyslevypalloa. Tamperelaisista etenkin Jaylon Tate oli monessa mukana oltuaan vaihdossa vain noin yhden peliminuutin ja tehtyään 12 pistettä.

Pitkän tauon jälkeen vihellettiin ”tuplateku”, kun sekä Vilppaan Brandon Taylorille että Pyrinnön Joonas Cavénille tuomittiin tekninen virhe. Taylorille virhe oli jo kolmas ja sikäli joukkueelle merkittävä Jamie Skeenin poissaollessa.

Vilpas alkoi saada pelistä otetta. Osa Pyrinnön pelaajista turhautui tuomarien vihellyksiin, ja Henri Kantosen onnistunut kolmonen vei Vilppaan jo 62–52-johtoon. Mikko Koiviston kaukoheitto lisäsi eron jo kahteentoista pisteeseen ennen 25 peliminuutin täyttymistä.

Pyrintö onnistui juoksemaan muutaman korin nopealla hyökkäyksellään Taten ja Kenneth Manigaultin ansiosta. Vilpas onnistui kuitenkin hoitamaan kolmannen neljänneksen lopun erittäin komeasti viisikolla, jossa Antonio Ballard oli sentterinä ja Riku Laine nelospaikan pelaajana. Paikattavina vaihtopenkillä olivat samaan aikaan sekä Gibbs että Nenonen. Päätösneljännekselle lähdettiin lukemissa 70–81.

Pyrintö pääsi hieman lähemmäs, kunnes joukkue alkoi kaivaa itselleen kuoppaa. Ballard pääsi ensin vapaaheittoviivalle, ja perään sekä Manigault että päävalmentaja Sami Toiviainen purnasivat itselleen teknisen virheen. Vilpas sai näistä vapaaheitoista kolme pistettä ja vielä hyökkäyslevypallon viimeisimmästä Ballardin yrityksestä.

Virhe oli Manigaultille neljäs, ja samaan saldoon päätyi pian Rannikko. Hetkeä myöhemmin tähän epämieluisaan neljän virheen kerhoon päätyi Vilppaan Taylor.

Vilppaan hyökkäyslevypallot tuottivat Pyrinnölle ongelmia, jotka näyttivät vievän cup-pokaalin Saloon. Nenonen jatkoi Gibbsin ohella mainiota hyökkäyspeliä, ja Vilpas johti jo 93–80 alle viisi minuuttia ennen loppua.

Gibbs osoitti osaamistaan sekä ajajana että kaukoheittäjänä. Pistesaldo nousi jo 30:een, ja ottelun ratkaisu häämötti lukemissa 82–96.

Ratkaisu häämötti, muttei vielä tässä vaiheessa toteutunut. Taylor hankki viidennen virheensä rikkomalla Osku Heinosta kolmeen pisteen heitossa, joka onnistui. Ero kaventui kymmeneen pisteeseen.

Vilppaan tas kerran erinomainen hyökkäyspeli jauhoi kuitenkin jälleen hurjia lukemia. Sadan pisteen raja puhkesi Ballardin nostolla jo yli kaksi minuuttia ennen loppua. Siinä vaiheessa se ratkaisu käytännössä myös tapahtui.

Jack Gibbs teki 31 ja Antonio Ballard hänelle jo hyvin tutunlaiset 25 pistettä. Myös kaikki 12 vapaaheittoaan upottaneen, yhteensä 17 pistettä tehneen ja yhdeksän levypalloa vieneen Nenosen ilta oli oikein onnistunut.

– Oli playoff-meinikiä, tunteet pinnassa. Haketta ja naarmua tuli naamaan, oli hieno matsi, Nenonen totesi Elisa Viihteen haastattelussa.

– Olen todella tyytyväinen tähän otteluun. Yleisössä ja kentällä oli hyvä meininki. Molemmat joukkueet antoivat rehdisti iskuja. Hieno tapahtuma, kommentoi puolestaan Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo.

Vilppaalle jaettiin 70 prosenttia ja Pyrinnölle 30 prosenttia ottelun lipunmyyntituloista. Yleisömäärä jäi pienehköksi, 740:een.

Samat joukkueet kohtaavat ensi viikon keskiviikon korisliigaottelussa. Pelin ylösheitto tapahtuu Salohallissa kello 18.30.

Lue lisää sunnuntain lehdestä

 

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Jouni Niemi
3 vuotta sitten

Tuplaus tuohon katsojalukumäärään ei ole edes veikkaus ensi keskiviikon matsissa.