Sipilä perustelee hallituksen eropäätöstä tulos tai ulos -periaatteella – ”Sotella ei edellytyksiä edetä”

8

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo keskustelleensa hallituksen erosta alustavasti presidentti Sauli Niinistön kanssa eilen illalla ja hallituskumppaneiden kanssa tänään aamulla.
– Mä olen sanonut tämän monta kertaa ääneen, eikä se yllätys myöskään hallituskumppaneille ollut, Sipilä sanoi.
– Tuosta aamun keskustelusta ymmärsin, että he kyllä ymmärtävät sen, miksi olin mielestäni pakotettu toimimaan tässä niin kuin toimin.
Sipilä kertoi pitävänsä kiinni siitä, että hänen hallituksensa toimii tulos tai ulos -periaatteella. Sipilä kuvailee olevansa periaatteen mies ja katsoo, että politiikassa on kannettava vastuu. Kesärannassa pitämässään tiedotustilaisuudessa Sipilä korosti tehneensä henkilökohtaisen ratkaisun.
Aamupäivällä presidentti Niinistö myönsi eron Sipilän hallitukselle ja pyysi hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on valittu. Hallitus muodostetaan eduskuntavaalien jälkeen.
Sipilän mukaan ajankohdalla ei ollut vaikutusta hänen päätökseensä.
– Ratkaisuni eron suhteen olisi ollut sama, vaikka eduskuntavaaleihin olisi ollut lyhyempi tai pidempi aika jäljellä, Sipilä huomautti.
Suomi aloittaa EU:n puheenjohtajakautensa heinäkuun alussa. Sipilä sanoi olevansa valmis hoitamaan puheenjohtajuuden alkua, jos uutta hallitusta ei vielä siihen mennessä ole saatu muodostettua.
– Yleensä Suomessa saadaan uusi hallitus aikaiseksi ennen kuin kesä-heinäkuun vaihde tulee.

”Olen pahoillani teidän kaikkien puolesta”

Sipilä kertoo, että hänen eduskunnasta viime päivinä saamansa tilannekuva velvoitti hänet tekemään johtopäätökset, onko hallituksen merkittävimmällä uudistuksella eli sote-uudistuksella edellytyksiä edetä. Edellytyksiä ei Sipilän mukaan ole.
Sipilä pahoitteli sote-uudistuksen kaatumista ja esitti kiitoksensa kaikille uudistuksen valmistelussa mukana olleille.
– Olen pahoillani teidän kaikkien puolesta. Tiedän, että ette tehneet tätä työtä pelkästään virkavastuulla, vaan täydestä sydämestä ja uskoen yhteiseen hyvään parantaa suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluja, Sipilä sanoi.
Sipilä povasi, että sote-uudistuksen kaatumisen vuoksi ulkoistukset kunnissa lisääntyvät ja erot palveluiden saatavuudessa kasvavat.
– Neljä vuotta sitten vaalien alla liki päivälleen näihin aikoihin edellinen sote-uudistus kaatui perustuslakivaliokunnan lausuntoon. Silloin esityksen takana olivat kaikki puolueet, ja sekään ei tuonut uudistukselle sellaista kantavuutta, että olisi eduskunnassa voinut edetä, Sipilä sanoi.
Sipilä peräsi vastuunkantoa kaikilta eduskunnassa, niin soten kannattajilta kuin sen vastustajilta. Hän sanoo olevansa valmis kutsumaan puolueiden edustajat pyöreän pöydän ääreen.
– Tarve sote-uudistukselle ei ole muuttunut. Suomen ja suomalaisten tasa-arvoisten palveluiden kannalta uudistus on välttämätön.
Sipilän mukaan keskusta puolueena puolustaa edelleen maakuntamalliin pohjautuvaa sote-uudistusta.
Puhemiesneuvoston mukaan hallituksen eron vuoksi eduskunnalla ei ole edellytyksiä käsitellä maakunta- ja sote -uudistusta. Istuntokausi päättyy puhemiesneuvoston mukaan viimeistään 19. maaliskuuta.
Oikeusministeriö tiedotti tänään, ettei hallituksen ero vaikuta eduskuntavaalien aikatauluun.

STT

Kuvat:

Jerppu

Jes, päivän paras uutinen, ehdottomasti! Ja jos äänestäjillä on yhtään älliä päässä, niin porvareita ei seuraavassa hallituksessa olekaan, joten ehkä terveyttämme ei sittenkään myydä yksityisille terveysfirmoille.

Tosi on

Jos äänestäjiltä löytyy järkeä niin on paras jättää äänestämättä.
Nollakerholaiset ei nauti kenenkään luottamista. Viimeiset vuodet on näyttäneet millaista on suomalainen politiikka. Pelkkää oman edun tavoittelua ja täyttä sirkusta. 200 pelleä ilveilee kansan kustannuksella.

Asioita seuraava

Juuri tällä asenteella, ettei äänestä, on sipilät ja orpot johtamassa maatamme. Toiset neljä vuotta ja täystuho valmiina.

Turhaa rutinaa

Äänestämällähän isot asiat ovat viime vuosina tapahtuneet. Brexit, Trump jne. Suomessa on tippunut joka vaaleissa ministereitä. Jää sinä kotiin vaan, en minä sinun ääntäsi näitä hommia sotkemaan kaipaakaan.

Veronmaksaja

Tuo oli Sipilältä vaalitemppu vain, jolla hän pelasi Mustan Pekan kokoomukselle! Nyt kepulit voi keskittyä vaalityöhön täysillä, eikä tarvitse kavereerata sinisten eikä kokoomuksen (eikä kenenkään) kanssa.
On se politiikka vaan ovelaa peliä…

MDI

Hyvä, että vajaan parinkymmenen maakunnan perustaminen peruuntui, mihin muuhun niitä olisi tarvittu kuin kepulien suojatyöpaikoiksi? Meillähän on jo olemassa sairaanhoitopiirit, joilla on parhain tieto osaamisalueeltaan.

Tiimalasi

Juuri näin, MDI. Turun kaupungilla oli jo hätä siitä, miten kehitysjohtajia, edunvalvontapäälliköitä ym. suojatyöpaikkoja saataisiin siirrettyä maakuntaan. Kun maakunnalla on jo omasta takaakin noita pyörimässä jaloissa

Herää tämäkin kysymys

Miten kävi kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poiston josta piti päättää pari päivää ennen hallituksen kaatumista, mutta muutama nyt eläköityvä kansanedustaja sai lykättyä ratkaisun tekemisen ensi- tai seuraavalle viikolle?