Anssi Pyykkö on Salon sadas 4H-yrittäjä

0
Anssin Pyörähuollon Anssi Pyykkö tarkistaa keväthuollossa ketjujen kunnon ja kireyden lisäksi vaihteet, jarrut, mutterit ja pultit. Myös puhdistus kuuluu peruskunnostukseen. Yrityksen johtaja ja ainoa työntekijä Anssi Pyykkö kävi Salon 4H-yhdistyksen yrityskurssin maaliskuussa ja ehti kurssilaisista ensimmäisenä saada nimiinsä Salon sadannen 4H-yrityksen perustamisen.

Anssi Pyykkö ehti ensimmäisenä viidestä kurssilaisesta perustaa 4H-yrityksensä, Anssin Pyörähuollon. Samalla 15-vuotias koululainen nappasi nimiinsä hienon merkkipaalun: hän on pienen yrityksensä kanssa Salon sadas 4H-yrittäjä.

Anssi Pyykkö kertoo innostuneensa pyörien korjaamisesta viidennen luokan alussa, jolloin hän pyöräili metsässä romupyörän kanssa. Homma oli pyörän kunnon takia haastavaa, joten Pyykkö päätti korjata pyörän.

– Kyse oli 25-vuoden takaisesta maastopyörästä, sen ajan huipputekniikalla, jossa oli ongelmia vaihteiden ja jarrujen ja vähän kaiken kanssa. Korjaaminen tuntui omalta jutulta, joten siitä projektista tämä ajatus lähti, Pyykkö kertoo.

Hermannin koulua käyvä Pyykkö harrastaa maastopyöräilyä kavereiden kanssa muutenkin, joten pyörät ovat tulleet tutuksi. Pyykön mukaan Salossa on hyviä maastopyöräkohteita varsinkin Tupurin MTB Parkissa, jossa on monipuolisia pyöräilypolkuja, ja Helisnummen maastossa.

Nyt Pyykön Anssin Pyörähuolto on toiminut lähes kuukauden. Asiakkaitakin on ollut jo useita.

– Ihan aluksi korjailin kavereiden ja tuttujen pyöriä, nyt tiedossa ihan uusiakin asiakkuuksia.

Pyykön yritys liikkuu pyörillä asiakkaiden luokse. Pyykön pyörän perässä rullaa kärry, johon mahtuvat vuosien varrella hankitut työkalut ja pyörän huoltoteline. Pyykkö sanoo tekevänsä kaikki perushuollot, sisältäen vaihteiden, jarrujen, ketjun, napojen sekä laakereiden tarkistuksen ja huollon.

– Ja turvallisuuden takia tärkeää on myös kaikkien pulttien ja muttereiden kiristys.

Nuori 4H-yrittäjä tekee töitä tuntiveloituksella ja lupaa työlleen viikon takuun.

Anssi Pyykkö osallistui Salon 4H-yhdistyksen maaliskuussa järjestämälle 4H-yrityskurssille. Pyykkö kertoo 4H-yrityskurssin olleen hyvin hyödyllinen: uutta tietoa sai monesta asiasta.

– Yrittäjän vastuut, perusasiat, laskutus… Ja samalla kuulimme monien muiden yrittäjien esimerkeistä, Pyykkö sanoo.

Pyykön mukaan kurssi tarjoaa helpon tavan aloittaa pieni yritystoiminta ja suosittelee kurssia kaikille oman bisneksen perustamisesta kiinnostuneille.

Kurssilla oli mukana yhteensä viisi yrittämisestä innostunutta nuorta. Heistä ainakin Erin Mäenpää  on ehtinyt aloitella omaa lasten teemasynttäreihin erikoistunutta Ejuhlat-yritystään.

– Järjestän esimerkiksi merirosvo- tai prinsessateemajuhlia, ja kaiken siihen liittyvän koristelun ja tarjoilun.

4H-yrityskurssilla Mäenpään liikeidea jalostui. Ensin Mäenpää suunnitteli kahvilayritystä, nyt fokus on tarkempi.

– Kurssilta sai muilta hyviä ideoita ja apua käytännön asioihin, muun muassa laskutukseen liittyviä, Moision yläasteen 7-luokkalainen Erin Mäenpää kertoo.

Salon 4H-yhdistyksen toiminnanohjaaja Anna Laakkonen kertoo, että Pyykön yritys on sadas Salossa perustettu 4H-yritys, mikä ei tarkoita, että Salossa yhä toimisi sata neljähoo-yritystä.

– Nyt yrityksiä on toiminnassa noin 50. Yritykset löytyvät 4H-liiton ylläpitämiltä 4H-yritystorilta, Laakkonen kertoo.

Sivustolta löytyvät myös kaikki muut Suomen 4H-yritykset, joita on perustettu jo tuhansia. Vuositasolla 4H-yrityksiä perustetaan Salon yhdistyksen tietojen mukaan noin 1 300, mutta määrä voi olla suurempikin.

– Kaikki paikallisyhdistykset eivät välttämättä ilmoita perustettuja liittoon, Laakkonen sanoo.

Salossa ollaan valtakunnan kärjessä 4H-yrittämisessä


4H-yrityksen voi perustaa kuka tahansa 13–28-vuotias 4H-yhdistyksen jäsen. Yrityksen liikevaihto voi olla 50 euron ja 7 000 euron väliltä. Yritysidea voi olla mitä tahansa pihatöiden tekemisestä leipomiseen tai nettisivujen tekemiseen.

Salon 4H-yhdistys järjestää seuraavan kurssin 10. toukokuuta.

– Kaikki 13–28-vuotiaat kiinnostuneet ovat tervetulleita kurssille. Kurssille osallistuminen ei ole sitoumus yrityksen perustamiselle, vaan sillä saa tietoja, jotka auttavat päättämään, onko yrittäminen oma juttu, Salon 4H-yhdistyksen toiminnanohjaaja Anne Laakkonen sanoo.

Kurssille pääsy edellyttää 4H-yhdistyksen jäsenyyttä.

Kurssille ilmoittautuneilta kysytään, mitä he toivovat saavansa tietää ja mitkä ovat heidän tavoitteensa.

– Usein kysellään kokonaisvaltaisesti kaikkea sitä, mikä liittyy yrityksen pyörittämiseen: kirjanpito, mainostaminen, hinnoittelu, mainostaminen… Samoja asioita, joista kaikki uudet yrittäjät olisivat kiinnostuineita, ikään katsomatta, Laakkonen kertoo.

Laakkosen mukaan 4H-yrittämisessä tarjotaan kevyempi ja tuettu alku yrittäjyyteen.

– Tärkeintä on tarjota väylä päästä kokeilemaan omaa liikeideaansa ja yrittämistä. Sen jälkeen voi sitten harkita oman oikean yrityksen perustamista, varsinkin, jos 7 000 euron liikevaihto on ylittymässä.

Laakkosen mukaan näin on käynyt jo useille entisille 4H-yrittäjille.

Laakkonen kertoo, että Salon paikallisyhdistyllä on valtakunnallisesti eniten 4H-yrityksiä, ja yli puolet yrityksistä on perustettu kahden viimeisen vuoden aikana.

– Siihen on useita syitä. Yhdistys on ollut asiassa aktiivinen, mutta suurin kunnia kuuluu innokkaille nuorille sekä hyvälle yhteistyölle koulujen ja Salon kaupungin kanssa, Laakkonen sanoo.

Voi myös olla, että yleisen yrittäjämyönteisemmän asenneilmaston syntymisellä sekä yleisellä kesätyöllisyystilanteella 4H-yritysten määrä on Salossa poikkeuksellisen suuri.

– Yksi syy voi olla myös se, että yritykset teettävät alihankintatöitä mielummin yritysten kuin yksityishenkilöiden kautta, Laakkonen lisää.

Laakkosen mukaan ensimmäinen Salon 4H-yritys perustettiin vuonna 2011. 4H-yrittämisen kasvuun on Laakkosen mukaan vaikuttaneet myös yhdistyksen vuosina 2013–2014 tekemä Duunirinki-hankkeen pohjatyö ja nuorten keskinäinen viidakkorumpu hyvistä kokemuksista. Yksi kannustin on kaupungin vuodesta 2017 uusille 4H-yrittäjille maksama 200 euron starttiraha.

– Sen saa, kun yritys on jo toiminut kolme viikkoa, sillä on liiketoimintasuunnitelma ja se on tehnyt Yrityssalolle perustamisilmoituksen. Vaatimukset ovat siis melko kevyet, Laakkonen sanoo.