Budjetti petti jo

0

Salon kaupungin alkaa olla aika miettiä vakavasti talousarvioitaan ja niiden mielekkyyttä.
Ajatus tuli mieleeni, kun luin kaupungin toimintaa kuvaavaa helmikuun kuukausiraporttia.
Raportissa mainitaan kahdesti, että toimintaan varatut määrärahat eivät tule riittämään. Lisämäärärahan hakeminen mainitaan kerran. Tilannetta luonnehditaan sanoilla ”huolestuttava” ja ”haastava”.
Muistutan vielä: raportti on tehty vuoden kahden ensimmäisen kuukauden perusteella.
Kuukausiraportin helmi löytyy sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstömenoista.
Menoihin on varattu talousarviossa rahaa 67,7 miljoonaa euroa eli 600 000 euroa vähemmän kuin viime vuoden tilinpäätöksessä – siitä huolimatta, että valtuusto perusti talousarviokokouksessaan uusia vakansseja, jotka lisäävät palkkakuluja noin 600 000 euroa tänä vuonna.
Eipä ihme, että tarvitaan lisää rahaa.

Salon talousarviot rakennetaan käytännössä aina samalla kaavalla. Kaupunginhallitus antaa keväällä budjettiraamin, jota kaikkien pitää ehdottomasti noudattaa.
Lautakunnat tekevät omat talousarvioesityksensä alkusyksystä. Niiden yhteenlasketut esitykset ylittävät raamin useilla miljoonilla euroilla.
Virkamiesjohto käy lautakuntien esitykset läpi punakynällä, minkä jälkeen julkistetaan niin sanottu kaupunginjohtajan talousarvioesitys. Se hyväksytään kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa usein melko pienin muutoksin.
Salossa suurimpia rahoja käyttävät sosiaali- ja terveyslautakunta sekä opetuslautakunta. Siksi on ymmärrettävää, että virkamiesjohto joutuu leikkaamaan niiden budjettiesityksiä saadakseen talousarvion lähemmäs tasapainoa.
Sote-lautakunnan menoista suuri osa on lakisääteisiä. Siksi virkamiesjohdon leikkauksilla ei ole viime kädessä tirin tarin väliä.
Kun ihminen sairastuu, hän menee lääkäriin ja saa hoitoa. Lasku hoidosta menee kunnalle, haluaa se tai ei. Kunnalta ei kysytä, onko sillä rahaa laskun maksuun. Lasku maksetaan tai itketään ja maksetaan.
Kun lautakunnan rahat loppuvat, sitä anotaan lisää valtuustolta. Ja valtuustohan myöntää, tosin ankarasti lautakuntia tuhlailusta moittien, mutta myöntää silti.
Mitä muita vaihtoehtoja sillä olisi? Laki sanoo, että palvelu on annettava ja että lasku kuuluu kunnalle.

Kaupunginhallitus antoi maanantaina virkamiesjohdolle tehtävän etsiä kolmen miljoonan euron säästöt kuluvan vuoden menoista.
Samalla päätettiin perustaa taloustyöryhmä, jonka tehtävänä on miettiä kaupungin talouden tasapainottamista pitkällä aikavälillä. Käytännössä puhutaan kahdesta vuodesta, sillä seuraavat kuntavaalit järjestetään jo huhtikuussa 2021.
On hyvä, että taloutta tasapainotetaan.
Maallikon matematiikalla ja ymmärryksellä voisi ajatella, että työ helpottuisi, jos alkuperäiset talousarviot rakennettaisiin mahdollisimman oikeilla luvuilla ja kaunistelematta.