Ei enää itsestäänselvyys – tyttöjen ja naisten osuus Suomen ampumaurheilun harrastajista kasvaa tasaisen varmasti

0
Minea Terkola (keskellä) on tähdännyt tarkasti eri ikäluokkien SM-kilpailuissa. (kuva: SSS/Minna Määttänen)

On itsestäänselvyys, että ampumaurheilu on ympäri maailmaa poikien ja etenkin aikuisten miesten laji. Asiaan vaikuttavat monet urheilun ulkopuolisetkin seikat.

Mutta hetkinen! Itsestäänselvyydetkin voivat muuttua. Suomessa lajin sukupuolikartta vaihtuu hiljalleen jatkuvasti.

Massiivinen enemmistö Suomen Ampumaurheiluliiton alaisten seurojen jäsenistä on toki edelleen miespuolisia. Viime vuonna miesten ja poikien prosenttiosuus oli 91,3. Vielä vuonna 2006 luku oli peräti 93 prosenttia.

Erot pienenevät sitä mukaa, mitä nuorempiin ikäluokkiin mennään. Nuorista kilpailijoista jo yli kolmasosa oli viime vuonna tyttöjä.

Tarinat kertovat siitä, kuinka miehisessä lajissa alettiin jakaa osallistujat eri sarjoihin sukupuolen perusteella. Olympialaisissa kivääri- ja pistoolilajien kilpailuissa siirryttiin naisten ja miesten sarjoihin Los Angelesissa 1984 sekä haulikkolajeissa Barcelonassa 1992.

– En näe mitään syytä, miksei tyttöjä ja naisia voisi olla seurojen jäsenistä nykyistäkin suurempi osa. Taidollisesti tytöt ja naiset ovat usein vähintään yhtä hyviä, elleivät parempiakin kuin samanikäiset pojat ja miehet, huomauttaa Ampumaurheiluliiton toiminnanjohtaja Anne Lantee.

Lanteen kommentille löytyy tukea useista tämänkin vuoden SM-kilpailujen tuloksista. Monin paikoin tyttöjen suoritukset ovat poikien vastaavia paremmat.

Kaikkiaan ampumaurheilun harrastajamäärät ovat hieman laskusuunnassa. Toisin sanoen naisissa ja tytöissä on tapahtunut lievää kasvua, kun taas miesten ja poikien määrä on pudonnut joidenkin tuhansien verran sitten 2000-luvun alun.

Niin sanottu drop out -ilmiö on tuttu miltei minkä tahansa muun lajin tavoin ampumaurheilussakin. Harrastajia alkaa pudota pois teiniyden aikana, eli kultahippuiän jälkeen.

– Meidän seuroillamme on selkeät sävelet ampumaurheilukoulu- ja kultahipputoimintaan. Meidän pitää kuitenkin pystyä panostamaan entisestään lisää siihen, miten seurojen toimintaan saisi jatkuvuuden lapsuuden jälkeenkin. Yhteisöllisyydellä eli esimerkiksi kaveripiirillä on siihen valtavan suuri merkitys, Lantee linjaa.

Jatkuvuus äidiltä tyttärelle- ja isältä pojalle -tyyppisellä ajattelulla on ensiarvoisen tärkeää lajissa kuin lajissa. Esimerkiksi suunnistuksessa prosentti perheen lajiharrastuksen jatkumisessa seuraaville sukupolville on verraten korkea.

– Nämä Kultahippukilpailut ovat urheilun iloa aidoimillaan. On niin hienoa nähdä täällä perheitä, joissa pojat ja tytöt kilpailevat ja nuorimmainen saattaa olla vielä rattaissa, Lantee huomauttaa.

Syksyllä satavuotista taivaltaan juhlivan liiton toiminnanjohtajan nimi on joillekin varmasti tuttu jousiammunnan parista, toisille salonseutulaisille muutakin kautta. Anne Lantee on saavuttanut maailmanmestaruuden taljajousen maastoammunnassa sekä 3D-ammunnasta. Hänen tämän vuoden päätavoitteensa on syksyn 3D-kisoissa. Annen vanhemmat asuvat puolestaan Perniössä, josta isä Pekka Laurila on myös lähtöisin.

Kultahippufinaalit jatkuvat Salohallissa vielä sunnuntaina joukkuekilpailuilla.

Myös Salon Seudun Ampujissa tyttöjä on saatu toimintaan mukaan aiempaa enemmän. Tyttöporukan runsaan harjoittelun tulokset ovat alkaneet näkyä myös SM-kilpailuissa.

SaSA laati viisivuotissuunnitelman, josta on menossa toinen vuosi. Suunnitelman päämääränä on nostaa neljä tyttöä Suomen maajoukkuetasolle asti. Nuorten maajoukkueiden yläikäraja on 20 vuotta.

– Tällä hetkellä nuorten maajoukkueen nuorimmat ampujat ovat 16–17-vuotiaita, SaSA:n tyttöjä valmentava Janne Terkola kertoo.

Erityisesti 13-vuotias Minea Terkola on tehnyt melkoista jälkeä talven ja alkukevään SM-kilpailuissa. Hän on ollut mitaleilla muiden muassa alle 20-vuotiaiden joukkuekilpailussa ja parikilpailussa. Lisäksi Terkola voitti 16-vuotiaiden sarjassa Suomen mestaruuden. Eilisessä, poikien ja tyttöjen yhteisessä Kultahippufinaalissa sijoitus oli toinen.

– Kaikkiaan tyttöjen tulokset ovat olleet parempia kuin uskalsimme etukäteen edes toivoa, Janne Terkola miettii.

Salon Seudun Ampujat on Suomen toiseksi suurin ampumaurheiluseura sekä jäsenmäärältään että viime vuoden kilpailumenestyksen osalta Pohjolan malja -kilpailussa.