Elisa Viihde nielaisee Watson-palvelun

4
Puhelinyhtiö Lounea kampanjoi Watson-palvelun asiakkaitaan vaihtamaan Elisa Viihteeseen. Watson loppuu 31. toukokuuta.

Salolaisen puhelinyhtiö Lounean tarjoama Watson-palvelu loppuu toukokuussa. Vielä viisi vuotta sitten uskottiin, että Watsonista tulee kilpailija isojen operaattoreiden tv-palveluille.

– Vauhti on ollut mieletön. Kehityksen nopeus on yllättänyt, Lounean tuotepäällikkö Perttu Paloheimo sanoo.

Paikalliset puhelinyhtiöt ohjaavat Watsonin käyttäjiä siirtymään nyt Elisa Viihteeseen. Pörssiyhtiö Elisa osti Watsonin kolmisen vuotta sitten.

Anvia eli entinen Vaasan Läänin Puhelin oli muutama vuosi sitten vielä Suomen neljänneksi suurin teleoperaattori. Se alkoi kehittää internetpohjaisia tv-palveluita 2006. ”Kuvittele, että sinulla on TV, tietokone, tabletti ja älypuhelin ja että voit valita, millä niistä katsot lempiohjelmasi juuri silloin, kun itse haluat”, Anvia maalaili.

Insinöörit kehittivät palvelun, joka sai nimen Watson. Sen saattoi hankkia kotiin kuin kotiin. Watson ei ollut sidottu minkään operaattorin verkkoon tai palvelupakettiin. Lounea ja parikymmentä muuta paikallista puhelinyhtiötä alkoivat tarjota Watsonia asiakkailleen alkuvuodesta 2014.

”Palvelu on saanut erilaisia kansallisia ja kansainvälisiäkin tunnustuksia edistyksellisyydestään”, Anvian toimitusjohtaja kehui vuosikertomuksessa.

Pohjalaisyhtiö uskoi haastavansa isot kilpailijat. Kamppailu asiakkaista oli kiihkeää. DNA Welho Viihteellä, Elisa Viihteellä ja Sonera Viihteellä oli vahva asema kasvavilla markkinoilla, mutta ne kehittivät palveluja lähinnä omille asiakkailleen.

Ylen Kuningaskuluttaja testasi Watson Viihde -palvelun tammikuussa 2015. Toimittaja Niko Antin arvioi jutussa, että Watson oli hyvä haastaja, josta jäi ihan hyvä fiilis.

”Hyvä kysymys kuitenkin on, kuinka pitkäikäiseksi palvelu kasvaa, kun kilpailija Elisa aggressiivisesti valtaa Watsonin emoyhtiötä Anviaa. Elisa tuskin haluaa pitää yllä kahta samanlaista viihdepalvelua”, Antin totesi.

Elisa oli noussut Anvian suurimmaksi omistajaksi. Osakkeista käytiin sotkuista kamppailua, joka poiki juttuja tuomioistuimiin ja poliisille.

Kesällä 2016 Elisa osti Anvian tietoliikenne- ja viihdepalvelut, jotka sisälsivät myös Watsonin. Elisa ilmoitti tiedotteessa, ettei kaupalla ole välittömiä vaikutuksia asiakkaiden palveluihin.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi yrityskaupan. KKV katsoi, ettei Watson juuri vahvista Elisan asemaa televisio- ja videopalvelumarkkinoilla. Virasto luetteli päätöksessään Elisan kilpailijoina joukon muita kaupallisia toimijoita: DNA, Sonera, Katsomo, Ruutu, Netflix, HBO ja niiden lisäksi maksuton Yle Areena.

Lounealla oli ollut ennen Watsonia Net-tv, jolla oli noin 350 asiakasta. Oman julkaisualustan pyörittäminen oli käynyt Lounealla kuitenkin raskaaksi.

– Watson vastasi sen aikaisiin tarpeisiin ja teki kauppansa aika hyvin. Ihmiset olivat vielä silloin enemmän kiinni televisiossa ja digiboksissa, Paloheimo sanoo.

Lounean asiakkaista enimmillään parituhatta vuokrasi elokuvia, tilasi kanavapaketteja ja katseli tv-ohjelmia Watson- palvelun kautta. Heidän määränsä on sittemmin laskenut.

Lounean kautta on voinut aikaisemminkin tilata myös Elisa Viihteen, mutta salolaisyhtiö ei ole sitä juuri markkinoinut.

Nyt tilanne on muuttunut.

Watsonin asiakkaat ovat saaneet Lounealta kirjeen, jossa kehotetaan vaihtamaan Watson Elisa Viihteeseen. ”Yhteistyökumppanimme Elisa yhtenäistää tv-palveluiden tarjontaa ja tämän vuoksi lopettaa Watson-palvelun 31.5.2019”, kirje alkaa.

– Vaihtamisessa on oma vaivansa, mutta Elisa Viihde tarjoaa nykyihmisille paljon enemmän mahdollisuuksia. Pidän tätä tosi hyvänä ratkaisuna, Paloheimo toteaa.

Watson-laitteet eivät toimi Elisa Viihteessä, eikä vanhoja tallenteita voi siirtää uuteen palveluun.

Mutta karvasteleeko Lounean tuotepäällikköä markkinoida Elisan tuotetta?

– Ei se minua kauheasti karvastele. Tämä tuo bisnestä myös meille. Kyllä me siitä oman osuutemme saamme.

Paloheimon mielestä tilanteeseen sopii vanha sanonta ”Mooses on Mooses mutta bisnes on bisnes”.

it Senior

Seuraako tästä jatkossa muidenkin toimintojen sulauttamista Elisaan? Samalla voi muistella miten täkäläiset toimivat Anvian kaupoissa Elisalle! Ei auta valtakirjat kun tarjoukset osakkeista paranee. Elisa sentään kotimaisessa omistuksessa toisin kuin muut langattomat operaattorit.

Osinko keinottelija

Ja Elisa lopulta ostaa Lounean itselleen,vaikka pienosakkaat Ry kuinka yrittäisi taistella vastaan!
Bisnes on bisnes ja Elisa on Elisa.

Reimond

Surullista että toimiva ja hyvä palvelu korvataan huomattavasti huonommalla. Elisaviihteen käyttöliittymä on huono, eikä sitä myöskään pysty kunnolla käyttämään ilman antteni/kaapeli verkkoa. Onneksi pienellä etsinnällä löytyi kunnon iptv palvelu tilalle.

"nykyisin palvelua saava"

Ilmoitettiinkohan tilaajille samaan tyyliin kuin kuparikaapelin lopetuksessa? Tein nettisopimuksen Lounean kanssa helmikuun alusta 2017 alkaen ja kuukauden kuluttua joku yrmeän kuuloinen heppu Louneasta soitti ja ilmoitti että osta valokuituliittymä(yli 2000€) kun me katkaisemme juuri hankkimasi kupariliitymän. Pidin tällaista toimintaa törkeyden huippuna. Onneksi osakkeille löytyy helposti ostajia Salon ulkpuolelta ja langaton mokkula toimii yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin vanha langallinen Lounean liittymä.